Satele din Franţa, îngrijorate în privinţa internetului din spaţiu al lui Musk: „Nu avem nicio idee despre impactul acestor semnale”
0
Un sat din nordul Franţei e decis să refuze oferta de internet prin satelit pe care compania tehnologică a lui Elon Musk Space X o propune pentru regiunile izolate din întreaga lume, relatează AFP.
Comuna Saint-Senier-de-Beuvron, cu o populaţie de 350 de oameni, a primit cu scepticism propunerea Space X de a instala antene pentru internet de mare viteză pe terenul său, având în vedere că satul se descurcă destul de bine cu propria conexiune la internet.
„Acest proiect este cu totul nou. Nu avem nicio idee despre impactul acestor semnale”, a spus Noemie Brault, viceprimarul în vârstă de 34 de ani al satului din nordul Franţei aflat la 20 de kilometri de catedrala Mont Saint-Michel.
„În semn de precauţie, consiliul municipal a spus nu”, a explicat aceasta.
Elon Musk, fondatorul Space X, plănuieşte să instaleze sateliţi Starlink în regiuni izolate şi fără acces la internet rapid prin cablu din întreaga lume.
Contractorul Starlink a obţinut deja aprobare din partea autorităţilor de reglementare franceze pentru instalarea a nouă „radomuri” - structuri circulare înalte de trei metri care protejează antenele - în comuna Saint-Senier din Normandia de Jos, una din locaţiile alese pentru derularea proiectului în Franţa.
Oficialii din Saint-Senier au emis în decembrie un decret în vederea blocării instalaţiilor, însă contractorul Starlink, Sipartech, a spus că intenţionează să reînnoiască propunerea având în vedere că refuzul s-a bazat pe aspecte de procedură.
„Este îngrijorător pentru că nu dispunem de niciun fel de informaţii” despre posibilele efecte ale semnalelor asupra sănătăţii oamenilor sau animalelor, explică viceprimăriţa, fermieră la rândul ei.
„Iar când auzi că vrea să implanteze cipuri în creierul oamenilor chiar te înspăimânţi”, a spus ea.
François Dufour, un membru al consiliului din partea Ecologiştilor, spune că rezidenţii sunt îndreptăţiţi să aibă temeri.
„Riscurile provenite de la undele electromagnetice sunt lucruri pe care am avut deja ocazia să le observăm la liniile de înaltă tensiune care au afectat mai mulţi fermieri din zonă”, a spus acesta.
În afară de asta, a adăugat Dufour, „reţele sociale şi internetul există deja - de ce ar trebui să căutăm internet pe lună?”
Agenţia Frecvenţelor Naţionale din Franţa (ANFR), care a emis autorizaţii pentru staţii Starlink, a asigurat că aceşti sateliţi nu prezintă niciun fel de riscuri, mai ales ţinând cont că emit din spaţiu.
În Franţa există circa 100 de staţii care emit prin satelit datând de la primele lansări în spaţiu, în urmă cu 50 de ani.
Jean-Marc Belloir, un sătean în vârstă de 57 de ani, se teme că vacile sale ar putea produce mai puţin lapte.
„La ferma noastră suntem mereu online. Vacile mele sunt conectate, ceasul meu smart mă avertizează când li se apropie sorocul. Dar având în vedere acoperirea acestor antene, ar trebui să existe cercetare” în privinţa impactului lor, spune fermierul care şi-a numit una din vaci „SpaceX du Beuvron”.
Anne-Marie Falguieres, o săteană care locuieşte cu soţul şi cei doi copii la doar 60 de metri distanţă de viitoarea staţie Starlink, spune: „Nu îl atacăm pe Elon Musk. Nu suntem tehnofobi. Sunt ghid la golf, am un website, soţul meu lucrează de acasă. Problema este că aceste antene sunt ceva absolut nou, cel puţin în Franţa, şi am vrea să ştim mai întâi dacă sunt sau nu periculoase”.
Ea a adăugat că având în vedere relatările din SUA, e puţin probabil să fie considerată o ofertă atractivă de populaţie.
„În faza de testare, îţi cer să plăteşti 500 de dolari pentru antenă şi apoi 100 de dolari lunar pentru abonament. După părerea mei cei mai mulţi nu-şi vor permite această sumă”.