Rușii susțin că islamistul născut în Caucaz care a ucis un profesor s-a radicalizat în Franța
0Ambasada Rusiei la Paris a afirmat luni că islamistul originar din Caucazul rus care a ucis vineri un profesor în Arras s-a radicalizat în Franţa, pentru că era copil atunci când a venit acolo cu familia sa.
„Am dori să atragem atenţia asupra faptului că el a venit în Franţa la vârsta de 5 ani şi că de atunci el trăieşte în această ţară. Este evident că radicalizarea lui nu a avut loc în Rusia", a subliniat ambasada rusă, citată de agenţia de presă TASS.
Născut în Inguşetia, o republică autonomă din Caucazul rus majoritar musulmană, Mohamed Moguşkov, în vârstă de 20 de ani, a înjunghiat mortal vineri un profesor în faţa fostului său colegiu-liceu din Arras, în nordul Franţei.
El era înregistrat pe aşa-zisele „liste S" cu suspecţi care constituie o ameninţare potenţială pentru „securitatea statului" şi era urmărit de puţin timp de serviciile de informaţii interne (DGSI) ale Franţei.
Tatăl său a fost expulzat în 2018 pentru radicalizare, iar fratele său mai mare a fost plasat în detenţie pentru participare la un proiect de atentat ce viza Palatul Elysee. În 2014, familia atacatorului fusese vizată de o procedură de expulzare, în final anulată.
Francezii vor să expulzeze 193 de străini radicalizați
Guvernul francez doreşte să accelereze expulzarea a 193 de străini radicalizaţi, a anunţat luni ministrul de interne al Franţei, Gerald Darmanin, la finalul unei reuniuni de securitate organizate de Palatul Elysee după atentatul de la Arras.
Un profesor de franceză a fost înjunghiat vineri, în faţa unui colegiu-liceu din Arras, în nordul Franţei, de un fost elev de 20 de ani radicalizat, de cetăţenie rusă şi aflat în evidenţele poliţiei.
Dintre cele 193 de persoane înscrise în Fişierul de persoane radicalizate (FSPRT), 85 „nu mai sunt, fără îndoială, pe teritoriul" francez, au precizat surse din anturajul ministrului de interne pentru AFP, precizând că s-a cerut o „verificare de la caz la caz" a acestor persoane.
De asemenea, s-a cerut prefecţilor „o nouă examinare aprofundată" a celor 2.852 de persoane înscrise în FSPRT în situaţie legală, au precizat aceleaşi surse. În total, 20.120 de persoane sunt înscrise în FSPRT, dintre care 4.263 de străini în situaţie legală sau ilegală, potrivit acestor surse.
Din 2015, au fost expulzate 922 de persoane înscrise în FSPRT, potrivit guvernului francez. Ministrul de interne al Franţei a anunţat de asemenea luni că 102 de persoane au fost arestate pentru acte antisemite sau apologia terorismului, după atacurile Hamas împotriva Israelului, pe 7 octombrie.
„Chiar în această dimineaţă, DGSI (direcţia generală de securitate internă) a întreprins două arestări, una în estul Franţei, alta în sud-vestul Franţei", a mai spus ministrul de interne francez.
Dintre cele 102 de persoane arestate, 27 sunt „străini", iar 11 se află „în prezent într-un centru de detenţie administrativă sau la închisoare", a spus ministrul.
„Am cerut retragerea sistematică a permiselor de şedere pentru cei care se aflau în situaţie ilegală pe teritoriul naţional francez”, a adăugat el. Potrivit lui Darmanin, 237 de semnalări pe platforma online Pharos au fost transmise justiţiei.