Soldaţii ruşi au furat substanţe letale de la Cernobîl, pe care nu se ştie unde le-au ascuns: „Unii ar putea avea mai puţin de un an de trăit”
0Soldaţii ruşi au furat substanţe letale de la Cernobîl, pe care nu se ştie unde le-au ascuns, potrivit unui anunţ pe Facebook al Agenţiei de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere, care a precizat că „unii ar putea avea mai puţin de un an de trăit”.
Trupele ruse au intrat într-o zonă de depozitare a bazei de cercetare Ecocentre şi au furat 133 de substanţe cu radioactivitate ridicată, susţin autorităţile ucrainene.
"Chiar şi o mică parte a acestei activităţi este mortală dacă este tratată neprofesionist”, a transmis agenţia, adăugând că ”locaţia substanţelor furate este în prezent necunoscută”.
La începutul acestei săptămâni, ministrul ucrainean al Energiei, German Gulashchenko, a declarat că soldaţii ruşi s-au expus la o cantitate ”şocantă” de radiaţii nucleare, afirmând că unii dintre ei ar putea avea mai puţin de un an de trăit.
”Au săpat pământ gol contaminat cu radiaţii, au colectat nisip radioactiv în saci, au respirat acest praf”, a declarat Gulashchenko pe Facebook, vineri, după ce a vizitat zona de excludere de la Cernobîl.
„Continuăm să informăm despre terorismul nuclear şi consecinţele şederii ocupanţilor ruşi în zona Cernobîl.
Pe lângă primele poveşti oferim următoarele informaţii:
În oraşul Cernobîl au existat două laboratoare pentru a studia problemele actuale ale influenţei radiaţiilor, caracteristicile substanţei, opţiunile de utilizare a materialelor radioactive pentru luarea deciziilor ulterioare în direcţii diferite în zona de excludere.
În Ecocentre SSP, a fost distrus un laborator central de analiză cu caracterizarea RAV, cu o pătrundere neautorizată în rezerva de radiaţii ionizante, care a păstrat diseminarea radioactivă.
Ocupanţii au furat şi avariat 133 de substanţe radioactive (...) Acest lucru poate fi comparat cu 700 kg de deşeuri radioactive cu prezenţa beta şi radiaţii gama. Chiar şi o mică parte din această activitate este periculoasă mortal (...)
În prezent, locaţia surselor furate este necunoscută. Gradul de conservare şi siguranţă a eşantioanelor de soluţii radioactive este imposibil de stabilit, iar starea deteriorare va fi determinată după efectuarea inventarului şi măsurătorilor corespunzătoare.
Birouri şi laboratoare ale Institutului de Probleme de Securitate al PNP au fost, de asemenea, jefuite şi distruse de ruşi. Computere, tehnică, echipamente de laborator sunt stricate sau distruse.
Ce se poate întâmpla
Agenţia de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere a avansat două ipoteze:
- Dacă materialele radioactive au fost lăsate în zona de excludere, „aruncate”, acesta este un risc pentru personal, ceea ce subliniază în continuare importanţa recuperării imediate
- Surse de radiaţii şi piese de combustibil au fost scoase „ca suveniruri” [considerăm acest scenariu mai probabil!
În cazul celei de-a doua ipoteze, specialiştii spun, că după 2 săptămâni de expunere la aceste „suveniruri”, arsurile de radiaţii sunt garantate şi apar boli provocate de radiaţii, care sunt procese ireversibile pentru organism.