Tânăra care a moștenit peste 25 de milioane de euro a decis cum să „scape” de averea pe care n-o vrea

0
Publicat:

Marlene Engelhorn, o milionară austriacă în vârstă de 32 de ani şi militantă pentru o mai bună impozitare a persoanelor foarte bogate a decis cum să „scape” de averea de 25 de milioane de euro moștenită după moartea bunicii sale, bani pe care nu și-i dorește. 

Marlene Engelhorn a moștenit 25 de milioane de euro de la bunica ei. FOTO: Profimedia
Marlene Engelhorn a moștenit 25 de milioane de euro de la bunica ei. FOTO: Profimedia

Rezultatul nu este surprinzător, dar metoda este neobişnuită: Marlene Engelhorn va împărţi moştenirea de 25 de milioane de euro către mai mult de 70 de organizaţii alese de un grup de 50 de cetăţeni, informează AFP, citată de Agerpres.

Banii vor merge către mediu, sănătate, ajutor pentru solicitanţii de azil, lupta împotriva inegalităţilor.

„Rezultatul este la fel de variat ca şi Consiliul însuşi”, a rezumat Alexandra Wang, care a condus proiectul, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc marţi la Viena.

Astfel de iniţiative au o „misiune comună: să lucreze pentru o societate mai echitabilă (...) şi să îi sprijine pe cei care sunt victime ale discriminării”, a subliniat ea.

„O provocare incitantă”

Împreună cu Alexandra Wang, membrii „Bunului Consiliu pentru Redistribuire” au evocat „o provocare incitantă” şi un frumos „exerciţiu de democraţie” bazat pe „consens”, în timp ce sesiunile de discuţii, cu toate cheltuielile plătite, s-au desfăşurat pe parcursul a şase weekenduri, din martie până în iunie, în oraşul Salzburg.

Cei 50 de cetăţeni au fost aleşi prin tragere la sorţi pentru a face parte din consiliu, cel mai vârstnic membru având 85 de ani.

Cel mai tânăr membru, Kyrillos Gadalla, în vârstă de 17 ani, a declarat că a „învăţat multe lucruri” de la celelalte generaţii.

În baza a ceea ce au decis cei 50, nu mai puțin de 77 de organizaţii vor primi finanţări cuprinse între 40.000 şi 1,6 milioane de euro, de la asociaţia Attac la diverse grupuri de reflecţie, grupuri de conservare a naturii şi organizaţii de caritate pentru persoanele fără adăpost.

„Am fost complet liberi în alegerile noastre”  

Marlene Engelhorn, aflată în centru atenției după impresionanta moștenire, dar care nu a apărut marţi în faţa presei, a fost implicată doar la începutul procesului.

„Ea ne-a acordat încrederea sa, iar noi am fost complet liberi în alegerile noastre”, a explicat Angelika Taferner, un alt membru al Consiliului.

Milionara, descendentă a lui Friedrich Engelhorn, fondatorul gigantului german al industriei chimice BASF, a anunţat în ianuarie că va dona suma de 25 de milioane de euro, adică 90% din moştenirea sa, pentru a denunţa „eşecul” guvernelor de ceea ce priveşte abordarea inegalităţilor devenite din ce în ce mai flagrante.

La fel ca sute de „milionari patrioţi” americani, activista austriacă a fondat iniţiativa „Taxează-mă acum” în lumea germanofonă.

După moartea bunicii sale, în septembrie 2022, ea a trecut la acţiune şi a conceput această soluţie originală.

„Am moştenit o avere fără să fi făcut niciodată ceva pentru a merita acest lucru”

Marlene Engelhorn a salutat, într-un comunicat de presă, „redistribuirea, în conformitate cu valorile democratice, a unei mari părţi” din banii săi.

„Am moştenit o avere şi, prin urmare, o anumită putere, fără să fi făcut niciodată ceva pentru a merita acest lucru. Iar statul nici măcar nu vrea ca eu să plătesc impozitul pe moştenire”, s-a plâns ea la începutul acestui an.

„Ies din acest ghetou”

După ce va rămâne fără cea mai mare parte a resurselor sale financiare, fosta studentă la literatură germană trebuie să se gândească de acum, pentru prima dată, la un loc de muncă salariat.

„Ies din acest ghetou dinastic al celor bogaţi”, a declarat ea, dezvăluind că nu îşi regretă decizia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite