Ucraina riscă să piardă războiul în 2024, avertizează un fost comandant al forțelor armate britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul în rezervă Richard Barrons, fostul comandant al Forțelor Întrunite ale Marii Britanii, a avertizat că Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere din partea Rusiei în 2024.

Soldat rus în regiunea Donețk FOTO EPA-EFE
Soldat rus în regiunea Donețk FOTO EPA-EFE

Barrons a declarat pentru BBC că există „un risc serios” ca Ucraina să piardă războiul în acest an.

El a explicat că motivul este că „Ucraina ar putea ajunge să aibă sentimentul că nu poate câștiga”.

„Și când se va ajunge în acest punct, de ce ar mai dori oamenii să lupte și să moară, doar pentru a apăra ceea este imposibil de apărat?”, a subliniat generalul britanic.

Ucraina nu se află încă în acest punct.

Totuși, forțele sale sunt în criză de muniție, trupe și apărare aeriană. Contraofensiva sa mult anunțată anul trecut nu a reușit să-i disloce pe ruși din teritoriul ocupat, iar acum Moscova se pregătește pentru o nouă ofensivă în vară.

Cum ar putea arăta aceasta și care sunt potențialele sale obiective strategice? se întreabă BBC.

„Forma ofensivei rusești care vine este destul de limpede”, subliniază generalul Barrons.

Rusia bombardează frontul cu „un avantaj de cinci la unu în materie de artilerie, muniție și un surplus de soldați întăriți de utilizarea unor arme noi”, a observat el.

Printre acestea se numără bomba cu planare FAB, o bombă din epoca sovietică care a fost dotată cu aripioare, GPS și capacitatea de a purta 1.500 kg de explozibili puternici. Aceasta face ravagii asupra liniilor de apărare ucrainene.

„La un moment dat în această vară, ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, care își propune să mai mult decât să avanseze prin mici câștiguri și să încerce, poate, să străpungă liniile ucrainene”, a spus Barrons.

„Iar dacă se întâmplă asta, riscăm ca forțele rusești să pătrundă și apoi să avanseze în zone din Ucraina unde forțele armate ucrainene nu au cum să le oprească”, a explicat el.

Unde și-ar putea lansa rușii ofensiva?

Anul trecut, rușii știau exact unde exista cea mai mai mare probabilitate ca ucrainenii să-și lanseze contraatacul– din direcția Zaporijie în sud, spre Marea Azov. Prin urmare, și-au făcut planuri în consecință și au reușit să frâneze cu succes avansul Ucrainei.

În prezent, mingea e la Rusia, care acum masează soldați și ține Kievul în suspans cu privire la următorul atac.

„Una dintre provocările pe care le au în față ucrainenii este că rușii au posibilitatea să aleagă unde își angajează forțele. Este o linie de front foarte lungă, iar ucrainenii trebuie să fie capabili să o apere în întregime”, apreciază Jack Watling, cercetător senior în domeniul războiului terestru la institutul de cercetare Royal United Services Institute (Rusi), 

„Armata ucraineană va pierde teren. Întrebarea este: cât de mult și ce centre populate vor fi afectate?”, subliniază analistul.

Este posibil ca Statul Major al Rusiei să nu fi decis încă cu fermitate asupra direcției principale, însă se pot contura trei mari opțiuni.

Harkov

„Harkovul este cu siguranță vulnerabil”, apreciază Watling.

Al doilea oraș ca mărime din Ucraina și situat primejdios de aproape de granița cu Rusia, Harkov este un obiectiv tentant pentru Moscova.

În prezent, este bombardat zilnic cu baraje de rachete rusești, Ucraina neavând capacitatea să amplaseze mijloace suficiente de apărare aeriană pentru a respinge combinația letală de drone, rachete de croazieră și balistice.

„Cred că ofensiva din acest an va avea ca prim obiectiv ieșirea din Donbas”, iar „ochii lor vor fi ațintiți asupra Harkovului, care se află la aproximativ 29 km de granița cu Rusia, un premiu important”, este de părere  și generalul Barrons.

Ar mai putea Ucraina să funcționeze ca entitate viabilă dacă Harkovul cade? Da, spun analiștii, numai că ar fi o lovitură catastrofală atât pentru moralul, cât și pentru economia sa.

Donbass

Zona din estul Ucrainei cunoscută sub denumirea colectivă de Donbas este în război din 2014, când separatiștii susținuți de Moscova au autoproclamat așa-numite „republici populare”.

În 2022, Rusia a anexat în mod ilegal cele două  provincii din Donbas, Donețk și Lugansk. Aici au avut loc cele mai multe lupte pe uscat în ultimele 18 luni.

Ucraina a depus eforturi uriașe, atât în ceea ce privește forța de luptă, cât și resursele, în încercarea de a apăra mai întâi orașul Bahmut și apoi Avdiivka.

Le-a pierdut pe amândouă, precum și unele dintre cele mai bune trupe.

Kievul a replicat că rezistența sa le-a provocat rușilor un număr disproporționat de mare de victime.

În același timp este însă un fapt că Moscova are mult mai multe trupe pe care să le arunce în luptă – spre deosebire de Ucraina.

Comandantul forțelor americane din Europa, generalul Christopher Cavoli, a avertizat că, dacă SUA nu se grăbesc să trimită mai multe arme și muniții în Ucraina, atunci forțele sale vor fi depășite pe câmpul de luptă cu zece la unu.

Cantitatea contează. Tacticile, conducerea și echipamentul armatei ruse pot fi net inferioare celor ale Ucrainei, dar are o asemenea superioritate numerică, în special în ceea ce privește artileria, încât,  și dacă nu ar face nimic altceva în acest an, vor continua totuși să împingă forțele ucrainene înapoi în direcția vest, luând sat după sat.

Zaporijie

Și acesta este un premiu tentant pentru Moscova.

Orașul din sudul Ucrainei, cu peste 700.000 de locuitori (pe timp de pace), se află periculos de aproape de liniile de front rusești.

Este și un ghimpe în coasta Rusiei, având în vedere că este capitala unei regiuni cu același nume pe care Rusia a anexat-o în mod ilegal, dar care se află încă în mâinile ucrainenilor.

Însă apărarea formidabilă pe care Rusia a construit-o la sud de Zaporijie anul trecut, anticipând un atac ucrainean, ar complica acum un avans rusesc de acolo.

Așa-numita Linie Surovikin, formată din trei straturi de apărare, este acoperită de cel mai mare și mai dens câmp de mine din lume. Rusia ar putea demonta parțial această linie, dar pregătirile sale ar fi probabil detectate.

Este posibil ca obiectivul strategic al Rusiei în acest an să nu fie nici măcar teritorial. Ar putea fi pur și simplu acela de a zdrobi spiritul de luptă al Ucrainei și de a-i convinge pe susținătorii săi occidentali că acest război este o cauză pierdută.

În acest sens, Jack Watling crede că obiectivul Rusiei este „să încerce să genereze un sentiment de deznădejde”.

„Această ofensivă [rusă] nu va pune capăt în mod decisiv conflictului, indiferent de modul în care va decurge pentru oricare dintre părți”, spune el.

Generalul Barrons este la rândul lui sceptic că, în ciuda situației dezastruoase în care se află acum Ucraina, Rusia va totuși reuși un avans decisiv.

„Cred că rezultatul cel mai probabil este că Rusia va obține câștiguri, dar nu va reuși să străpungă total apărarea Ucrainei.

Nu va avea forțe suficient de mari sau suficient de bune pentru a străpunge până la râul [Nipru]… dar războiul se va fi întors în favoarea Rusiei.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite