Soldat ucrainean, grav rănit, salvat de o dronă în regiunea Zaporojie VIDEO

0
Publicat:

Un soldat ucrainean, grav rănit pe câmpul de luptă din regiunea Zaporojie, a rămas separat de restul unității sale aproape de teritoriul inamic. Militarul, cu o rană în piept și la picior din cauza bombardamentelor, a fost salvat de o dronă care livra provizii - dar pentru câteva momente îngrozitoare, nu a fost sigur dacă aparatul fără pilot era ucrainean sau rusesc, relatează CNN.

„Eram gata să lupt pentru viața mea și am făcut-o, chiar și stând întins acolo sub soarele arzător”, a declarat soldatul, identificat de CNN doar ca Serhi. „Mi-am dat seama că sunt prea aproape de ruși și chiar începi să-ți privești arma într-un mod diferit”.

„Tot timpul când mă târam, o dronă plutea deasupra”, a spus Serhi pentru CNN, adăugând că nu era sigur dacă era „prieten sau dușman. A fost o loterie”.

Dar, pe măsură ce se agăța de viață, Serhi și-a dat seama curând că drona era de partea lui.

Imaginile armatei ucrainene furnizate CNN îi arată pe operatorii de drone atașând apă, medicamente și un bilet de trimis lui Serhi. Vehiculul aerian s-a întors curând la locul unde se afla rănitul pentru a lăsa pachetul.

Potrivit CNN, drona a continuat să trimită apă și medicamente soldatului rănit pentru a-i calma durerea și a-i permite să se târască înapoi în siguranță. Medicii militari l-au găsit pe soldat după două zile.

„Medicii militari care mi-au acordat primul ajutor când m-au găsit au fost foarte surprinși că am supraviețuit două zile cu un plămân perforat”, a spus Serhi pentru CNN.

Eugene, un soldat al brigăzii a 15-a Gărzii Naționale care a operat drona, a declarat pentru CNN că nu putea „trăi cu gândul” că și-ar lăsa pe un camarad să moară.

„Nu vreau să las pe nimeni în urmă”, a spus el.

„Când ataci sub bombardamentul inamicului, nu ai unde să te ascunzi. Asta este partea cea mai dificilă“, spune un soldat cu indicativul Krivbas din Forțele Teritoriale AREY.

Soldații din prima linie admit faptul că tacticile rusești rămân pe cât de tenace pe atât de brutale – asalturile cu valuri umane sau soldați folosiți drept „carne de tun” nu s-au diminuat.

„Tacticile lor nu s-au schimbat. I-au pus pe pușcăriașii din [unitățile] Storm Z în față, fără comunicații sau informații”, explică Serhei, comandant al trupelor de apărare teritorială AREY.

Astfel de asalturi ale pușcăriașilor- recruți slab echipați din închisorile rusești- au scopul să expună pozițiile de tragere ucrainene, astfel încât soldații ruși mai bine pregătiți să îi poată ataca, a spus el.

Un soldat cu indicativul „Reva”, care a luat parte la eliberarea satului Staromaiorske, a descris mijloacele imprevizibile și derutante la care apelează rușii.

„Se trăgea haotic [din partea rușilor], pentru a afla unde ne aflam. Apoi, gazul. Nu îl simți. Se răspândește lent de la nivelul solului. Îmi împachetam rucsacul când am simțit arsuri în gât și în nas”, și-a amintit el.

Totul este o capcană în capcană. Un tânăr genist cu indicativul „Volt” povestește cum a descoperit mine antitanc cu grenade sub ele, pentru o explozie dublă.

Un comandant ucrainean a relatat pentru NYT despre una dintre cele mai cumplite capcane în care au căzut soldații săi în timpul unei misiuni, luna trecută: poziții defensive false.

Comandantul care s-a recomandat cu indicativul său de luptă, Voskres, a oferit detalii înfiorătoare despre un atac în care s-au angajat efectivele sale antrenate în abilități specifice forțelor speciale. Acestea au avut sarcina de a prelua poziții fortificate rusești, doar ca să fie atrase într-o capcană mortală pe care nu ar fi avut cum să o anticipeze și care le-a provocat pierderi mari: mine detonate de la distanță amplasate în tranșee goale.

Misiunea lor a pornit cu stângul. Blindatele lor au fost doborâte de artilerie, astfel că soldații au fost obligați să avanseze pe jos.

Ajungând la pozițiile rusești, după ce au curățat în prealabil de mine o porțiune dintr-un câmp mărginit de copaci, forțele ucrainene s-au pregătit pentru încleștarea cu inamicii din tranșee.

„Tranșeele erau minate. Băieții noștri au început să sară în tranșee și să sară în aer”, a povestit el pentru NYT. Mai mult, concomitent cu detonarea de la distanță a minelor amplasate în tranșee, inamicii lansau încărcături explozive din drone asupra supraviețuitorilor.

„Părea că aveau câte o dronă pentru fiecare persoană. Dacă am fi știut cât de mult echipament aveau rușii, atunci am fi realizat că ar fi fost o misiune aproape imposibilă”, a explicat acest comandant.

„Construiesc tranșee false. Au tranșee minate”, a dezvăluit recent Michael Kofman, expert în Rusia la Center for Naval Analyses, explicând că forțele rusești încearcă să „atragă forțele ucrainene în aceste tranșee minate în prealabil” după care detonează minele de la distanță.

Rușii lasă intenționat o parte din tranșee goale, iar când ucrainenii încearcă să le preia, le aruncă în aer.

Iar aceste tranșee-capcană sunt departe de a fi singurele amenințări cu care se confruntă ucrainenii. Armata rusă a construit apărări în profunzime, amplasând straturi de bariere anti-tanc și fortificații susținute de infanterie, artilerie și aviație.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite