Spania: Formarea unui guvern – misiunea imposibilă a lui Mariano Rajoy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, aflat la final de mandat, se înhamă de luni la dificila sarcină de a alcătui un nou executiv, după un scrutin legislativ în urma căruia niciunul dintre cele două blocuri – de dreapta, respectiv de stânga – nu dispune de majoritate absolută, comentează presa internaţională.

„Voi încerca să formez un guvern şi cred că Spania are nevoie de un guvern stabil. (...) Trebuie să ajungem la unele acorduri“, a declarat actualul premier, lăsând să se înţeleagă că deschide calea negocierilor.

La alegerile legislative de duminică, deşi clasat pe primul loc, Partidul Popular (PP) al lui Rajoy a obţinut numai 28,72% din sufragii, ceea ce înseamnă numai 123 din cele 350 de locuri din camera inferioară a parlamentului, cu 63 de mandate mai puţin ca în 2011.

Rezultatul înregistrat duminică de conservatorii lui Rajoy a fost cel mai slab al formaţiunii începând din 1993.

Potrivit mai multor analişti, formaţiunea actualului premier a fost pedepsită pentru că a dus o politică de austeritate, dar şi pentru scandalurile de corupţie care au afectat ţara, în contextul în care rata şomajului este de 21%.

Nici Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) nu a avut un scor bun. Dimpotrivă. Deşi a ieşit pe locul al doilea, cu 22% din voturi, respectiv 90 de mandate, formaţiunea a înregistrat cel mai slab rezultat din istorie, notează presa internaţională.

Un scor foarte apropiat de cel al socialiştilor a fost obţinut de formaţiunea stângii radicale Podemos, antiausteritate - 20,6% din voturi, ceea ce înseamnă 69 de mandate.

În acest timp, formaţiunea liberală Ciudadanos a fost creditată cu numai 14% din sufragii, adică 40 de deputaţi.

Este prima dată după mulţi ani când Parlamentul spaniol nu va mai avea un sistem bipartit - dominat de Partidul Popular (centru-dreapta) şi Partidul Socialist (stânga), remarcă analiştii politici.

Problema este că majoritatea absolută nu este întrunită nici de blocul de dreapta şi nici cel de stânga. PP împreună cu Ciudadanos ar avea numai 163 de locuri, în contextul în care pentru majoritate este nevoie de 176. Iar PSOE şi Podemos ar avea împreună doar 159 de locuri. 

O altă configuraţie posibilă ar fi o alianţă „tripartită“ a Podemos şi Ciudadanos cu socialiştii, care ar aduna 199 de locuri, pentru a impune o schimbare a guvernului, un scenariu complicat însă.

Singura soluţie pare să rămână sprijinul micilor formaţiuni regionale separatiste din Catalonia, Ţara Bascilor şi Insulele Canare, care ar putea permite unui bloc de stânga să ajungă la numărul de mandate necesar pentru a obţine majoritatea absolută, notează Agerpres.

O ecuaţie cu mai multe necunoscute

„Aceste rezultate confirmă că Spania a intrat într-o zonă de fragmentare politică“, a afirmat Antonio Barroso, un analist de la Teneo Intelligence, citat de Reuters. „Întrebarea-cheie este să dacă se va forma o coaliţie de partide împotriva lui Rajoy", a subliniat el.

Un guvern minoritar PP este posibil - din punct de vedere tehnic, dar improbabil - din cauza forţei votului stângii. Acelaşi lucru este valabil şi pentru o mare coaliţie între PP şi socialişti, pe care însă ambele partide au exclus-o ferm în campania electorală.

Constituţia spaniolă nu stabileşte un termen în vederea formării unui nou guvern. Potrivit unor observatori, citaţi de Mediafax, negocierile ar putea să dureze mai multe săptămâni sau chiar să conducă la convocarea unor noi alegeri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite