Scandal din cauza tradițiilor de Crăciun.Un brad de 200 de ani stârnește dispute între Vatican și ecologiști
0Activistii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au lansat o campanie pentru a opri tăierea unui brad de 200 de ani, care urma să fie folosit ca element principal în decorul de Crăciun al Vaticanului.
„Gigantul Verde”, cum a fost denumit bradul, are 29 de metri înălțime și urmează să fie doborât săptămâna viitoare într-o pădure din valea Ledro, înainte de a fi transportat la Vatican și amplasat în Piața San Pietro, unde va fi dezvăluit pe 9 decembrie, scrie The Guardian.
Tradiția bradului de Crăciun la Vatican a început în 1982, iar în fiecare an, un brad este oferit ca dar dintr-o regiune italiană sau dintr-o altă țară europeană. În acest context, gestul a devenit o sursă de mândrie pentru comunitățile care fac acest cadou.
Totuși, anul acesta, campania din Trentino vizează salvarea „Gigantului Verde”, un brad uriaș de 29 de metri, care va fi doborât săptămâna viitoare pentru a ajunge la Roma. Activistii consideră că tăierea unui astfel de copac vechi de două secole este o „necesitate inutilă” și au lansat o petiție care a strâns deja peste 40.000 de semnături. Locuitorii din Ledro, o mică localitate cu aproximativ 600 de locuitori, plănuiesc chiar un protest prin blocarea drumurilor pentru a împiedica transportul bradului la Vatican.
Într-o scrisoare deschisă adresată Papei Francisc, activiștii îi amintesc Suveranului Pontif, cunoscut pentru pozițiile sale ferme în legătură cu criza climatică, că multe dintre enciclicele sale au pus un accent deosebit pe protejarea mediului. „Este incoerent să vorbești despre combaterea schimbărilor climatice și, în același timp, să susții tradiții care necesită tăierea unui brad atât de vechi și simbolic”, au scris aceștia.
Petiția critică și „practica consumeristă” de a folosi copaci vii pentru „scopuri publicitare” și „selfie ridicole”, subliniind impactul negativ asupra mediului al unei astfel de tradiții.
Primarul din Ledro, Renato Girardi, a respins acuzațiile și a declarat că nu se aștepta „la o astfel de răutate”. „Strică sărbătorile de Crăciun pentru o plantă”, a spus el, subliniind că bradul ar fi ajuns oricum la o fabrică de cherestea dacă nu ar fi fost donat Vaticanului. În plus, Girardi a explicat că pădurile din valea Ledro sunt gestionate responsabil, în conformitate cu standardele de certificare PEFC, care garantează practici forestiere sustenabile.
„Bradul care va fi tăiat face parte dintr-un lot ce trebuie doborât pentru o gestionare corectă a pădurii”, a precizat primarul. Acesta a subliniat și faptul că doar unul dintre copacii ce vor ajunge la Vatican va fi tăiat din pădurea Ledro, în timp ce ceilalți 39 vor fi achiziționați din pepiniere specializate, pentru că Sfântul Scaun a solicitat brad Nordmann, care se pretează mai bine pentru interior și nu își pierde acele.
Potrivit lui Girardi, costul tăierii și transportului bradului „Gigantul Verde” este de doar 6.000 de euro, o sumă considerabil mai mică decât estimările lansate de activiști.
În ciuda criticilor, Vaticanul nu a făcut încă o declarație oficială cu privire la acest subiect, iar campania continuă să stârnească controverse în rândul celor care se opun distrugerii unui astfel de simbol natural, dar și al celor care susțin că tăierea bradului este o tradiție onorabilă și benefică pentru comunitatea locală.