„Suntem gata să murim!“ - Un tată şi fiii lui au părăsit Germania să lupte împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţii yazidi fug din oraşul Sinjar
Refugiaţii yazidi fug din oraşul Sinjar

Qassim Shesho locuia în urmă cu doar câteva luni într-un orăşel liniştit din Germania. Însă, el şi fiii săi s-au întors în nordul Irakului pentru a se lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic (SI).

„M-am întors pentru că poporul meu e aici. SI sunt terorişti. Am venit să-mi apăr ţara, familia, religia“, declară Qassim Shesho pentru CNN, într-un interviu telefonic. El se îngrijorează pentru satul său, Sheref ad-Din, în care există unul dintre cele mai sfinte altare pentru yazidi, minoritatea religioasă aflată în vizorul teroriştilor SI.

SI vrea să ne extermine şi vor să-şi stabilească un califat islamic, dar Islamul nu este aşa cum vor ei să-l aplice“, spune Shesho. El comandă deja aproape 2.000 de luptători yazidi, deşi în urmă cu puţin timp locuia liniştit în Germania.

Nu a venit singur în Irak. Fiul în vârstă de 26 de ani, Yassir Qassim Khalaf, este cu el. Yassir a sosit în septembrie în nordul Irakului, la puţină vreme după atacul iniţial al luptătorilor SI asupra yazidilor, atac care a lăsat mii de oameni rătăcind prin munţi fără alimente, apă sau fără a avea acces la îngrijire medicală. 

Dificultăţile minorităţii yazidi au atras atenţia lumii întregi. Forţele aeriene irakiene şi luptătorii kurzi au salvat câteva familii într-o misiunea aeriană dramatică. Raidurile aeriene conduse de SUA împotriva militanţilor SI au reuşit să creeze o cale mai sigură pentru mii de yazidi, ca să scape din munţi şi să ajungă în ţara învecinată, Siria, sau în teritoriul irakian controlat de kurzi.

Şi totuşi, coşmarul continuă pentru mii de oameni care au rămas pe munte, înconjuraţi de forţele SI care intenţionează să ucidă pe oricine din calea lor. 

„Nu poţi să rămâi pur şi simplu în Germania, să trăieşti în lux şi să-ţi laşi familia şi poporul singur în timp ce tu te uiţi la televizor şi te gândeşti că totul se va rezolva de la sine“, mărturiseşte şi Yassir, vorbind în germană cu reporterii CNN.

Yazidi este una dintre cele mai vechi comunităţi religioase din lume, cu o populaţie estimată la doar 700.000 de persoane. Ei au suferit multe persecuţii de-a lungul veacurilor. Mulţi musulmani îi consideră adoratori ai diavolului.

Yazidi capturaţi de SI au fost forţaţi să se convertească la Islam. Rapoarte înfricoşătoare au ieşit la iveală potrivit cărora femeile yazidi sunt înrobite, violate şi apoi vândute de membri SI, iar băieţii şi bărbaţii sunt executaţi. Organizaţia Naţiunilor Unite a concluzionat că acţiunile SI „sunt o încercare de a comite genocid“.

Am decis să apăr Sinjar, nu să lupt. Ei au decis să lupte. Noi ne apărăm pământul şi locurile sfinte. Am trăit în Germania timp de 24 de ani şi am urât întotdeauna crima şi lupta“, spune Shesho, vorbind în arabă.

Trupele yazidi ale lui Shesho au primit arme şi ajutoare umanitare de la guvernul regional kurd. Forţele peshmerga (luptătorii kurzi) le aruncă din avioane alimente şi arme. Raidurile SUA au ajutat şi ele, dar Shesho spune că nu deajuns. 

„SI vrea să distrugă întreaga lume. Noi vrem mai multe raiduri americane între Sinjar şi Dahouk ca să ne putem întoarce pe pământul nostru şi să trăim în pace“, spune Shesho.

La un moment dat, toţi cei cinci fii ai lui Shesho au luptat alături de el împotriva SI. Trei dintre ei s-au întors în Germania. Yassir şi fratele său mai mare, Haydar Qassim Shesho, au rămas. Ţin legătura cu prietenii şi familia din Germania, atât cât le permit luptele şi recepţia proastă a telefoanelor mobile. Yassir spune că mama sa este foarte îngrijorată, însă încearcă s-o consoleze.

„De trei ori pe săptămână încercăm să-i trimitem poze şi mesaje în care transmitem că totul este în ordine şi că nu are de ce să se îngrijoreze“, explică Yassir. Mama şi fraţii săi sunt într-un orăşel german de doar 50.000 de oameni, numit Bad Oeynhausen.

„Pur şi simplu n-am putut îndura să fiu martor la suferinţă“, spune Yassir. Familia sa a fugit din Irak în 1990, atunci când Saddam Hussein conducea ţara. Au ajuns în Germania şi, într-un final, au devenit cetăţeni ai acestei ţări. Yassir avea doi ani atunci.

„Când sunt în Germania, sunt recunoscător că sunt acolo. Dar, într-un final, dacă aşa se pune problema, sunt gata să mor aici“, declară Yassir. Înainte de a se întoarce în Irak, Yassir a lucrat cu jumătate de normă ca instalator pentru companiile şi hotelurile din jurul oraşului său. „De fapt îmi doream să fiu aici de la început pentru că nu puteam să stau cu mâinile în sân în faţa suferinţei yazidilor. Să văd cum ne este pătată onoarea, cum familiile şi soţiile noastre sunt capturate“, adaugă el.

„Să treci de la lux la război nu este uşor, dar trebuie să faci ce trebuie“, conchide el.

Berlinul susţine că 550 de germani s-au alăturat grupării Stat Islamic în Siria şi Irak

Aproximativ 550 de germani au plecat să lupte alături de gruparea Stat Islamic în Siria şi Irak, numărul lor fiind mai mare decât se estimase până în prezent, a anunţat ministrul de Interne german Thomas de Maizière, citat de AFP.

„Potrivit ultimelor estimări de care dispunem, numărul a crescut. Îl estimăm în prezent la 550. În urmă cu câteva zile am spus 450“, a declarat de Maizière în cadrul unui interviu acordat vineri postului de televiziune german Phoenix. „Comparativ cu ultimii ani, este vorba despre o creştere puternică“, a adăugat ministrul, precizând că dacă majoritatea celor plecaţi în aceste regiuni sunt bărbaţi, au fost identificate şi câteva femei, notează Mediafax.

„Aceşti tineri s-au radicalizat în Germania, în cadrul acestei societăţi. De aceea prevenţia trebuie să însoţească represiunea“, a continuat de Maizière.

Pe teritoriul german, circa 230 de persoane sunt considerate în prezent potenţiale ameninţări, şi „nu se poate exclude, iar în unele cazuri este chiar foarte probabil, ca ele să pregătească un atentat“, a apreciat el.

Guvernul german a anunţat la jumătatea lui octombrie măsuri care vor permite retragerea cărţilor de identitate presupuşilor islamişti radicali pentru a-i împiedica să plece să lupte în Siria sau Irak, conchide Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite