The Guardian: Cum au ajuns extremiștii să profite de nemulțumirile fermierilor europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O analiză „The Guardian“, care prezintă amploarea protestelor fermierilor la nivel internațional, subliniază încercările de intervenție a partidelor extremiste și pericolul confiscării și includerii revendicărilor în ideologia acestora.

Protest al fermierilor din România FOTO Inquam Photos
Protest al fermierilor din România FOTO Inquam Photos

În ultimii ani, fermierii din vestul Europei s-au luptat cu o ferocitate din ce în ce mai mare împotriva politicilor de protejare a mediului, despre care arată că le majorează costurile de producție, scrie „The Guardian“, prezentând o situație critică în Germania, cea mai mare putere economică din Uniunea Europeană, după ce, în anii anteriori, au avut loc proteste similare în Olanda, Spania și Franța.

Sursa citată relatează astfel că, sub presiune, Executivul de la Berlin a decis o reducere treptată în următorii trei ani a scutirii de accize pe combustibilul diesel pentru agricultură, care este în vigoare de mai bine de 70 de ani. De altfel, atenția publică îndreptată asupra protestelor reprezintă o presiune pentru toate guvernele europene care se confruntă cu nemulțumiri interne.

Proteste trase la indigo în mai multe țări din Europa

Citând BBC, publicația mai avertizează că Germania se confruntă și cu pericolul declanșării unei revoluții de către extrema dreaptă, arătând că protestele și demonstrațiile au dus la o creștere a numărului mesajelor conspiraționiste promovate pe rețelele sociale. Totodată, este prezentată apariția unor avertismente cu privire la încercări de infiltrare ale extremiștilor care profită de scandal, în contextul în care membri ai unor grupări neonaziste și monarhiste apar în număr tot mai mare la protestele fermierilor, fiind relatată chiar apariția unor mesaje privind formarea unei rezistențe pentru „demontarea“ guvernului.

Publicația subliniază totodată afirmația politologului Léonie de Jonge, care susține, în contextul unei suprapuneri a sprijinului fermierilor cu invadarea teoriilor conspiraționiste, că „acesta este noul tip de populism agrar“.

Similar situației din România, unde AUR şi Diana Şoşoacă au încercat, fără succes, să se alăture protestatarilor, asociația fermierilor germani s-a distanțat însă de grupurile de extremă dreapta care au încercat să influențeze protestele. De asemenea, potrivit relatărilor, unii fermieri s-au prezentat la proteste cu bannere pe tractoare pe care scria: „Agricultura este colorată, nu maro“, cu referire la uniformele maro ale grupurilor fasciste. Alții au fost fotografiați cu o spânzurătoare improvizată atârnând un semafor – o referire la partidele guvernului de coaliție ale căror culori sunt roșu, galben și verde.

În același timp, protestele au evidențiat o divizare între grupurile conservatoare moderate din Europa, mai relatează publicația.

Dezbateri în Parlamentul European

Potrivit Agerpres, Parlamentul European va dezbate miercuri, într-un plen reunit la Strasbourg, problemele fermierilor care au protestat în mai multe state europene, eurodeputatul Daniel Buda afirmând că „sectorul agricol de la nivel european se află într-o situaţie extrem de complicată şi de dificilă“, care „nu poate să cunoască o rezolvare decât de la nivel european“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite