Luptele continuă în Ucraina. Kievul a trimis trupe de elită la Odessa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliţiile pro-ruse continuă lupta cu militarii ucraineni la Odessa. FOTO Reuters
Miliţiile pro-ruse continuă lupta cu militarii ucraineni la Odessa. FOTO Reuters

Autorităţile ucrainene au trimis o unitate de elită din gardă naţională pentru a suprima mişcarea pro-rusă. Luptele au continuat între militarii trimişi de Kiev şi miliţiile separatiste. Kievul face eforturi pentru a recăpăta controlul asupra regiunii de est a ţării înainte de 11 mai, când aici este programat un referendum pentru secesiune.

UPDATE 20.10 Rusia doreşte o nouă reuniune internaţională pe tema situaţiei din Ucraina dacă la discuţii pot participa şi reprezentanţi ai grupurilor separatiste proruse, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, însă iniţiativa a fost respinsă de Kiev, relatează Fox News.

În plus, Lavrov a cerut încetarea operaţiunilor militare împotriva miliţiilor proruse din estul Ucrainei.

UPDATE 19.19 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, consideră că ar fi "ruşinos" ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să se deplaseze în Crimeea pentru a participa la parada militară de 9 mai, informează AFP.

"Ar fi ruşinos ca o asemenea zi să fie utilizată în contextul tensiunilor pentru organizarea unei parade", a declarat Merkel.

"9 mai este o zi incredibil de importantă, legată de victoria asupra naţional-socialismului (...). Eu am fost la Moscova în urmă cu patru ani pe 9 mai, pentru că era important să arăt că am înţeles istoria şi că trebuie să existe un moment de relansare", a adăugat Merkel.

Potrivit presei ruse, Vladimir Putin ar urma să meargă în Crimeea pe 9 mai, pentru prima dată după anexarea regiunii ucrainene de către Rusia.

UPDATE 18.30 Ucraina a cerut marţi comunităţii internaţionale să o ajute să organizeze un scrutin prezidenţial "liber şi democratic" pe 25 mai, în contextul crizei actuale.

 "Le-am cerut tuturor partenerilor să trimită observatori internaţionali în Ucraina pentru supravegherea alegerilor", a declarat la Viena, Andrei Deşciţa, ministrul de Externe al Ucrainei.

"Guvernul ucrainean s-a angajat să organizeze alegerile prezidenţiale la data prevăzută, 25 mai", a subliniat Deşciţa, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului Europei.

"Le cerem partenerilor să facă tot posibilul pentru a elimina ameninţările şi provocările externe, susţinute de Rusia, pentru ca alegerile să se poată desfăşura în mod liber şi democratic", a adăugat el.

Preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Didier Burkhalter, a propus marţi ajungerea la un acord de încetare a focului în Ucraina în scopul desfăşurării scrutinului prezidenţial pe 25 mai.

UPDATE 17.55 Comandantul Forţelor terestre ucrainene, un veteran al războiului din Afganistan, a fost confirmat în funcţie marţi, în contextul confruntărilor militare din estul Ucrainei, anunţă Preşedinţia ucraineană, citată de AFP.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a semnat un decret care confirmă numirea în funcţie a generalului Anatoli Puciniakov, care era comandant interimar al Forţelor terestre. Puciniakov îl înlocuieşte astfel pe Ghennadi Vorobiev, demis în ianuarie de preşedintele de la acea vreme, Viktor Ianukovici.

Generalul Anatoli Puciniakov, absolvent al Institutului de studii militare de la Harkov, a participat la operaţiunile din Afganistan şi la misiunile de menţinere a păcii din Irak.

UPDATE 17.50 Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a apreciat, marţi, că a crescut riscul unei "confruntări militare" în Ucraina, cerând organizarea unei noi conferinţe internaţionale la Geneva.


 "Imaginile pe care le primim sunt terifiante şi, în special după tragedia de la Odesa, nu prea ne-am îndepărtat de o confruntare militară în Ucraina", a declarat Steinmeier într-un interviu acordat publicaţiilor Gazeta Wyborcza (Polonia), El Pais (Spania), La Repubblica (Italia) şi Le Monde (Franţa).

"Dar rolul unui ministru de Externe nu este de a descrie o situaţie, ci de a o modifica. De aceea, mă concentrez pe posibilităţile care ne rămân pentru a se evita ajungerea la un război civil", a adăugat Steinmeier.

"Nimeni nu trebuie să se înşele şi să creadă că riscul este doar pentru Ucraina. Într-un astfel de conflict s-ar putea distruge întreaga arhitectură de securitate a Europei, configurată în zeci de ani. De aceea, trebuie să facem totul pentru a evita acest risc şi intrarea într-un nou Război Rece", a subliniat Frank-Walter Steinmeier.

UPDATE 17. 45 Parlamentul de la Kiev a respins marţi ideea organizării unui referendum pe tema descentralizării Ucrainei odată cu alegerile prezidenţiale de la 25 mai, relatează agenţia Interfax Ucraina, în pagina electronică.


 Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe desfăşurate cu uşile închise, a anunţat deputatul formaţiunii Batkivşcina, Oleksandr Brighineţ. El a afirmat că un referendum pe aceată temă trebuie organizat în Ucraina, dar nu sub ameninţarea armelor.

În favoarea referendumului au votat 154 dintre parlamentari, în condiţiile în care erau necesare minim 226 de voturi pentru organizarea unui referendum în aceeaşi zi cu scrutinul prezidenţial.

Un proiect de lege care propunea consultarea populaţiei ucrainene cu privire la descentralizarea Ucrainei în ziua alegerilor prezidenţiale de la 25 mai a fost înregistrat în Parlament marţi şi dezbătut în aceeaşi zi.

UPDATE 13.50 Un ofiţer de informaţii moscovit, Igor Girkin, însărcinat cu coordonarea militanţilor pro-ruşi, a anunţat că a pierdut doar cinci oameni în luptele de ieri de la Slaviansk, raportează agenţia UNIAN citând publicaţia Komsomolskaya Pravda.

Colonelul rus a mai adăugat că „două dintre victime erau comandanţi“ ai unor grupuri şi „aveau o experienţă solidă pe teren“. Girkin este considerat „şeful teroriştilor“, de către autorităţile de la Kiev, care au anunţat că operaţiunea antiteroristă de ieri s-a soldat cu 30 de victime între separatişti.

igor girkin seful separatistilor prorusi

                                                                  FOTO Colonelul Igor Girkin (stânga)

UPDATE 13.44 Rebelii pro-ruşi au impus o „oră de stingere“ în oraşul Konstantinovka, din regiunea Doneţk, interzicând astfel intrarea automobilelor în oraş în timpul nopţii, până la ora 6 a.m., informează Kyiv Post. O măsură similară a fost impusă şi în Slaviansk, după luptele grele desfăşurate la 5 mai între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.

UPDATE 13.02 Patruzeci şi opt de persoane sunt în continuare dispărute în urma incidentelor violente de la Odesa, în sudul Ucrainei, unde zeci de persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu la Casa Sindicatelor, a anunţat postul local de televiziune 1+1, citat de agenţia Interfax-Ucraina.

Potrivit postului, zeci de cadavre se află la morga din oraş.            

"În afara celor 46 de persoane decedate, alte 48 de persoane au fost date dispărute. Zeci de cadavre se află încă la morga din oraş", a anunţat postul de televiziune.


UPDATE 11.08  Peste 30 de insurgenţi au fost ucişi în confruntări recente la Slaviansk, anunţă Avakov 

"Peste 30" de insurgenţi proruşi şi patru militari ucraineni au fost ucişi în confruntări armate recente în zona oraşului Slaviansk, în estul Ucrainei, a anunţat marţi ministrul de Interne Arsen Avakov, relatează AFP.

"Potrivit estimărilor noastre, peste 30 de terorişti au fost ucişi, iar alte zeci au fost răniţi", a scris ministrul într-un mesaj postat pe pagina de Facebook în noaptea de luni spre marţi.

"Erau mulţi (oameni) din Crimeea şi din Rusia", inclusiv "ceceni", a precizat el.


Ucraina se afundă şi mai tare în război civil, sub ameninţarea forţelor separatiste din estul ţării. Luptele continuă în această regiune între forţele mobilizate de Kiev şi separatiştii proruşi care au ocupat clădiri publice în 13 oraşe estice şi şi-au proclamat independenţa faţă de noile autorităţi de la Kiev. Bastionul separatist Slaviansk a fost înconjurat complet de militari ucraineni, accesul în oraş fiind complet restricţionat. Cel puţin patru agenţi ai serviciilor de securitate ucrainene au murit luni în urma luptelor de la Slaviansk, a confirmat Kievul. Tot aici, miliţiile pro-ruse au doborât un elicopter militar ucrainean. 

Separatiştii folosesc civili ca scuturi umane

De data aceasta, ofensiva Kievului este mult mai bine organizată şi mult mai agresivă, forţând acţiuni critice din partea miliţiilor pro-ruse. Separatiştii ar fi folosit civili neînarmaţi pe post de scuturi umane pentru a se proteja de ploaia de gloanţe cu care militarii ucraineni au răspuns unui atac. Separatiştii primesc însă întăriri prin Crimeea, a afirmat Mikola Malomuzh, fost şef al departamentului de relaţii internaţionale din cadrul serviciului de informaţii al Ucrainei. În acest context, ministerul Internelor de la Kiev a decis ieri să închidă iar punctele de frontieră cu Peninsula Crimeea, o măsură care a fost aplicată de mai multe ori de la anexarea regiunii, la 16 martie, de Rusia. 

„Noi grupuri separatiste din Rusia pătrund în regiunea Donbas traversând Crimeea. Separatiştii au experienţă de luptă, unii dintre ei sunt membri ai grupurilor de cazaci ruşi, alţii sunt mercenari din regiunea rusă Krasnodar. Ei au fost aduşi pentru a intensifica şi pentru a răspândi mişcările separatiste”, a spus Malomuzh. 

„Ceea ce se întâmplă la Odesa face parte dintr-un plan al Federaţiei Ruse de a distruge Ucraina şi statul ucrainean”, a declarat Arseni Iaţeniuk, premierul interimar al Ucrainei, la Odessa. „Rusia a trimis oameni pentru a crea haos, dar ţara trebuie să fie unită şi să accepte reconcilierea, pentru a nu le oferi teroriştilor susţinuţi de Moscova posibilitatea de a diviza poporul”, a continuat politicianul proeuropean.

Kievul răspunde tot cu „veterani”

Kievul pregăteşte însă un răspuns pe măsură. Autorităţile regionale din Odessa, unde vineri au murit 46 de proruşi în urma confruntărilor cu militarii ucraineni, au anunţat că îşi înfiinţează o armată proprie. Aceasta va fi organizată de Statul Major al Ucrainei, dar se va subordona direct autorităţilor regionale din Odessa. „Principala lor îndatorire va fi să restabilească rapid ordinea şi legea în regiune”, a explicat Vladimir Nemirovski, preşedintele consiliului regional al Odessei. „„Doar acei patrioţi care au experienţă în luptă, inclusiv în misiunile ONU în zone de conflict din întreaga lume, pot apăra Ucraina. Vrem să strângem astfel de oameni care să apere voluntar Ucraina şi care au astfel de experienţă în luptă”, a spus şi Iulia Timoşenko, fostul premier care candidează acum la preşedinţia Ucrainei. 

Campania Kievului este în ton cu aşteptările separatiştilor, care anunţau de săptămâna trecută că au informaţii conform cărora autorităţile ucrainene plănuiesc acţiuni în forţă pentru a „face curat” în estul ţării înainte de 9 mai, când vor fi organizate ample manifestaţii pentru a se sărbători Ziua Victoriei. La o astfe de paradă va participa Vladimir Putin în Crimeea, motiv pentru care Rusia şi-a consolidat masiv prezenţa militară în peninsulă. 

 Trupele americane, manevre militare comune cu forţele române

România şi Statele Unite au început desfăşurarea unor exerciţii militare comune, la care vor participa peste 1600 marinari militari în cadrul manevrelor din apele teritoriale ale României şi apele internaţionale ale Mării Negre, denumit „Vectorul 2014“. Exerciţiu se desfăşoară în fiecare an, pentru antrenarea tuturor structurilor din Forţele Navale în vederea îndeplinirii în bune condiţii a misiunilor încredinţate.

 În acelaşi timp, la Vatra Dornei, infanterişti americani şi soldaţi ai Batalionului 17 Vânători de Munte vor executa antrenamente comune, până la 16 mai, în contextul exerciţiului multinaţional „Black Sea Rotational Force 14“. În Bucovina, militarii din SUA şi România vor desfăşura exerciţii tactice cu trageri de luptă cu armamentul din dotare, exerciţii tactice în teren, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii, instrucţie alpină. 

Acordul de la Geneva a eşuat, Vestul vrea un nou acord

Acordul de pace de la Geneva dintre miniştrii de Externe ucrainean, rus, american şi reprezentantul UE a fost respectat mai puţin de 48 de ore. Acum, la mai puţin de trei săptămâni de la semnarea acestui acord eşuat, liderii vestici propun o nouă rundă de negocieri, cu aceeaşi participanţi, pentru soluţionarea crizei. Germania a fost prima care a făcut această propunere, la care ministrul rus Serghei Lavrov ar fi dispus să participe, scrie presa internaţională. 

O nouă rundă de negocieri a fost propusă şi de ONU. Ban Ki-moon, secretarul general al organizaţiei, s-a oferit să medieze între părţile implicate. În acelaşi ton, preşedintele francez Francois Hollande a subliniat necesitatea ca alegerile parlamentare şi prezidenţiale din Ucraina să aibă loc la 25 mai, aşa cum a fost stabilit după înlăturarea regimului Ianukovici.

Chinezii îi ajută pe ruşi să-şi facă pod către Crimeea

Compania de stat China Railway Construction Corporation (CRCC) şi fondul privat de investiţii China International intenţionează să participe la constuirea unui coridor de transport către Peninsula Crimeea prin strâmtoarea Kerci din Marea Neagră, un proiect cu o valoare estimată la trei milioane de dolari. O înţelegere în acest sens ar putea fi semnată cu partenerii chinezi în timpul unei vizite pe care Vladimir Putin o va efectua la Beijing la sfârşitul acestei luni. 

Ruşii fac eforturi pentru a găsi o cale de a furniza totul – de la produse alimentare la electricitate – pentru peninsula pe care au anexat-o la jumătatea lunii martie.  Alexander Novak, ministrul rus Energei, a anunţat că Rusia va construi o conductă pe sub Marea Neagră pentru a trimite gaze naturale în peninsulă. Moscova intenţionează să ridice şi trei centrale pentru a furniza energie electrică. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ucraina" target="_blank">View the story "Ucraina " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite