Steinmeier vrea un nou mandat la preşedinţia Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frank-Walter Steinmeier FOTO EPA-EFE
Frank-Walter Steinmeier FOTO EPA-EFE

Frank-Walter Steinmeier a anunţat că va candida anul viitor pentru un al doilea mandat la preşedinţia Germaniei şi şi-a exprimat speranţa că partidul care va câştiga alegerile din septembrie nu îl va forţa să renunţe la acest gând, transmite Reuters.

Steinmeier, 65 de ani, un social-democrat (SPD) şi fost ministru de Externe, a obţinut actualul mandat de preşedinte în baza coaliţiei guvernamentale formate între conservatorii cancelarului Angela Merkel şi SPD.

SPD este pe locul trei în sondajele electorale, cu puţine şanse să intre la guvernare după alegerile din septembrie. Aşadar, Steinmeier va trebui să se bazeze pe respectarea unei convenţii cu privire la continuitatea în această funcţie onorifică.

„Mi-ar plăcea să candidez pentru al doilea mandat de preşedinte”, a afirmat Steinmeier vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Schloss Bellevue, reşedinţa sa oficială din Berlin, adăugând că îşi doreşte să ajute „la vindecarea rănilor” provocate de COVID-19.

SPD şi-a declarat sprijinul în urma anunţului, dar premierul conservator al Bavariei, Markus Soeder, a spus că decizia cu privire la aprobarea unui candidat la preşedinţie va fi luată după alegeri.

Steinmeier a fost criticat pentru îngăduinţa sa faţă de o Rusie agresivă. La începutul acestui an, el a declarat că Germania îi datorează Rusiei finalizarea conductei Nord Stream II din cauza suferinţei pe care Germania Nazistă i-a provocat-o în cel de-al Doilea Război Mondial. Preşedintele german a fost criticat vehement pentru această declaraţie, amintuindu-i-se că suferinţa a fost comună, chiar mai mare printre belaruşi şi ucraineni.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite