Summit al Parteneriatului Estic la Bruxelles: conflictele separatiste, trecute cu vederea. Miza este creşterea popularităţii UE în Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul moldovean Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk FOTO gov.md
Premierul moldovean Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk FOTO gov.md

Liderii celor şase ţări din Parteneriatul Estic se întâlnesc astăzi la Bruxelles cu omologii lor din UE în cadrul unui summit menit apropierii celor două părţi din punct de vedere politic şi economic. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Summitul Parteneriatului Estic, al cincilea din 2009 încoace, are loc sub egida Estoniei, ţara care asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Liderii Armeniei, Azerbaidjanului, Belarusului, Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei, şase ţări foste membre ale URSS, sunt invitaţi la o apropiere mai mare din punct de vedere politic şi economic cu Uniunea Europeană.

Unele subiecte sensibile, precum conflictul armat din estul Ucrainei şi perspectivele de aderare ale celor şase ţări la UE, vor fi evitate, scrie AFP.

Conform AFP, textul final al summitului nu va face referire la războiul care macină Ucraina şi nici la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, o acţiune condamnată puternic la Riga, în 2015, când a avut loc ultima reuniune în acest format.

„Summitul Parteneriatului Estic nu este un instrument de soluţionare a conflictelor, ci un instrument pentru a discuta modalităţile de dezvoltare şi aprofundare a parteneriatului nostru“, a subliniat în acest context, sub acoperirea anonimatului, un oficial de rang înalt al UE, citat de AFP.

UE este principalul atu al guvernelor eurofile „pentru a combate propaganda rusească foarte agresivă“, a afirmat premierul moldovean Pavel Filip.

Prin urmare, UE vrea să pună accent pe creşterea popularităţii sale în cele şase ţări din cadrul Parteneriatului Estic şi cere intensificarea eforturilor anticorupţie, creşterea democraţiei şi a independenţei justiţiei. De asemenea, UE intenţionează să se deschidă mai mult studenţilor prin intermediul programului Erasmus şi are în vederea reducerea tarifelor la roaming pentru telefonia mobilă. În acest sens, Bruxelles-ul propune 20 de avantaje până în 2020, axate pe întărirea economiei, guvernanţei, societăţii şi conectivităţii.

Unele voci susţin însă că summitul va fi eclipsat de chestiunea ieşirii Marii Britanii din UE, deşi aceasta nu este inclusă pe agenda oficială a reuniunii.

Şefa Guvernului britanic, Theresa May, este prezentă la summit şi are pregătit un discurs.

„De la agricultura din Ucraina şi până la sectorul tehnologic din Belarus, există o cantitate uriaşă de potenţial în vecinătatea estică pe care ar trebui să-l cultivăm şi să-l dezvoltăm. Dar trebuie, de asemenea, să fim cu ochii deschişi la acţiunile unor state ostile precum Rusia, care ameninţă acest potenţial şi încearcă să ne destrame forţa colectivă“, va spune May, conform BBC News.

Premierul conservator britanic a acuzat săptămâna trecută Rusia că încearcă să „submineze societăţile libere“ şi să „semene discordie în Occident“.

Theresa May are programată o întrevedere cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

Liderul UE s-a întâlnit deja joi cu Pavel Filip. Cei doi oficiali au discutat despre implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, precum şi despre situaţia internă din statul vecin.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale Române, Klaus Iohannis va încuraja în cadrul dezbaterii continuarea unei „politici solide şi angajante“ a Uniunii Europene în vecinătatea sa estică, care „trebuie să devină, prin progrese ireversibile, un spaţiu predictibil, stabil şi prosper, ataşat valorilor şi principiilor europene“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite