Situaţia incendiilor de vegetaţie din Franţa şi Spania este momentan sub control. Autorităţile sunt pregătite de reizbucniri ale focului în viitorul apropiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Situaţia se îmbunătăţise clar joi pe frontul incendiilor, atât în Franţa, cât şi în Spania, unde un incendiu de proporţii este pe cale să fie adus sub control în nord-estul ţării, informează AFP.

În Franţa, cele două incendii care au distrus 20.800 de hectare de pădure în regiunea Gironde (sud-vest) în ultimele 10 zile şi au dus la evacuarea a peste 36.000 de persoane nu au înregistrat progrese în cursul nopţii, pompierii continuând să se ocupe de unele reizbucniri, au anunţat autorităţile locale joi dimineaţă, potrivit Agerpres. 

Miercuri, cei circa 2.000 de pompieri implicaţi reuşiseră să împiedice propagarea incendiilor datorită vremii mai favorabile, cu temperaturi mai scăzute şi aer mai umed.

Cu toate acestea, prefectura a avertizat că cele circa 36.750 de persoane evacuate nu se pot reîntoarce încă la casele lor.

În Spania, evoluţia incendiului de la Ateca (Aragon, nord-est) „a fost pozitivă în ultimele ore", noile direcţii de propagare fiind imediat stinse, a precizat guvernul regional pe Twitter.

Incendiul, care a izbucnit luni, a cuprins o suprafaţă de 14.000 de hectare şi a dus la evacuarea a 1.700 de persoane.

„Întoarcerea locuitorilor în satele evacuate este tot mai apropiată, însă trebuie dat dovadă de prudenţă”, a declarat preşedintele regional, Javier Lambán.

Tronsonul autostrăzii A2 care face legătura între Madrid şi Barcelona, devenit impracticabil din cauza flăcărilor, a fost redeschis circulaţiei joi dimineaţă, potrivit autorităţilor aragoneze.

Spania s-a confruntat în ultimele zile cu un val de incendii devastatoare, favorizate de valul de căldură care a durat între 9 şi 18 iulie şi care ar putea fi cel mai extrem înregistrat vreodată în această ţară, potrivit datelor provizorii ale agenţiei naţionale de meteorologie (AEMET).

De la începutul anului, circa 70.000 de hectare au fost transformate în cenuşă în această ţară, „practic dublu faţă de media ultimilor zece ani” în aceeaşi perioadă, a declarat premierul Pedro Sanchez.

Potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), care le măsoară diferit pe baza observaţiilor prin satelit, 2022 a devenit deja cel mai nefast an de la debutul seriei statistice, în 2000, cu 194.704 hectare carbonizate de 319 incendii. Această cifră o depăşeşte pe cea din 2012, anul care deţinea precedentul record.

Incendiul din provincia Zamora (nord-vest), unul dintre cele mai grave din ultimele zile, soldat duminică şi luni cu moartea unui pompier şi a unui cioban, a fost adus sub control, au anunţat autorităţile din regiunea Castilia şi León.

După un răgaz de scurtă durată al temperaturilor marţi şi miercuri, Spania va vedea mercurul urcând din nou în termometre joi: sunt aşteptate 41 de grade Celsius în Extremadura (sud-vest) şi 40 de grade Celsius în Andaluzia (sud), în timp ce o mare parte a ţării rămâne în alertă, potrivit AEMET.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite