Țara care interzice parolele slabe, precum 123456 sau admin. „Vrem să facem cel mai sigur loc din lume în care să fii online”

0
Publicat:

Producătorii de dispozitive inteligente sunt obligați de lege să respecte standarde minime de securitate cibernetică, interzicând parolele slabe, precum "admin" sau "12345", în Marea Britanie.

image

Concret, pentru a-i proteja pe cetățeni de infractorii cibernetici, dispozitivele inteligente care sunt livrate cu parole slabe, cum ar fi "admin" sau "12345", vor fi interzise în Marea Britanie, în conformitate cu noile legi care prevăd că toate dispozitivele inteligente trebuie să îndeplinească standarde minime de securitate, relatează The Guardian

Noile măsuri de protecție a consumatorilor împotriva hacking-ului și a atacurilor cibernetice au intrat în vigoare de luni, conform anunțului făcut de Departamentul pentru Știință, Inovare și Tehnologie.

Producătorii de dispozitive inteligente, cum ar fi telefoanele, televizoarele și soneriile inteligentente, sunt acum obligați prin lege să asigure protecția acestor dispozitive împotriva accesului neautorizat, iar utilizatorii sunt încurajați să schimbe parolele implicite. Organizația Which?, care se ocupă de protecția consumatorilor, a avut un rol important în promovarea acestor măsuri și a salutat schimbările. 

Rocio Concha, director de politici și advocacy la Which?, a declarat: "OPSS [Oficiul pentru Siguranța și Standardele Produselor] trebuie să ofere industriei îndrumări clare și să fie pregătit să ia măsuri ferme de aplicare a legii împotriva producătorilor în cazul în care aceștia nu respectă legea, dar ne așteptăm, de asemenea, ca mărcile de dispozitive inteligente să facă ceea ce trebuie pentru clienții lor încă din prima zi și să se asigure că cumpărătorii pot găsi cu ușurință informații despre cât timp vor fi suportate dispozitivele lor și să facă achiziții în cunoștință de cauză.

Ministrul științei și tehnologiei, Jonathan Berry, a transmis: "Pe măsură ce viața de zi cu zi devine din ce în ce mai dependentă de dispozitivele conectate, amenințările generate de internet se multiplică și devin și mai mari.” 

"Începând de astăzi, consumatorii vor fi mai liniștiți că dispozitivele lor inteligente sunt protejate de infractorii cibernetici, deoarece introducem legi în premieră mondială care vor garanta că viața privată, datele și finanțele lor personale sunt în siguranță. Ne-am angajat să facem din Regatul Unit cel mai sigur loc din lume în care să fii online, iar aceste noi reglementări marchează un salt semnificativ către o lume digitală mai sigură.", a adăugat acesta. 

Noile legi fac parte din cadrul PSTI (Product Security and Telecommunications Infrastructure), care vizează consolidarea rezistenței Regatului Unit împotriva criminalității informatice. 

Cele mai comune parole 

În contextul creșterii fraudelor din mediul online, asigurarea securității conturilor este esențială. O parolă solidă poate fi linia întâi de apărare împotriva accesului neautorizat. Un studiu realizat de NordPass dezvăluie cele mai frecvent utilizate parole la nivel global și în România, iar multe dintre acestea sunt vulnerabile la atacuri cibernetice. 

După cum bănuiți, deși suntem în 2023, cea mai frecvent aleasă parolă la nivel global este „123456”, potrivit datelor NordPass, aceasta poate fi spartă în mai puțin de o secundă. Alte parole, cele mai comune din lume, sunt : „admin”, „12345678”, „123456789”, „1234”, „12345”,„password”, „123”, „Aa123456”,„1234567890”, „UNKNOWN”, „1234567”, „123123”, „111111”, „Password”, „12345678910”, „000000”, „admin123”, „********” și „user”. Dintre acestea, 17 pot fi descoperite până să apuci să clipești o dată.   

Pe primul loc în topul celor mai des utilizate parole de către români este cuvântul „admin”. Topul este continuat de diverse combinații de numere: „123456”, „123456789” sau „12345678” sau de cuvinte precum „password”, „digi” sau „parolă”.  

Experții ne recomandă să evităm stocarea parolelor în browsere, să utilizăm un manager de parole și să acordăm o atenție sporită la fișierele descărcate pe computer, pentru a preveni atacurile malware. 

De asemenea, ar trebui să folosim parole complexe, care să includă litere, numere și caractere speciale, și să evităm parolele bazate pe informații personale ușor de ghicit. Este important să folosim parole diferite pentru fiecare cont și să le schimbăm periodic pentru a ne menține securitatea în mediul online.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite