The Economist: Cum poate Ucraina să câştige războiul lung cu Rusia?
0Moscova vrea să ducă un război lung cu Kievul pentru că este singura sa şansă de a câştiga, dar ucrainenii şi aliaţii lor occidentali sunt capabili să încurce calculele ruseşti.
Ucraina a câştigat războiul scurt. Armata ucraineană mobilă şi plină de imaginaţie a provocat pierderi grele Rusiei şi i-a zădărnicit planurile de a cuceri Kievul. Acum a început războiul lung. Va curma vieţi până când una dintre părţi îşi va pierde voinţa de a continua. Şi până acum, Moscova câştigă acest război, scrie The Economist, amintind de retragerea ucrainenilor de la Severodoneţk. Acum, invadatorii ruşi avansează spre Lisiciansk şi în viitorul apropiat pot prelua controlul asupra întregii regiuni Lugansk. De asemenea, ei ameninţă şi Sloviansk, situat lângă Doneţk, deja ocupat. Kievul recunoaşte că inamicul are mai multe arme şi muniţie. Şi guvernul ucrainean spune că până la 200 de soldaţi mor în fiecare zi.
Din fericire pentru Ucraina, acesta nu este sfârşitul. Ofensiva rusă este lentă şi foarte costisitoare. Cu arme standard NATO, noi tactici şi asistenţă financiară suficientă, Ucraina are toate şansele să forţeze armata rusă să se retragă. Chiar dacă teritoriile pierdute sunt greu de recâştigat, Ucraina poate dovedi inutilitatea atacului lui Vladimir Putin şi poate deveni un stat democratic în stil occidental. Dar pentru asta are nevoie de sprijin pe termen lung.
Un război lung îi convine mai bine Rusiei
Evident, un război lung îi convine mai bine Rusiei. Ambele părţi folosesc cantităţi masive de muniţie, dar stocurile Moscovei sunt mult mai mari. Economia Rusiei este mai mare şi într-o formă mai bună decât cea ucraineană. În timp ce caută victoria, Rusia este gata să terorizeze şi să demoralizeze ucrainenii comiţând crime de război. Iar atacul asupra centrului comercial din Kremenciuk a fost un exemplu de asemenea teroare. Dacă este necesar, Putin este pregătit pentru suferinţa propriului popor.
Cu toate acestea, un război lung nu trebuie să aibă loc în condiţiile impuse de autocratul rus. Potenţial, Ucraina are mulţi luptători motivaţi. Industria militară occidentală le poate oferi tot ce au nevoie. În 2020, înainte de impunerea sancţiunilor, economiile ţărilor NATO erau de peste 10 ori mai mari decât cea a Rusiei. Inversarea situaţiei ar trebui să înceapă pe câmpul de luptă, unde Ucraina ar trebui să oprească ofensiva rusă şi să forţeze ocupanţii să se retragă. Generalii lui Putin vor avea în continuare mai multe arme. Dar sistemele NATO mai avansate le oferă apărătorilor ucraineni capacitatea de a lovi la distanţe mai mari şi cu o mai mare precizie.
Adoptarea tacticilor dezvoltate în timpul Războiului Rece
Prin adoptarea tacticilor dezvoltate în timpul Războiului Rece, când NATO era depăşită numeric de armata sovietică, Ucraina va putea distruge posturile de comandă şi centrele de sprijin ruseşti. Ucraina s-a descurcat bine când a folosit armele NATO pentru a forţa forţele ruse să părăsească Insula Şerpilor. Kievul ar trebui să încerce să aducă războiul într-un „impas dureros” prin recâştigarea controlului asupra teritoriilor importante din punct de vedere simbolic şi strategic, cum ar fi Herson şi provocând pierderi grele Rusiei.
Dacă armata rusă începe să piardă teren, conflictele interne ar putea izbucni în Kremlin
Dacă armata rusă începe să piardă teren pe câmpul de luptă, conflictele interne şi nemulţumirea ar putea izbucni în Kremlin. Serviciile de informaţii occidentale sunt convinse că mediul îl ţine pe Putin izolat de adevăr. Autocratul rus are obiceiul de a-şi concedia comandanţii, inclusiv pe generalul Aleksander Dvornikov, care a fost demis din funcţie după primele săptămâni haotice de război. Occidentul poate ridica costurile unui război lung pentru Rusia prin intensificarea sancţiunilor care cauzează daune pe termen lung economiei ruse. Europa şi Statele Unite pot separa elita rusă de Putin susţinând cercurile politice şi de afaceri dizidente şi convingându-le că întregul viitor al ţării nu trebuie sacrificat unui război fără sens şi costisitor.
Va menţine Occidentul acest curs? La summitul din 23 iunie, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, promiţând un nivel mai profund de cooperare în următorul deceniu. La un alt summit din Germania săptămâna aceasta, naţiunile G7 au reafirmat şi au înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei. Şi apoi la Madrid, NATO a recunoscut ameninţarea rusă prin creşterea prezenţei militare a aliaţilor pe frontul de est.
Dar Ucraina este o povară grea. Industria de apărare occidentală este formidabilă, dar îi este greu să producă un număr atât de mare de produse, în special muniţie. Deficitul lunar al bugetului ucrainean este de 5 miliarde de dolari. Şi după război, ţara va trebui reconstruită. Sprijinul public pentru Ucraina în Occident este sub presiunea multor factori: de la inflaţie la alegeri. În special, deja în 2023, va începe cursa alegerilor prezidenţiale în Statele Unite, la care urmează să participe Donald Trump, un ucrainofob şi fan al lui Putin.
Tactica lui Putin
Costul global al unui război lung va creşte şi el. Putin blochează exportul de cereale şi ulei de floarea soarelui din porturile ucrainene, provocând tulburări şi foamete în alte ţări. El încearcă, de asemenea, să creeze o lipsă de gaze în UE în această iarnă, nepermiţând europenilor să se aprovizioneze vara. Dacă unitatea în Europa se destramă din cauza energiei, ea se va pierde şi în problema sprijinului pentru Ucraina. Pentru a înrăutăţi lucrurile, unele ţări NATO se tem de o victorie ucraineană, aşteptându-se ca Putin să escaladeze într-un război catastrofal cu Rusia.
Scopul lui Putin este clar. El vrea să preia cât mai mult din Ucraina, să declare victorie şi apoi să forţeze ţările occidentale să impună condiţiile ruseşti Kievului. În schimbul acestui lucru, el va fi de acord să nu înfometeze întreaga lume, să nu chinuie cu frig şi să nu ameninţe cu Armaghedonul nuclear. A fi de acord cu acest lucru ar fi o greşeală teribilă de calcul. Ucraina se poate confrunta cu o agresiune rusă constantă. Cu cât Putin crede mai mult în succesul său în Ucraina, cu atât va deveni mai sfidător. El şi-a descris ambiţiile în discursul din această lună, vorbind zâmbitor despre modul în care Petru I a capturat o parte a Suediei . El va folosi orice armă disponibilă, inclusiv crime de război, ameninţări nucleare, foamete globală şi frig în Europa.
Liderii occidentali ar trebui să explice cetăţenilor lor că apără nu doar Ucraina, ci şi propria lor securitate
Cel mai bun mod de a preveni un alt război este să-l învingi pe Putin în cel deja în curs. Liderii ar trebui să explice oamenilor lor că nu apără doar principii abstracte în Ucraina, ci şi propria lor securitate. UE trebuie să-şi consolideze pieţele energetice, astfel încât acestea să nu se destrame iarna viitoare. Ucraina ar trebui să obţină mai multe arme. Riscul de escaladare este foarte real astăzi. Dar dacă se impune Ucrainei o pace proastă, ameninţările nucleare ale lui Putin nu vor dispărea. Vor deveni şi mai periculoase, mai ales dacă forţele convenţionale ruseşti sunt dezavantajate.
Într-un război lung, ruşii obişnuiţi vor suferi, iar ucrainenii vor experimenta dureri şi mai mari din cauza vanităţii lui Putin. Pentru a câştiga, este necesară concentrarea resurselor şi consolidarea Ucrainei ca ţară viabilă, suverană şi orientată spre vest. Acesta este rezultatul pentru care se străduieşte curajosul popor ucrainean. Ucraina şi aliaţii săi au destui oameni, bani şi resurse pentru a-l învinge pe Putin. Dar are toată lumea dorinţa de a face asta? - se întreabă The Economist.