Culisele luptei Ucrainei cu corupția din armată. Cine stă cu ochii pe achizițiile pentru soldați, de la ouă la obuze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mascații au percheziționat proprietăți, au confiscat teancuri de bani și au reținut suspecți în cea mai recentă acțiune împotriva corupției legată de achiziții pentru armată, de la ouă la obuze de artilerie, relatează Wall Street Journal.

Volodimir Zelenski vizitează liniile de apărare de la Harkov FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski vizitează liniile de apărare de la Harkov FOTO EPA-EFE

În paralel, o nouă echipă numită de guvern desfășoară o operațiune mai discretă -  din ea face parte și Marina Bezrukova, fost director al unei companii de energie.  Dintr-o clădire de birouri de la Kiev, ea este în fruntea unei misiuni de a economisi bani și de a se asigura că noile contracte de arme rămân curate.

„Trebuie să schimbăm sistemul”, a spus Bezrukova, care a devenit șeful Agenției de Achiziții pentru Apărare a Ucrainei la începutul acestui an. „Până nu schimbăm sistemul, nu se va întâmpla nimic”, a adăugat ea.

În timp ce Ucraina se confruntă cu eșecuri pe câmpul de luptă în al treilea an de invazie rusă, atenția guvernului s-a îndreptat către problema corupției care corodează sprijinul pentru efortul de război în țară și în străinătate.

Acuzațiile de corupție le-au oferit motive opozanților republicani ai ajutorului militar pentru Kiev, care țin ostatic un pachet de ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari pe seama condițiilor lor pentru un control mai strict la frontiera SUA. Pe fondul penuriei de muniții și soldați, forțele ucrainene se luptă să reziste în apărare împotriva unui inamic mult mai mare. În acest context, corupția afectează moralul și subminează eforturile de convingere a ucrainenilor să-și riște viața pe câmpul de luptă.

Activiștii anticorupție ucraineni spun despre Bezrukova că este dură și are ce trebuie pentru a combate interese înrădăcinate și intermediari dubioși în timp ce negociază tranzacții cu arme în valoare de miliarde de dolari. Eforturile ei de a face totul un proces curat s-ar putea dovedi mai importante decât recentul val de arestări, spun ei. Doar că provocarea este uriașă.

„Desigur, nu este ușor”, a spus Bezrukova, comparând misiunea ei cu încercarea de a coase o parașută în cădere liberă.

Bezrukova a fost numită în funcție în urma scandalurilor ce au izbucnit după ce jurnaliştii de investigaţie ucraineni au dezvăluit că Ministerul Apărării a cumpărat ouă de peste două ori mai scump decât prețul pieței. Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe ministrul apărării într-un aparent efort de a înăbuși furia din Ucraina și neliniștea în rândul aliaților occidentali.

De atunci, oamenii legii au efectuat mai multe arestări în legătură cu suspiciuni de corupție. Printre cele mai importante cazuri se numără cel al omului de afaceri Ihor Hrinkevici, ale cărui companii au câștigat contracte pentru furnizarea de îmbrăcăminte și lenjerie de corp forțelor armate, deși acestea au activat anterior în construcții.

Acestea nu au îndeplinit standardele prevăzute în contracte, ceea ce a dus la pierderi de peste 30 de milioane de dolari, potrivit forțelor de ordine ucrainene. Hrinkevici a fost reținut în decembrie în timp ce încerca să mituiască cu 500.000 de dolari un oficial din domeniul securității. Avocatul său nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

O investigație separată a forțelor de ordine ucrainene a vizat înalți oficiali ai ministerului apărării pentru implicare în deturnarea a 40 de milioane de dolari destinați cumpărării de obuze de artilerie pentru armată.

Cine supraveghează achizițiile

Noul ministru al apărării, Rustem Umerov, a făcut o prioritate din rezolvarea problemelor cu achizițiile. „Fiecare grivnă furată costă viața și siguranța soldaților noștri”, a spus el în fața parlamentului când a depus jurământul toamna trecută, punându-i pe oficialii corupți pe același plan cu teroriștii.

Corupția este adânc înrădăcinată în sectorul de apărare al Ucrainei încă din perioada sovietică, producătorii apelând de rutină la mită pentru a cumpăra echipamente la prețuri umflate. Schimbarea acestor practici este dificilă și pe timp de pace, darămite în mijlocul unui război, notează WSJ.

Dincolo de satisfacerea nevoilor imediate ale soldaților ucraineni, curățarea sectorului apărării este esențială pentru îndeplinirea obiectivului pe termen mai lung al Kievului de integrare cu Occidentul. Oficialii americani spun că nu există nicio dovadă că vreo parte din cele 113 miliarde de dolari pe care le-a oferit Ucrainei de la începutul războiului ar fi fost folosită în alte scopuri. Totuși, au cerut Kievului să reformeze achizițiile pentru apărare în conformitate cu standardele ONU.

Umerov a pus două întreprinderi de stat în fruntea măsurilor de reformă la care lucrează Ministerul Apărării. Astfel, „State Rear Operator” este responsabil pentru procurarea de combustibil, îmbrăcăminte, alimente și a tuturor celelalte provizii „neletale” pentru forțele armate. În schimb, achiziția de arme este gestionată de Agenția de Achiziții pentru Apărare.

Când a fost abordată pentru a i se propune să conducă această agenție toamna trecută, Bezrukova făcea parte din consiliului executiv al companiei naționale de energie Ukrenergo. În această calitate, a fost creditată cu dezvoltarea și implementarea unei politici de achiziții în urma căreia au fost făcute economii substanțiale. Relatările cu privire la fraudă a achizițiilor publice în sectorul apărării i-au produs dezgust și furie, a dezvăluit ea.

Când a preluat noul post, prima măsură a lui Bezrukova a fost verificarea personalului cu ajutorul poligrafului. „Testam angajații pentru cooperarea cu inamicul și pentru comiterea unor acte de corupție. Este important pentru noi să avem încredere 100% în echipa noastră”, a explicat ea. Dacă rezultatele sugerează că cineva minte, echipa efectuează o investigație suplimentară, a precizat ea.

Obstacole

Agenția primește o listă cu armele de care are nevoie armata în baza operațiunilor planificate. Treaba lui Bezrukova este să le cumpere în cei mai convenabili termeni posibili.

Una dintre primele sale propuneri a fost modificarea legislației, astfel încât Ucraina să poată negocia contracte pe trei ani în loc de contracte pe un an. „Sistemul nostru nu ne permitea să lucrăm pe bază de contract pe termen lung. Asta înseamnă că cumpărăm din stocuri sau producție pe termen scurt la prețuri mari”, a subliniat ea.

O altă problemă pe care a identificat-o este concurența „nesănătoasă” între diferite ramuri ale aparatului de securitate al Ucrainei. În condițiile în care mai multe agenții concurează pentru contracte, producătorii de arme se simt îndreptățiți să ceară prețuri mai mari.

Marea majoritate a contractelor de arme existente ale Ucrainei sunt cu intermediari, a spus Bezrukova. Această situație sporește riscul de a cumpăra mult mai scump, în timp ce Ucraina are parte de transparență și control redus asupra ofertei.

„Nu este întotdeauna posibil, dar încercăm să scăpăm de intermediari și să mergem direct la producător. Nimeni nu vă va oferi un preț mai bun decât producătorul însuși”, a spus ea.

Sunt deja semne că a proceda în acest fel poate suscita o rezistență acerbă.

State Rear Operator s-a trezit cu procese și campanii de defăimare după ce a introdus măsuri care subminau poziția furnizorilor tradiționali de alimente ai Ministerului Apărării. „Ar fi surprinzător dacă beneficiarii schemelor ar saluta reforma”, a spus șeful agenției, Arsen Zhumadilov, într-un briefing luna trecută.

Zhumadilov, care a reformat anterior achizițiile medicale pentru Ministerul ucrainean al Sănătății, a declarat luna trecută că agenția a economisit deja aproximativ 3 miliarde de grivne, echivalentul a aproximativ 77 de milioane de dolari. Într-un videoclip bine realizat, State Rear Operator  anunța că a cumpărat ouă la un preț mediu de sub 5 grivne (13 cenți) fiecare – mai puțin de o treime din prețul de achiziție care a dus la demiterea fostului ministru al apărării.

Birocrația reprezintă și ea un obstacol major, a spus Bezrukova. Mașinăria guvernamentală este lentă și nu ține pasul cu nevoile în schimbare rapidă de pe câmpul de luptă, a spus ea. „Nu este doar corupție. Este ineficiență”, a subliniat șefa noii Agenții de Achiziții pentru Apărare.

Deși sunt determinați, activiștii se întreabă totuși dacă reformiștii au resurse suficiente.

„Există mai multă voință politică [de a aborda corupția], dar probabil că există o problemă cu capacitatea”, a apreciat Olena Tregub, care face parte din consiliul anticorupție al Ministerului Apărării, format din 15 membri, un organism civil ales, creat drept răspuns la indignarea publică suscitată de scandalurile privind achizițiile frauduloase de anul trecut.

O altă problemă este că motivația pentru transparență este în contradicție cu nevoia de secretizare sporită, ceea ce face dificil pentru activiștii anticorupție să-și exercite misiunea de supraveghere.

„Evident că suntem în război și majoritatea informațiilor trebuie ascunse”, a spus Daria Kaleniuk, directorul executiv al Centrului de Acțiune Anticorupție, un ONG cu sediul la Kiev. „Cu toate acestea, trebuie să existe politici care să se asigure că nu cumpărăm arme doar de la intermediari care nu le pot livra.”

Și rămâne de văzut dacă guvernul îi va sprijini atunci când se vor confrunta, ceea ce e inevitabil, cu interese mai profund înrădăcinate, a declarat Tetiana Nikolaienko, un alt membru al consiliului anticorupție. „Vor avea o mulțime de dușmani acum”, a adăugat ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite