Şeful de stat-major al armatei sârbe, declarat persona non grata în Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kosovo a anunţat miercuri că interzice intrarea pe teritoriul său a şefului de stat-major al armatei sârbe, suspectat că a permis comiterea de crime în timpul conflictului din Kosovo, între 1998 şi 1999, scrie AFP, preluată de agerpres.ro.

Această decizie care îl vizează pe generalul Ljubisa Dikovic se bazează pe un raport al unei organizaţii sârbe pentru drepturile omului, potrivit căreia militarul a condus „o unitate care s-a făcut responsabilă de crime de război în timpul conflictului“, a declarat ministrul de Externe Petrit Selimi.

ONG-ul respectiv, Centrul pentru dreptul umanitar (HLC), cu sediul la Belgrad, a depus plângere în 2012 împotriva generalului Dikovic, care conducea o brigadă în perioada războiului din Kosovo, acuzându-l că nu a împiedicat executarea, torturarea şi violarea unor civili. În Serbia încă se desfăşoară o anchetă cu privire la aceste acuzaţii.

„Pentru noi, este bun raport credibil care aduce dovezi serioase că generalul Dikovic este responsabil de o parte dintre cele mai grave crime comise în Kosovo“, a ţinut să sublinieze şeful diplomaţiei de la Pristina.

Războiul din Kosovo, fostă provincie sârbă, s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi, în majoritate etnici albanezi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite