Summit UE. Pe ce mizează Polonia în operaţiunea de şantajare a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei

Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană se vor reuni joi în format videoconferinţă într-o încercare de a debloca acordul pentru bugetul UE pe următorii 7 ani şi pachetul de relansare economică post-pandemie, la trei zile după ce Ungaria şi Polonia au anunţat un veto ca urmare a condiţionării fondurilor europene de statul de drept. Varşovia a calculat că poate aştepta şi un an pentru o soluţie, dar statele membre din sud nu.

Miza este una de 1, 8 trilioane de euro care vin din bugetul UE 2021-2027 şi planul de 750 de miliarde de euro alocate pentru ca statele din blocul comunitar să îşi refacă economia afectară de pandemia de coronavirus.

Pe de o parte se află 24 de state susţinute de Comisie şi de o majoritate din Parlamentul European, iar în tabără opusă Ungaria şi Polonia, dar şi Slovenia, care este pregătită să ofere sprijin celor două state dizidente.

 Nicio soluţie nu este aşteptată joi. Acest summit - prevăzut să dureze trei ore - va fi ocazia unui ”schimb de păreri”, însă ”lipsa contactului fizic este un dezavantaj” şi opreşte întâlnirile dicisive, declară o sursă europeană.

”Reuniunea va exacerba frustrările şi angoasele. Trebuie să ne aşteptăm câteva zile de dramă şi tenebre”, a mai spus aceasta.

Liderul de la Budapesta a acuzat Uniunea Europeană că vrea să blocheze bugetul exact ca o formă de „şantaj" faţă de statele care opun politicii privind migraţia, într-o declaraţie pentru agenţia naţională maghiară MTI. Polonia a transmis un mesaj similar.

„Odată ce propunerea este acceptată, nu va mai fi niciun obstacol pentru a lega împărţirea fondurilor comune pentru statele membre de sprijinirea migraţiei şi vor fi utilizate mijloace financiare pentru a şantaja statele care se opun migraţiei", a acuzat Viktor Orban.

Viktor Orban este un adversar deschis al migraţiei în masă pe care o numeşte o ameninţare asupra identităţii naţionale şi europene. În acest sens, Uniunea Europeană a deschis o procedură împotriva Budapestei pentru încălcarea valorilor democratice.

Bugetul şi planul de relansare economică nu au nicio clauză specială privind migraţia, iar unii analişti spun că afirmaţiile lui Viktor Orban nu sunt decât o tentativă de a obţine sprijin domestic prin retorică anti-migraţie.

Guvernul naţionalist de la Varşovia afirmă că mecanismul statului de drept încalcă tratatele Uniunii Europene şi acordul obţinut de şefii de state şi de guverne în luna iulie.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki susţine că ţara sa va bloca şi la votul final bugetul multianual al UE, cum a procedat luni alături de Ungaria la un vot preliminar, cele două ţări nefiind de acord cu condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea principiilor statului de drept.

Polonia, care este în prezent cel mai mare beneficiar al fondurilor europene este dispusă să blocheze bugetul pentru că a calculat că poate aştepta şi un an pentru o soluţie, dar statele din sud nu vor putea aştepta atât de mult pentru că au nevoie de fonduri după ce economiile au fost puternic afectate de pandemie.

Polonia şi Ungaria se află printre ţările care depind financiar de fondurile europene, aşa că blocarea bugetului le va afecta într-o măsură deosebit de mare.

Potrivit datelor oficiale ale Uniunii Europene, în 2018, fondurile europene au reprezentat aproape 5% din economia Ungariei, şi peste 3,4% din cea a Polonia, în timp ce contribuţiile celor două state la bugetul european este de sub 1% din PIB-ul naţional.

 George Soros: Uniunea Europeana trebuie să reziste presiunilor Ungariei şi Poloniei

Miliardarul american de origine maghiară, George Soros, a declarat că Uniunea Europeană nu trebuie să cedeze în faţa presiunilor Ungariei şi Poloniei, care au blocat proiectul de buget şi fondul de relansare economică.

Soros a adăugat că Uniunea Europeană nu îşi poate permite să facă compromisuri în ceea ce priveşte condiţionarea alocării de fonduri europene de respectarea principiilor statului de drept, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite