„Suntem bombardaţi de propaganda Rusiei”. Kremlinul încearcă să destabilizeze alegerile europarlamentare, acuză un ministru francez

0
Publicat:

Franța este „bombardată” de dezinformarea rusă, lucru ce ar putea denatura rezultatul viitoarelor alegeri europene, a declarat ministrul francez pentru Europa Jean-Noël Barrot, potrivit The Guardian.

Ministrul francez pentru Europa, Jean-Noël Barrot, foto Instagram
Ministrul francez pentru Europa, Jean-Noël Barrot, foto Instagram

Într-un interviu pentru Ouest-France, ministrul francez pentru Europa, Jean-Noël Barrot, s-a arătat îngrijorat de faptul că propaganda rusă este difuzată săptămânal pe platformele de socializare şi a prezentat un plan de măsuri care ar putea contracara efectele acesteia asupra alegerilor europene din 9 iunie.

„Suntem bombardați de propaganda Rusiei lui Vladimir Putin și a curelelor sale de transmisie. Nu trece o săptămână fără ca Franța să nu fie ținta unor manevre coordonate și deliberate de perturbare a dezbaterii publice și de interferență în campania pentru alegerile europene”, a avertizat ministrul francez.

Site-uri „oficiale” false

El a citat mai multe exemple, printre care lansarea unui site fals al Ministerului francez al Apărării care susținea că 200.000 de francezi au fost chemați să lupte în Ucraina. Un link către acest site a fost postat pe X la sfârșitul lunii martie.

„Acesta este un site guvernamental fals și a fost repostat de conturi rău intenționate, ca parte a unei campanii de dezinformare”, a declarat atunci Ministerul francez al Apărării.

Aceste site-uri „doppleganger”, identificate ca fiind una dintre multele forme de dezinformare rusească, implică crearea de pagini web care par identice cu surse de bună-credință și cu autoritate, cum ar fi site-urile guvernamentale sau ale presei mainstream.

O altă știre falsă citată de Barrot a fost un anunț recent de pe un alt site fals, de data aceasta creat în numele Ministerului de Interne, care susținea că Franța înăsprește condițiile de intrare pentru ucraineni, când, de fapt, persoanele din Ucraina au voie să trăiască și să lucreze în UE în temeiul unei directive privind protecția temporară la nivelul întregului bloc.

De asemenea, a menționat povești false despre o creștere a tuberculozei în Franța.

„Au existat, de asemenea, campanii de știri false despre reapariția tuberculozei în Franța ca urmare a primirii soldaților ucraineni în spitalele noastre și despre un presupus val de anulări de camere de hotel din cauza situației de securitate din Franța”, a precizat ean-Noël Barrot.

S-ar putea reactiva unitatea de răspuns integrat la crize politice

În acest context, Belgia, care deține președinția rotativă semestrială a UE, a declarat că analizează posibilitatea de a reactiva un grup de lucru temporar de criză, pentru a monitoriza și coordona răspunsul la campaniile de dezinformare rusești.

Unitatea de răspuns integrat la crize politice a fost utilizată ultima dată la începutul războiului din Ucraina și în timpul pandemiei de Covid. Surse din Belgia spun că aceasta ar urma să fie operațională timp de două luni.

În urmă cu două săptămâni, premierul belgian, Alexander De Croo, a dezvăluit că procuratura federală belgiană a deschis o anchetă oficială privind presupusele plăți efectuate de Kremlin către europarlamentari, după ce au apărut scurgeri de informații clasificate.

El a declarat că misiunea de „a ajuta la alegerea mai multor candidați pro-ruși în Parlamentul European și de a consolida o anumită narațiune pro-rusă în această instituție a fost foarte clară”.

La rândul său, guvernul ceh a descoperit recent o presupusă operațiune rusă de dezinformare care urmărea să influențeze alegerile europene.

UE avertizează în mod regulat cu privire la creșterea dezinformării, uneori cu scopul de a viza alegerile, dar și pentru a semăna ideea că societatea civilă se prăbușește și pentru a amplifica disensiunile pe teme precum Ucraina, migrația și drepturile LGBTQ.

Unitatea sa de monitorizare a campaniilor de dezinformare a identificat 17.000 de cazuri specifice de informații false pe rețelele de socializare și pe site-urile false.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite