Statele Unite: „Scenariul din Crimeea este pe cale să se repete”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diplomaţii americani consideră că un scenariu asemănător precum cel desfăşurat în Crimeea s-ar putea repeta FOTO Reuters
Diplomaţii americani consideră că un scenariu asemănător precum cel desfăşurat în Crimeea s-ar putea repeta FOTO Reuters

Oficialii Statelor Unite ale Americii şi-au arătat de curând „preocuparea” faţă de noile planuri ale unor grupuri proruse, care doresc să inţieze un referendum în legătură cu independenţa regiunilor din estul Ucrainei. Diplomaţii americani consideră că un scenariu asemănător precum cel desfăşurat în Crimeea s-ar putea repeta, informează AFP.

„Scenariul pe care l-am văzut în cazul peninsulei Crimeea este pe cale să se repete. Dacă Rusia trece la următoarea etapă şi începe anexarea regiunilor estice, vor urma sancţiuni dure”, a declarat recent purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf.

În contextul noilor escaladări ale conflictului din estul Ucrainei, un lider al autoproclamatei „Republici Doneţk”, a anunţat că va propune organizarea unui referendum de independenţă faţă de autorităţile de la Kiev. Consultarea publică ar urma să aibă loc pe data de 11 mai.

În legătură cu scrutinul prezidenţial programat la 25 mai, Rusia a calificat această acţiune drept una „neobişnuită”, în condiţiile în care violenţele sunt prezente la tot pasul în Ucraina.

„Programarea unor alegeri prezidenţiale într-o periodă în care armata este folosită împotriva populaţiei nu este un lucru obişnuit. Nu ne aflăm în Afganistan”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a exclus orice noi discuţii la Geneva cu partenerii occidentali în legătură cu dezamorsarea conflictului ucrainean, atâta timp cât grupurile de opoziţie pro-ruse nu vor fi şi ele implicate în acest proces.

„Suntem convinşi că există o cale de ieşire din aceasta criză. Acesta poate fi găsita numai pe baza unui dialog naţional”, a spus Lavrov.

Marţi, emisarul secretarului general al ONU, Jeffrey Feltman, a ajuns la Moscova pentru a discuta cu partea rusa criza din Ucraina. După o întâlnire cu ministrul adjunct rus de externe, Ghennadi Gatilov, cei doi au apreciat că autorităţile de la Kiev trebuie să deschidă un dialog şi cu liderii separatiştilor proruşi.

Situaţia rămâne una tensionată în estul Ucrainei, acolo unde şi marţi seara s-au înregistrat violenţe. Potrivit presei ruse, cel puţin un om a murit, iar alţi trei au fost răniţi în urma unui schimb de focuri între militanţii proruşi şi câţiva activişti ai mişcării paramilitare Pravîi Sektor (Sectorul de dreapta).


Citeşte şi:

Psihoză în Ucraina în legătură cu 9 mai

În Kiev nu vor avea loc marşuri şi parade militare în ziua de 9 mai, când   fostele state mebre ale URSS sărbătoresc Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, din cauza posibilelor provocări.

Luptele continuă în Ucraina. Kievul a trimis trupe de elită la Odessa

Autorităţile ucrainene au trimis o unitate de elită din gardă naţională pentru a suprima mişcarea pro-rusă. Luptele au continuat între militarii trimişi de Kiev şi miliţiile separatiste. Kievul face eforturi pentru a recăpăta controlul asupra regiunii de est a ţării înainte de 11 mai, când aici este programat un referendum pentru secesiune.

Novorusia, proiectul lui Putin, eroare politică imposibil de guvernat

Novorusia este denumirea regiunii istorice din sudul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei, pierdută de Imperiul Otoman în secolul al XIII-lea în favoarea ţarilor ruşi. Separatiştii proruşi din estul Ucrainei cer recreerea Novorusiei şi formarea unui stat independent, iar preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat Novorusia în ultimul său maraton televizat, însă şansele reale ca Noua Rusie să formeze centrul unei noi ţări  sunt dezbătute de specialişti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite