Geniștii ucraineni mor pe capete din cauza minelor plantate de trupele de ocupație. Rușii își minează până și morții

0
Publicat:

Trupele rusești de ocupație au semănat mine și capcane pe sute de kilometri de front ucrainean, o tactică pe care comandanții Kievului o descriu ca fiind principalul motiv pentru care contraofensiva de vară mult așteptată a încetinit.

Trupele rusești de ocupație au semănat mine și capcane pe sute de kilometri FOTO Profimedia
Trupele rusești de ocupație au semănat mine și capcane pe sute de kilometri FOTO Profimedia

Minele terestre au provocat un număr colosal de victime în prima lună a contraofensivei din iunie, a declarat Oleksandr, un anestezist din Brigada 128 care tratează răni de pe câmpul de luptă la un spital de campanie de pe linia frontului, scrie news.sky.com.

De când minele i-au forțat pe comandanți să încetinească înaintarea, numărul răniților care ajung la spitalul său a scăzut considerabil.

Trupele cărora li s-a încredințat responsabilitatea de a îndepărta minele de pe linia frontului se numesc geniști.

Un savant pe nume Volodimir a spus că se afla pe linia frontului și își făcea treaba când echipa sa a găsit cadavrele unor trupe rusești într-o poziție abandonată.

"Erau trei sau patru morți de-ai lor", a spus bărbatul de 47 de ani.

"Doi băieți erau culcați unul pe celălalt, ceea ce ne-a făcut să avem suspiciuni, pentru că dacă ar fi fost o explozie ar fi fost aruncați în direcții diferite, dar aici, unul este culcat pe celălalt. Am făcut bine că nu i-am atins, pentru că atunci când am ajuns la acolo cu o "pisicuță", am văzut că sub ele era o mină PM".

"Pisoiul" este un cârlig de oțel pliabil pe care geniștii îl folosesc pentru a debloca capcanele capcană, poreclit pentru cleștele său retractabil care care ies ca niște gheare de pisică.

PM este o mină antipersonal din epoca sovietică.

"A explodat și i-a aruncat în aer pe amândoi, dar am rămas în siguranță, slavă Domnului", a spus el.

"Pierdem câte un geniu în fiecare zi, fie rănit, fie mort. Este o muncă periculoasă. Și indiferent dacă o întreagă brigadă avansează sau dacă aproximativ 12 băieți pleacă în misiune, întotdeauna geniștii sunt primii care pleacă. Este foarte periculos. Rușii "minează totul". Uși deschise, cutii și lăzi, chiar și jucării", a spus el.

Chiar și pe proprii lor morți: "Ei știu că grupurile noastre de evacuare medicală ridică răniții și morții, sub care găsesc apoi acești explozibili. Iar acest lucru este foarte periculos pentru noi".

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite