Schulz: Avocaţii UE încearcă să vadă dacă este posibilă accelerarea declanşării articolului 50 pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat vineri că avocaţii UE depun eforturi considerabile pentru a determina dacă este posibilă accelerarea declanşării articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a permite ieşirea rapidă a Marii Britanii din blocul comunitar, după ce britanicii au votat în favoarea taberei pro-Brexit, scrie The Guardian.

”Nesiguranţă este opusul a ceea ce europenii au nevoie în aceste momente. Este cel puţin dificil să acceptăm că un întreg continent a devenit ostatic din cauza unei ciondăneli interne a conservatorilor britanici”, a precizat Schulz.

De asemenea, preşedintele legislativului UE a spus că procesul de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar nu ţine exclusiv de dorinţa executivului britanic, deşi instituţiile europene au luat notă de declaraţia unilaterală a Londrei cu privire la amânarea ieşirii până în octombrie.

”Trebuie să luăm notă de această declaraţie unilaterală cu privire la amânarea procesului până în octombrie, însă acestea nu vor fi ultimele cuvinte ale discuţiei”, a susţinut Schulz, membru al Partidului Social Democrat german (SPD).

Între timp, premierul demisionar David Cameron a anunţat că va cădea în responsabilitatea succesorului să declanşeze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona - care reprezintă o procedură netestată de a părăsi blocul comunitar. Însă, succesorul lui Cameron va fi cel mai probabil numit abia în octombrie, în cadrul unei convenţii a conservatorilor.

Imediat după declanşarea articolului 50, Marea Britanie şi UE vor avea la dispoziţie doi ani pentru a negocia ieşirea. 

De asemenea, fostul primar londonez Boris Johnson a spus că nu există nicio grabă în declanşarea procedurii de ieşire a Marii Britanii după victoria taberei pro-Brexit.

Mai mult, Schulz a ţinut să precizeze că acordul de reforme negociat în luna februarie între UE şi Marea Britanie este nul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite