Se îngroaşă gluma în Marea Britanie. Guvernul Johnson solicită reginei suspendarea Parlamentului înainte de Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Boris Johnson a anunţat miercuri că lucrările Parlamentului britanic vor fi suspendate până la 14 octombrie, un demers primit cu ostilitate atât în tabăra conservatoare, cât şi în cea laburistă.

Liderul conservator Boris Johnson nu îşi doreşte piedici în oficializarea Brexitului, cu sau fără acord, la 31 octombrie.

În pofida presiunilor exercitate asupra UE pentru redeschiderea negocierilor asupra acordului încheiat deja de Theresa May, Johnson se confruntă cu un refuz categoric.

În timp ce este avertizat de mai mulţi parlamentari britanici că nu i se va permite realizarea Brexitului fără acord, Boris Johnson vine cu ideea suspendării lucrărilor Parlamentului până la 14 octombrie, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de Brexit.

Parlamentarii nu vor avea timp, astfel, să aprobe nicio lege care l-ar putea opri pe Johnson să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană.

De fapt, Johnson a evocat în repetate rânduri posibilitatea suspendării Parlamentului.

După publicarea acestei informaţii, criticile curg gârlă la adresa lui Johnson, inclusiv din tabăra sa.

„Un act scandalos. Acest guvern va cădea“, prognozează conservatorul Dominic Grieve, referindu-se la depunerea unei moţiuni de cenzură.

Alţi critici spun că suspendarea Parlamentului va face ca membrii săi să nu îşi poată juca rolul democratic în procesul Brexit.

Guvernul britanic va încerca să prelungească vacanţa parlamentară cu circa o lună, până la 14 octombrie, în cadrul demersurilor de a împiedica o deturnare a planurilor sale pentru Brexit, scrie Reuters.

Măsura, despre care scrie şi The Guardian, ar limita intervalul de timp pe care l-ar avea la dispoziţie parlamentarii care vor să împiedice ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord. Biroul premierului Boris Johnson nu a comentat deocamdată pe marginea celor relatate de presă şi care au provocat o depreciere a lirei sterline. Marţi, parlamentarii care se opun unui Brexit fără acord s-au întâlnit pentru a discuta ce căi procedurale pot folosi pentru a-l obliga pe Boris Johnson să ceară o amânare a ieşirii din UE.

O reuniune în care să se discute despre prelungirea vacanţei parlamentare urma să aibă loc miercuri la castelul Balmoral, reşedinţa de vară a reginei Elisabeta a II-a, scrie The Guardian, informaţie pe care Palatul Buckingham a refuzat să o comenteze. Conform BBC, miniştrii cabinetului programaseră o teleconferinţă pentru miercuri dimineaţă.

Parlamentul urma să revină din vacanţă pe 3 septembrie şi să lucreze timp de două săptămâni înainte de a lua o nouă pauză pentru a permite fiecărui partid să-şi desfăşoare conferinţa anuală. În mod obişnuit, activitatea parlamentului se reia ulterior la începutul lui octombrie. Potrivit BBC, Boris Johnson va stabili data de 14 octombrie pentru Discursul Reginei, care marchează formal deschiderea noii sesiuni parlamentare, prilej cu care suverana dă citire priorităţilor stabilite de guvern pentru viitorul an.

Dacă Discursul Reginei va fi programat pe 14 octombrie, aceasta ar însemna amânarea reluării lucrărilor legislativului şi le-ar lăsa la dispoziţie membrilor săi doar puţin peste două săptămâni până la data prevăzută pentru Brexit, 31 octombrie. 

Boris Johnson susţine că Parlamentul va avea suficient timp pentru a decide asupra Brexitului. El spune că aleşii vor putea dezbate propunerile sale înainte de Consiliul European din 17-18 iulie, apoi vor putea vota ce a convenit la Bruxelles într-o sesiune programată pentru 21-22 octombrie.

Opoziţia spune că va face tot ce este necesar pentru a preveni un Brexit fără acord

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, aflat în opoziţie, a spus că va face tot ce este necesar pentru a preveni ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără un acord. Laburistul se întâlneşte marţi cu mai mulţi parlamentari pentru a discuta tacticile, scrie Reuters. 

Corbyn a declarat că părăsirea UE fără acord va face ca Marea Britanie să ajungă la mila preşedintelui Donald Trump şi a corporaţiilor americane. „Lupta pentru a bloca un Brexit fără acord nu se dă între cei care vor să părăsească UE şi cei care vor să rămână, este o luptă a celor mulţi împotriva celor puţin care au deturnat rezultatul referendumului pentru a transfera şi mai multă putere şi bogăţie celor de la vârf. Din acest motiv, Partidul Laburist va face tot ceea ce este necesar pentru a opri un Brexit fără acord al bancherilor”, a scris Corbyn în The Independent.  Dacă Parlamentul - care îşi va relua activitatea pe 3 septembrie - nu se va opune sau dacă nu se va ajunge la un nou acord cu UE, Marea Britanie va părăsi Uniunea pe 31 octombrie fără un acord.

Parlamentul britanic a respins de 3 ori acordul negociat de Theresa May, predecesoarea lui Johnson, cu Uniune Europeană, astfel că această criză care durează de trei ani ameninţă statutul de centru financiar stabil pentru investitori al Marii Britanii. 

Un oficial a afirmat că David Frost, consilierul pe probleme de Brexit al lui Johnson, va călători miercuri la Bruxelles pentru o discuţie informală.

Nigel Farage i-a oferit lui Johnson posibilitatea unui pact electoral de neagresiune

Liderul Partidului Brexitului, Nigel Farage, i-a oferit premierului britanic Boris Johnson posibilitatea unui pact electoral de neagresiune în cazul în care acesta din urmă va merge pe varianta unui divorţ fără acord cu Uniunea Europeană (UE), dar l-a atenţionat că orice compromis în problema Brexitului va provoca o reacţie de opoziţie pe teritoriul Regatului Unit, informează marţi Reuters.

"Noi vom pune ţara înaintea partidului şi vom face acest lucru de fiecare dată", a declarat Farage cu privire la scenariul în care Johnson va merge pe un Brexit fără acord dar se va confrunta cu alegeri. "Vom fi pregătiţi în aceste circumstanţe să-l ajutăm, nu ştiu, poate că vom lucra împreună la o formă de pact de neagresiune pentru alegeri", a spus Farage.

Potrivit lui Nigel Farage "un Brexit care să o rupă definitiv" (cu UE) la 31 octombrie a fost cea mai populară opţiune printre alegători, dar rămâne întrebarea dacă se poate avea încredere în Boris Johnson în privinţa Brexitului. Acordul asupra separării de UE a fost cea mai proastă înţelegere din istorie, chiar şi fără "plasa de siguranţă" privind frontiera irlandeză, susţine Farage.

Nigel Farage îl suspectează pe Boris Johnson că va încerca să treacă prin Parlamentul britanic un acord cu amendamente asupra Brexitului. "Sunt mai mult de 50% şanse ca el (Boris Johnson) să se confrunte cu alegeri generale la toamnă", a spus Farage.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite