RWE s-ar putea retrage din Nabucco şi să-şi vândă participaţia către OMV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nabucco este principalul competitor al proiectului South Stream, pe care Gazprom şi partenerii săi îl vor demara pe 7 decembrie
Nabucco este principalul competitor al proiectului South Stream, pe care Gazprom şi partenerii săi îl vor demara pe 7 decembrie

Unul dintre cei mai mari producători de energie din Germania, RWE, ar putea renunţa la proiectul gazoductului Nabucco şi ar putea să-şi vândă participaţia de 16,1% companiei austriece OMV, informează Russia Today în ediţia sa online.

OMV deţine o participaţie egală în cadrul proiectului şi s-ar putea să-şi adjudece procentele deţinute de RWE chiar săptămâna aceasta, relatează revista Focus care citează oameni apropiaţi proiectului.

Ceilalţi acţionari în cadrul proiectului Nabucco sunt MOL (Ungaria), Botas (Turcia), BEH (Bulgaria) şi Transgaz (România), fiecare dintre aceştia deţinând un procent egal, de 16%.

În luna mai, RWE a anunţat că verifică cerinţele strategice privind participaţia sa în cadrul Nabucco, încă de atunci lansând zvonuri cum că ar intenţia să iasă din proiect.

Iniţial, proiectul Nabucco viza transportul de gaz din Marea Caspică în Uniunea Europeană şi era considerat un competitor redutabil al proiectului dezvoltat de ruşii de la Gazprom, South Stream. Nabucco, lung de 3.900 km, urma să străbată Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, România şi Austria.  Construcţia oleoductului care urma să transporte anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz trebuia să înceapă anul viitor.

În urmă cu câteva luni, participanţii la proiect au început să se îndoiască de fezabilitatea gazoductului, mai ales pentru că Nabucco s-ar putea să nu aibă cantitatea de gaz necesară, scrie RT.

Şi Ungaria şi-a exprimat dorinţa de a părăsi consorţiul care va construi gazdoctului, premierul maghiar Viktor Orban punând decizia pe seama problemelor financiare.

În cea mai recentă formă, consorţiul a decis să meargă pe varianta unui gazoduct Nabucco la scară mai mică, numit Nabucco Vest, o rută central-europeană de livrare a gazului din zăcămantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan.

Nabucco Vest e o versiune redusă ca lungime (de la 3.900 la 1.300 km) şi capacitate (de la 31 la 23 mmca) a vechiului Nabucco. Totuşi, reducerea dimensiunilor fizice şi strategice ale planului Nabucco după un deceniu de competiţie geopolitică în regiunea caspică şi a Mării Negre reprezintă un eşec politic al UE şi consfinţeşte supremaţia structurală a Rusiei în afacerile energetice ale regiunii.

Dacă proiectul va fi realizat, România îşi va diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale şi va scăpa de dependenţa de importurile din Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite