Sfaturile experților militari occidentali pentru Ucraina pentru a ține piept Rusiei

0
Publicat:

Situația de pe frontul de est din Ucraina s-a deteriorat, o recunoaște și comandantul armatei ucrainene, iar analiștii militari sfătuiesc Kievul să schimbe strategia și să recâștige inițiativa pe câmpul de luptă.

artilerie soldati ucraineni profimedia 0784627966 jpg

Generalul-maior în retragere al armatei australiane Mick Ryan pledează pentru o schimbare a strategiei de război a Ucrainei după ce s-a întors dintr-o vizită în țara sfâșiată de război.

„Cea mai importantă perspectivă din vizita mea a fost confirmarea faptului că Rusia are acum impulsul strategic în război”, a explicat Mick Ryan, într-o postare de vineri, 12 aprilie, pentru The Interpreter, o publicație în parteneriat cu Institutul Lowy din Australia.

Rusia a depășit „șocul eșecurilor sale timpurii”, a spus el, trăgându-și observațiile din conversațiile recente cu oficiali guvernamentali și militari, grupuri de reflecție și jurnaliști. Armata rusă și-a schimbat capacitățile de luptă, iar industria de apărare a fost pusă în funcțiune.

„Acum”, a spus Ryan, „pare capabilă să genereze resursele umane, materiale și informaționale pentru a subjuga Ucraina într-un mod de care nu era capabil atunci când și-a început invazia pe scară largă în februarie 2022”.

Rusia este acum un adversar mai periculos decât era acum doi ani”, a scris el. „Acest lucru necesită o schimbare în modul în care este purtat războiul”.

Pentru început, partenerii Ucrainei trebuie să își schimbe modul de gândire, iar pentru Ucraina, acest lucru înseamnă să vină cu o viziune pentru victorie pe care să o poată pune în aplicare.

O altă problemă este comunicarea strategică. Ryan a observat o schimbare majoră a atenției de la Ucraina la alte conflicte. Ucraina, a susținut el, trebuie să își impună narațiunea pentru a ajunge la mass-media occidentale și să conteste declarațiile Rusiei privind victoria așteptată.

Kremlinul a făcut un efort continuu pentru a influența națiunile partenere ucrainene cu narațiunile sale și, făcând acest lucru, i-a determinat pe unii din țări precum Statele Unite să creadă că războiul este o distragere a atenției de la problemele "reale" cu care țara ar trebui să se confrunte în loc să ajute Ucraina, a susținut luna trecută Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

"Ucraina trebuie să descopere o nouă voce care să explice importanța apărării sale, de ce sprijinul occidental este vital și că narațiunile rusești despre victoria inevitabilă sunt greșite", a declarat Ryan, adăugând că "în timp ce confruntarea cu activitățile rusești de dezinformare este responsabilitatea tuturor democrațiilor, mesajele strategice ale Ucrainei trebuie să evolueze".

El a detaliat, de asemenea, că în timpul călătoriei sale, un oficial de la Kiev i-a spus că nu există un plan clar cu privire la modul în care Ucraina va câștiga războiul.

O victorie pentru Ucraina depinde de ajutorul pe care îl primește, precum și de strategia sa de apărare. Ryan a spus că NATO și alte națiuni partenere ar trebui să ia în considerare schimbarea percepției lor de a oferi sprijin pentru „apărarea Ucrainei” la „înfrângerea Rusiei în Ucraina”.

Deși Ucraina și partenerii săi internaționali au mai mult de lucru, Ryan a spus că Kievul a făcut progrese imense de-a lungul războiului, în special în ceea ce privește țintirea navelor rusești în Marea Neagră și a rafinăriilor de petrol din țară.

Capacitatea Ucrainei de a se adapta la noile amenințări și provocări emergente i-a permis să se concentreze asupra noilor capacități de cercetare și producție. Ryan a remarcat în articolul său importanța dezvoltării și utilizării dronelor în războiul din Ucraina.

„Ucraina produce acum sute de mii de drone mici, precum și mii de drone mari cu o rază de acțiune crescândă și focoase mai mari”, a spus el.

Comentând loviturile strategice, Ryan a spus că „această capacitate, care se îmbunătățește în acoperirea și eficacitatea sa, va fi o parte cheie a viitoarelor operațiuni ucrainene”.

 Armata ucraineană trebuie să recâștige inițiativa câmpului de luptă pentru a avea șansa de a opri Rusia

Dacă Rusia poate păstra inițiativa, poate lansa ofensive constante cu forțele sale mai mari, care îi vor împinge pe apărătorii ucraineni până la punctul de rupere. Pentru Ucraina, câștigarea inițiativei a devenit existențială: trebuie să țină Rusia în dezechilibru, altfel forțele sale vor fi epuizate ca răspuns la ofensivele rusești.

"Am încercat să comunicăm cu adevărat importanța inițiativei", a declarat pentru Business Insider George Barros, un influent expert militar rus al Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA (ISW). "Nu este vorba de operațiuni mari, decisive, ci de operațiuni de dimensiuni mici și medii, realizate împreună, care privează inamicul de inițiativă, astfel încât să poți crea condițiile pentru o victorie strategică".

Luarea inițiativei a fost întotdeauna recunoscută ca un principiu cheie al războiului . Mai bine ca inamicul să danseze pe melodia ta, decât să danseze pe a lui. Inițiativa este deosebit de importantă pentru partea mai slabă. Marii comandanți precum Napoleon sau națiuni precum Israelul în Războiul din 1967 au compensat inferioritatea numerică lovind mai întâi, puternic și continuu, pentru a menține inamicul dezechilibrat.

Aceasta este exact abordarea agresivă de care Ucraina va avea nevoie pentru a învinge o forță de invazie rusă superioară ca număr și putere de foc, dar neîndemânatică în ceea ce privește tactica și comanda. "Ucraina trebuie să treacă la ofensivă", a declarat Barros. "Ei trebuie să provoace un șoc în sistemul de comandă rusesc. Acest lucru îi obligă pe ruși să se gândească unde să-și prepoziționeze rezervele și unde să aloce anumite tipuri de resurse. Îi face să se îngrijoreze cu privire la care este adevăratul obiectiv ucrainean. Este aceasta este o simulare sau chiar încearcă ucrainenii să dezvolte un fel de mișcare aici?“

Ucraina nu își poate permite să treacă în defensivă

Cu toate acestea, afectată de deficitul de muniții din cauza blocării ajutorului SUA și consternată de eșecul contraofensivei sale de vară, Ucraina a trecut la o strategie de „apărare activă”. Ce presupune exact această strategie nu este clar, dar pare să implice menținerea în defensivă strategică în timp ce desfășuară atacuri locale pentru a încerca să păstreze fiecare centimetru de teritoriu și să decimeze trupele ruse de asalt.

Problema este cruntă. Ucraina pur și simplu nu își poate permite să treacă în defensivă și să se aștepte ca acest lucru să oprească Rusia, a spus Barros. Chiar dacă trupele ucrainene obțin unele victorii tactice, imaginea strategică pe termen lung va rămâne sumbră. Acesta a fost exact rezultatul când Germania nazistă a folosit o strategie de apărare mobilă în Ucraina în 1943-1944: contraatacuri ale blindatelor germane au distrus în mod repetat penetrările sovietice, dar germanii au fost în cele din urmă uzați pe măsură ce diviziile lor de elită panzer treceau din criză în criză.

Ceea ce este interesant este că comandanții de top ruși și ucraineni operează după același manual. Toși au fost instruiți în academiile militare sovietice, ceea ce a pus accentul pe preluarea inițiativei. „Este aceeași știință militară sovietică pe care Gherasimov [șeful Statului Major al armatei Rusiei] și Zalujnîi (fostul comandant-șef al armatei ucrainene) o pot invoca ”, a spus Barros. „Inițiativa este extrem de importantă pentru ei”.

Ucraina și aliații săi occidentali vorbesc despre rămânerea în defensivă în 2024, în timp ce adună trupe, arme și muniții pentru o contraofensivă decisivă în 2025. Rusia probabil că nu va permite Ucrainei luxul de timp și pregătire.

"Rușii au fost inteligenți în ceea ce privește modul în care au exercitat presiuni asupra ucrainenilor în 2024", a declarat Barros. "Ei diminuează forțele pe care ucrainenii le-ar fi construit teoretic pentru 2025. Și apoi ajungem la un punct în 2025 în care toată lumea face presiuni asupra Ucrainei să desfășoare o nouă contraofensivă mare pentru a dovedi că Ucraina încă mai poate face acest lucru. Și atunci acest efort este, probabil, lipsit de resurse."

"Este prea optimist", a adăugat Barros. "Se mizează pe ideea unei singure operațiuni decisive. Dar rușii vor anticipa unde va fi probabil această operațiune și o vor învinge mai mult sau mai puțin eficient".

O strategie mai bună ar fi ca Ucraina să desfășoare operațiuni mai mici care să nu aibă ca scop paralizarea armatei ruse din Ucraina, ci să o țină în dezechilibru și să reacționeze la atacurile ucrainene, în loc să le conducă pe ale sale, a susținut Barros. Acest lucru ar putea pregăti terenul pentru o contraofensivă decisivă mai târziu, sau cel puțin ar putea îmbunătăți poziția Ucrainei în orice negocieri de pace.

"Aceste operațiuni mai mici, în decursul timpului și realizate cu pricepere, vor crea condițiile pentru un succes major", a declarat Barros. Alți experți au sugerat că căutarea unei bătălii decisive a devenit inutilă și că viitoarele conflicte vor fi războaie de uzură pe termen lung.

Dar pentru ca Ucraina să câștige inițiativa, există două elemente obligatorii, a spus Barros. Unul este că Ucraina trebuie să devină mai pricepută în războiul de manevre și să evite operațiunile stângace care i-au împiedicat contraofensiva din 2023. Dar simpla imitare a NATO - cum ar fi cele pentru spargerea câmpurilor de mine și a liniilor fortificate - nu va funcționa: fie pentru că Ucrainei îi lipsesc resursele, fie pentru că dronele și artileria cu rază lungă au făcut ca aceste tactici occidentale să fie depășite.

Ceea ce înseamnă că Ucraina va trebui să-și elaboreze propria abordare. „Cred că ucrainenii pot conduce un război de manevre dacă sunt instruiți și au resursele adecvate”, a spus Barros.

A doua condiție prealabilă este și mai dificilă. Pentru a prelua inițiativa, Ucraina trebuie să știe că va primi un flux constant și fiabil de ajutor occidental, mai degrabă decât livrări sporadice. O mână de arme occidentale ici și colo - cum ar fi obținerea a doar 14 tancuri britanice Challenger 2 - nu este suficient. "Statul major ucrainean nu are nicio garanție că vor mai veni și altele în viitor, iar acest lucru îl obligă să trateze aceste sisteme tactice nesemnificative ca pe niște resurse strategice", a declarat Barros. "Nu poți planifica să conduci o operațiune normală de pătrundere în care este în regulă să presupui că s-ar putea să pierzi 30% sau mai multe dintre tancurile tale dacă nu ești sigur că vor fi înlocuite."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite