Stare de urgenţă sanitară într-o țară din UE, din cauza unor noi focare de febră aftoasă
0Autorităţile slovace au extins starea de urgenţă sanitară la nivel naţional, după ce au fost descoperite noi focare de febră aftoasă.

Marţi, 25 martie, în Slovacia a fost decretată stare de urgenţă sanitară la nivel naţional, după ce au fost raportate noi focare de febră aftoasă în mai multe regioni ale ţării. Dacă luni au fost raportate trei focare în partea de sud a țării, epidemia s-a extins acum și în vestul ţării, la o fermă din orașul Galanta, precum şi în sud, la încă o fermă, în orașul Dunajska Streda, a anunțat Administrația de Stat Veterinară și Alimentară (SVPS), citată de Agerpres.
În aceste condiţii, autorităţile slovace au decis să extindă starea de urgenţă sanitară la nivel naţional.
De asemenea, a fost suspendată comercializarea produselor din carne de vită, pentru a preveni extinderea epidemiei în Polonia, ţara vecină care vecină importă din Slovacia mari cantităţi de carne de vită.
Potrivit rapoartelor întocmite de experţi în domeniu, epidemia se extinde cu rapiditate în Slovacia și a afectat până în prezent circa 2.800 de bovine, întregul șeptel al țării numărând circa 400.000 de capete de bovine, paguba fiind estimată la aproximativ zece milioane de euro.
Premierul slovac Robert Fico a anunțat instituirea stării de urgență înaintea unui întâlniri cu ministrul Agriculturii Richard Takac.
„Ministrul Agriculturii a sugerat că ar trebui să convoc o ședință extraordinară de guvern. Vă pot informa că ministrul a cerut guvernului declararea stării de urgență (sanitare - n.red.) pe întreg teritoriul Slovaciei, cu toate măsurile și restricțiile pe care aceasta le implică”, a explicat șeful guvernului, care le-a promis despăgubiri crescătorilor de bovine care au suferit pierderi din cauza febrei aftoase.
„Trebuie să refacem șeptelul, trebuie să restabilim efectivele de bovine pentru lapte și carne. Trebuie să asigurăm menținerea fluxului de produse lactate. Trebuie să asigurăm de asemenea că produsele slovace din carne de înaltă calitate ajung în magazinele noastre”, a punctat premierul slovac, precizând că aceasta este o problemă de interes național.
Autoritățile slovace presupun că virusul ar putea proveni din Ungaria, ţară cu care se învecinează şi unde a fost recent semnalat un focar de febră aftoasă într-o fermă aflată în apropierea graniţei dintre cele două state.