Țara care ia în considerarea impunerea unei limite de vârstă pe rețelele sociale, pentru a împiedica bandele criminale să recruteze tineri
0Miniștrii din guvernul suedez iau în considerare stabilirea unor limite de vârstă pentru accesul la rețelele sociale, în cazul în care companiile de tehnologie nu reușesc să prevină recrutarea tinerilor online de către bandele criminale pentru comiterea de crime și atentate în regiunea nordică.
Un val de infracțiuni ale bandelor a făcut ca Suedia să înregistreze cele mai multe împușcături mortale pe cap de locuitor din Europa, o situație opusă celei de acum două decenii, când avea una dintre cele mai scăzute rate, potrivit Reuters.
În ultimii doi ani, poliția suedeză susține că bandele au început să utilizeze rețelele sociale drept „piețe digitale” pentru a recruta în mod deschis adolescenți anonimi, unii având chiar și 11 ani, pentru a comite crime și atentate în Suedia și alte țări nordice.
„Este o situație foarte gravă”, a declarat ministrul justiției suedez, Gunnar Strommer, pentru Reuters, după o întâlnire cu alți miniștri ai justiției din țările nordice și reprezentanți ai rețelelor sociale, desfășurată luni la Copenhaga.
„Nu excludem nicio opțiune”, a adăugat el, menționând că vor analiza măsurile luate de alte țări pentru a vedea ce se potrivește cel mai bine Suediei.
Australia a adoptat, în noiembrie, o interdicție privind utilizarea rețelelor sociale pentru copiii sub 16 ani.
În primele șapte luni ale acestui an, 93 de copii din Suedia cu vârste sub 15 ani sunt suspectați că au fost implicați în planificarea unor crime, de trei ori mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut, conform statisticilor poliției.
Strommer a declarat că reprezentanții TikTok, Meta, Google și Snapchat au promis să facă „tot ce le stă în putere” pentru a rezolva problema, iar acum depinde de aceste platforme să arate „rezultate concrete”.
Telegram și Signal au fost, de asemenea, invitate, dar nu au participat, a declarat guvernul danez într-un comunicat.
TikTok, Meta, Google, Snapchat, Telegram și Signal nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Poliția daneză a declarat luna aceasta că, din aprilie, a înregistrat 32 de cazuri în care suedezi au fost angajați să comită infracțiuni violente. Autorii, în mare parte tineri, au fost etichetați drept „soldați copii” de către politicienii danezi.
Ministrul educației din Suedia, Johan Pehrson, a declarat că urmărește evoluțiile din Australia, unde recent a fost impusă o interdicție pentru rețelele sociale.
„Nu este primul pas, dar nu este exclus”, a spus el despre o posibilă interdicție, adăugând că guvernul nu va lăsa nicio opțiune neexplorată pentru a împiedica copiii să petreacă prea mult timp pe rețelele sociale.
„Vedem cum copiii sunt prinși în această mocirlă întunecată, distrugându-și viețile”, a adăugat el.