Securitatea lumii, dezbătută la München

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsuriele de securitate sunt draconice la Munchen unde se află mulţi lideri ai lumii
Măsuriele de securitate sunt draconice la Munchen unde se află mulţi lideri ai lumii

Criza din Siria, dosarul nuclear iranian şi situaţia din Mali se vor afla, până duminică, în centrul dezbaterilor celei de-a 49-a Conferinţe de securitate, care a început vineri, la München.

În discursul de deschidere, ministrul german al Apărării, Thomas de Maiziere, a pledat pentru o întărire a relaţiei euro-americane în cadrul NATO, dar şi pentru o cooperare mai strânsă între statele europene în materie de securitate.

Lideri politici şi militari, universitari din numeroase state, precum şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale vor analiza şi ascensiunea economică a Chinei, Indiei şi Braziliei, securitatea cibernetică ori configuraţia energetică mondială.

La Conferinţa de la München, România este reprezentată de ministrul de externe Titus Corlăţean. Cu acest prilej, ministrul român de externe a avut, vineri, lo întâlnire de lucru cu şefi de misiune ai României din state membre UE.

Întâlnirea a fost dedicată discutării elementelor prioritare de pe agenda europeană din perspectiva identificării modalităţilor optime de promovare a intereselor României şi, implicit, de a maximiza beneficiile apartenenţei ţării noastre la UE în funcţie de obiectivele strategice naţionale, informează MAE.

„Discuţiile au avut la baza constatările evaluărilor pe trei paliere conexe: relaţia României cu Uniunea Europeană, evoluţiile actuale din Uniune şi organizarea în plan instituţional intern a procesului de gestionare a afacerilor europene“, se artă într-un comunicat al MAE. „Discuţiile au vizat acţiunea Ministerului român de Externe din perspectiva rolului său central în gestionarea relaţiei cu Uniunea Europeană şi statele sale membre, inclusiv în logica de pregătire a preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019. Dintre dosarele de actualitate ale agendei europene, un subiect prioritar de discuţie a fost cel referitor la aderarea României la spaţiul Schengen “, se mai arată în comunicatul MAE.

 Tot la München, emisarul special al ONU pentru Siria, algerianul Lakhdar Brahimi, urma să aibă o întâlnire, vineri seara, cu liderul coaliţiei de opoziţie din Siria, Ahmed Moaz al-Khatib.

Războiul din Siria şi situaţia din Orientul Mijlociu vor fi abordate , duminică, şi în timpul întrevederii şefului diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu cu ministrul israelian al apărării, Ehud Barak.

Vicepreşedinte Statelor Unite, Joe Biden, care este prezent şi el la conferinţă, se va deplasa în următoarele zile în Europa. Biden se va întâlni vineri, la Berlin, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, luni se va vedea cu preşedintele Franţei, François Hollande, iar marţi va avea întrevederi cu premierul Marii Britanii, David Cameron.
 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri