Statul Islamic plănuieşte să-l asasineze pe Papa Francisc
0Papa Francisc se confruntă cu riscul unei tentative de asasinat din partea extremiştilor Statului Islamic din Irak şi Siria (ISIS), a fost avertizat Vaticanul de ambasadorul Irakului, chiar înaintea primei vizite a papei într-o ţară majoritar musulmană din acest weekend.
În timp ce Papa se pregăteşte să călătorească spre Albania, duminică, ambasadorul irakian la Sfântul Scaun a declarat că există ameninţări credibile la adresa papei. Liderul Bisericii Romano-Catolice ar putea fi vulnerabil şi când va călători în Turcia, în luna noiembrie, a adăugat Habeeb Al Sadr, ambasadorul Irakului la Vatican, citat de „The Telegraph“.
Jihadiştii din ISIS s-au lăudat în ultimele săptămâni că doresc să-şi extindă califatul până în Roma, inima creştinătăţii occidentale, şi au discutat despre punerea steagului negru al jihadiştilor în vârful Bazilicii Sfântul Petru din Vatican.
Ambasadorul irakian spune că au existat şi indicaţii privind o ameninţare mai specifică făcută împotriva Papei Francisc, care de curând a vorbit în favoarea Statelor Unite ale Americii şi a aliaţilor care doresc să oprească avansul forţelor ISIS în Siria şi Irak. „Ce a declarat auto-proclamatul Stat Islamic este clar: vor să-l omoare pe papă. Ameninţările împotriva Papei sunt credibile“, a declarat marţi ambasadorul pentru publicaţia italiană „La Nazione“.
„Cred că vor încerca să-l ucidă în timpul uneia dintre călătoriile sale sau chiar în Roma. Sunt membri ai ISIS care nu sunt de origine arabă, ci canadiană, americană, franceză, britanică şi chiar italiană. ISIS poate angaja pe oricare dintre ei să comită un atac terorist în Europa“, spune ambasadorul Habeeb Al Sadr.
Ambasadorul este de părere că Papa s-a transformat singur într-o ţintă a ISIS prin faptul că a vorbit despre abuzurile făcute împotriva creştinilor din Siria şi Irak, dar şi pentru că şi-a dat acordul pentru acţiunile SUA de a limita puterea ISIS.
„În asemenea cazuri, când este vorba de o agresiune nedreaptă, atunci este legal să opreşti agresorul“, declara Suveranul Pontif într-un interviu, luna trecută, în timp ce se întorcea dintr-o vizită în Coreea de Sud. „Dar accentuez: să opreşti. Nu spun să bombardezi sau să porneşti un război, ci mai degrabă să opreşti“, a adăugat Papa.
„Această bandă de criminali nu doar emite ameninţări. În Irak deja au violat şi distrus unele dintre cele mai sfinte locuri pentru credinţa şiită. Au lovit altare yazidi şi creştine. Au declarat că oricine nu e cu ei, e împotriva lor. Ori te converteşti, ori eşti ucis. Şi chiar fac asta: este un genocid“, spune ambasadorul irakian, care deţine această funcţie de patru ani.
Vaticanul a minimizat avertismentul, spunând că nu a primit niciun raport credibil privind ameninţarea la viaţa papei şi că acesta nu-şi va schimba rutina zilnică şi nici nu-şi va anula călătoria în Albania. „Nu există nicio ameninţare specifică sau riscuri care să influenţeze programul sau modul în care este organizată călătoria“ a spus părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului.
În timpul călătoriei de duminică la Tirana, capitala Albaniei, Papa va face liturghia în piaţa principală a oraşului şi se va plimba în oraş în vehiculul său fără acoperiş - „papamobil“, ca de obicei, a explicat părintele Lombardi.
Papa a dorit să nu existe obstacole între el şi oamenii obişnuiţi pe care îi va întâlni. Nu se vor lua măsuri de securitate speciale în cursul călătoriei în Albaniei, în ciuda avertismentelor anterioare că jihadiştii albanezi care s-au întors acasă din Siria sau din Irak ar putea plănui un atac.
Oficialii din securitate sunt „calmi“ înaintea vizitei de o zi, spune părintele Lombardi. Călătoria în Albania este intenţionată pentru a celebra renaşterea creştinismului după ce credinţa a fost „zdrobită“ sub conducerea comunistă a lui Enver Hoxha, dar şi pentru a demonstra cum catolicii, ortodocşii şi musulmanii trăiesc în armonie în ţara care are trei milioane de locuitori.
Hoxha, un dictator dur, a declarat Albania primul stat ateu al lumii în 1967 şi a permis persecuţia catolicilor.
Călătoria în Turcia a Papei, care va include evenimente în Ankara şi Istanbul, va ave loc pe 29 şi 30 noiembrie, conchide „The Telegraph“.
Citeşte şi:
Papa Francisc: „Asistăm la un al treilea război mondial fragmentat, cu masacre, crime şi distrugeri”
În cadrul unei ceremonii de comemorare a unui secol de la declanşarea Primului Război Mondial, în regiunea italiană Veneto, Papa Francisc a denunţat toate războaiele ca fiind „o nebunie” şi a avertizat că astăzi putem spune că asistăm la un al treilea război mondial fragmentat, cu sute de crime, masacre şi distrugeri, informează BBC.
Americanii au efectuat două atacuri aeriene asupra jihadiştilor din gruparea Statul Islamic
Forţele americane au efectuat luni două atacuri asupra unor obiective ale jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI), una din acţiuni în apropiere de Bagdad, prima în această zonă, potrivit unui comunicat al armatei SUA, informează BBC.
Coaliţie împotriva Statului Islamic
Comunitatea internaţională, reunită, ieri, la Paris în cadrul conferinţei internaţionale privind securitatea Irakului, a promis să susţină Guvernul de la Bagdad în confruntările cu membrii grupului terorist Stat Islamic prin „toate mijloacele necesare“, inclusiv militare, relatează AFP.