Steinbruck, cel mai periculos adversar al Angelei Merkel în alegerile în care Europa va fi punctul central
0Deşi cancelarul german Angela Merkel nu pare încă îngrijorată, mulţi sunt de acord că social-democraţii au reuşit să găsească un potenţial candidat periculos care să participe împotriva ei la alegerile generale de anul viitor. Cu toate acestea, Peer Steinbruck este departe de a fi un candidat perfect, au remarcat editorialiştii germani.
Iniţial, partidul de centru-stânga ar fi dorit să-şi anunţe candidatul pentru postul de cancelar în noiembrie sau chiar mai târziu. Dar cum doi dintre cei trei posibili candidaţi s-au săturat să infirme că nu a fost luată o decizie în privinţa candidatului, vestea că fostul prim ministru de Finanţe, Peer Steinbruck, este cel ales să intre în competiţie împotriva Angelei Merkel, a fost a fost confirmată la sfârşitul lunii septembrie.
Chiar şi în afara Partidului Social Democrat (SPD) există un consens general asupra faptului că Steinbruck este cel mai potrivit om pentru această funcţie.
El impune respect la nivel naţional datorită modului în care a condus Ministerul de Finanţe în cele mai întunecate zile ale crizei financiare, din 2008 şi 2009. De asemenea, el a ajutat Germania să evite repercusiunile grave ce puteau apărea ca urmare a încetinirii creşterii economice.
Deşi nu a ocupat o funcţie politică importantă de la alegerile generale din 2009, el deţine încă un loc în Parlament şi s-a menţinut în atenţia publicului.
Printre obiectivele lui Steinbruck se numără reguli mai dure pentru bănci şi o coaliţie guvernamentală cu Partidul Verzilor, aflat în prezent pe locul trei în preferinţe.
Departe de a fi perfect
Deşi este privit cu respect de populaţia germană, Steinbruck este departe de a fi un candidat perfect. În timp ce este plăcut de presă, el se poate dovedi a fi destul de abraziv şi a arătat o înclinaţie spre înstrăinarea membrilor propriului partid.
Aripa de stânga a Partidului Social Democrat este sceptică în ceea ce-l priveşte pe Steinbruck. Într-adevăr, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Steinbruck este de a genera entuziasm în cadrul partidului său, privind candidatura lui. Iar asta pe lângă cea de a învinge un cancelar care se bucură încă de suficientă popularitate.
Dar poate el câştiga? Comentatorii germani cred că este posibil.
„Peer Steinbruck este cel mai bun posibil candidat al social democraţilor pentru Cancelarie. Există câţiva membri din conducerea partidului care nu prea îl plac, dar acesta este aproape o precondiţie pentru candidatul partidului, pentru a avea o şansă reală de a deveni cancelar.
Candidatul trebuie să convingă electoratul dificil de mobilizat, dar şi pe cei din cadrul partidului, care nu sunt entuziasmaţi de el. Un candidat trebuie să arate competenţă, încredere şi o dorinţă de a conduce, în special atunci când luptă contra unei figuri precum Angela Merkel“, a scris publicaţia germană de centru dreapta Süddeutsche Zeitung.
„Financial Times Deutschland“ a publicat două editoriale luni, unul pro-Steinbruck şi altul împotriva lui.
În comentariul în favoarea candidatului SPD ziarul a scris că „cea mai importantă armă a lui Steinbruck este că el întruchipează cea mai importantă problemă a campaniei, aceea de a învinge criza din zona euro. Cum poate face cineva ca băncile şi sectorul financiar să fie mai puţin sensibile la criză? Nu toate propunerile sale privind reforma sistemului bancar sunt noi, dar ce dacă? Este lipsit de importanţă cine a fost primul care le-a propus. Cei mai mulţi sunt interesaţi dacă la final au fost luate cele mai bune decizii. Puţini cetăţeni încă mai au o imagine de ansamblu clară a măsurilor care au fost luate pentru a salva moneda euro. Cei mai mulţi îşi doresc un lider care să se asigure că nu există posibilitatea unei întoarceri a crizei financiare. Steinbruck ar putea fi acel lider.“
În comentariul împotriva lui Steinbruck ziarul a scris că el „este departe de a fi plăcut de alegătorii germani. El doreşte să îi facă pe ceilalţi să se simtă inferiori, să arate că el este mai inteligent, mai important şi mai amuzant. Dar vremurile când cetăţenii îşi doreau un astfel de politician au luat sfârşit. Scopul nu ar trebui să fie acela de a-l alege pe cel care are o campanie mai bună, ci pe cel mai bun şef de guvern“.
Publicaţia de centru stânga Berliner Zeitung l-a descris pe Steinbruck ca fiind „cel mai periculos posibil contra-candidat al Partidului Social Democrat pentru cancelarul Merkel. Va fi o campanie între giganţi şi una dintre cele mai incitante din ultimii ani, pentru analişti şi cetăţeni deopotrivă. Dar nu va fi doar interesantă. Aceasta va fi şi neobişnuită. Pentru prima dată, Europa va fi problema principală într-o campanie politică germană. Alegerea lui Steinbruck va însemna că moneda euro şi Europa vor fi o temă centrală de dezbatere. Nu există niciun alt politician din Germania care poate explica problemele din sectorul financiar internaţional aşa cum o face Steinbruck: competent şi convingător.
În final, nu numai că am putea avea un guvern nou în septembrie anul viitor, ci şi o clarificare a relaţiei noastre cu Europa. O clarificare pe care nu am reuşit să o producem în ultimii ani. Cetăţenii germani ar fi învingătorii“.
Cotidianul financiar Handelsblatt a scris că „puterea lui Steinbruck este şi slăbiciunea lui: se iubeşte pe sine prea mult şi exagerează. Cuvintele sale pot fi la fel de ascuţite precum analizele sale, verdictele sale fiind adesea dincolo de dispută, dar retorica lui este de multe ori dureroasă.. Limbajul pe care-l foloseşte cere atenţie pentru că înstrăinează oamenii, de la cei din propriul partid pâna la managerii de top de la Deutsche Bank“, a scris ziarul.
Săptămânalul conservator Die Welt a scris că „Steinbruck, în esenţă, vrea aceeaşi Germanie pe care o vrea şi Merkel. Cele mai multe dintre deciziile sale strategice ar fi la fel ca ale ei. În timpul crizei bancare, Steinbruck, în calitate de ministru de Finanţe, şi Merkel, în funcţia de cancelar, au lucrat împreună. Dar în timp ce Merkel îşi asumă puţine riscuri politice, Steinbruck e mult mai direct. El nu se teme să avertizeze cu privire la inflaţie şi chiar a avertizat că statul grec nu va putea împrumuta bani de pe pieţele de capital pentru cel puţin următorii opt ani.
Cancelarul încă se află cu mult înainte faţă de contra-candidatul ei în sondaje. Alegătorii cred în ea. Dar Merkel nu a fost niciodată o persoană deschisă şi chiar pare să se teamă de acest lucru uneori. Au trecut ani buni înainte ca ea să recunoască în faţa propriului guvern că situaţia din Afganistan a fost într-adevăr un război şi ca trupele germane au fost implicate. Cât timp va mai trece până cancelarul va prezenta o rezolvare credibilă pentru criza euro?“