Rușii pregătesc evacuarea forţată a orașului Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie

0
Publicat:

Armata rusă pregăteşte o operaţiune de ''evacuare'' forţată şi ''urgentă'' în Enerhodar, localitatea în care se găseşte centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată în prezent sub controlul Rusiei.

Centrala nucleară de la Zaporojie se află sub controlul forțelor ruse. FOTO Profimedia (Arhivă)
Centrala nucleară de la Zaporojie se află sub controlul forțelor ruse. FOTO Profimedia (Arhivă)

Anunțul a fost făcut de Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei, citat de agenţiile locale, preluate marţi de EFE, potrivit Agerpres.

Ocupanţii (ruşi) se pregătesc pentru evacuarea rezidenţilor Enerhodar. Pentru aceasta, uzina locală de energie nucleară, capturată de ruşi, trebuie să pună la dispoziţie autobuze'', au declarat sursele citate.

 Zaporojie este una din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal după organizarea unor simulacre de referendumuri, nerecunoscute de comunitatea internaţională.

 „Se plănuieşte transportarea persoanelor (din această zonă) la (punctul de trecere al frontierei din) Djankoi (în Crimeea)'', teritoriu ucrainean ocupat de ruşi din 2014. arată Centrul Naţional de Rezistenţă din Ucraina.

Potrivit centrului menţionat, ocupanţii practică strămutările forţate.

Rusia nu a reuşit să controleze în totalitate zonele situate în sudul şi estul Ucrainei (considerate de Moscova drept teritorii ruseşti), iar armata rusă a fost nevoită să abandoneze ample porţiuni de teritoriu.

Centrul Naţional de Rezistenţă a amintit că ruşii au închis postul de control din Vasîlivka, de unde locuitorii teritoriilor ocupate de militarii ruşi plecau către teritoriile controlate de Ucraina.

„Vor să transfere copii la Moscova”

Potrivit agenţiei locale Ukrinform, prin aceste măsuri se încearcă o creştere a presiunii asupra civililor, care continuă să reziste în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie, scrie Agerpres.

 „Invadatorii ruşi au anunţat (în particular,) că vor să transfere copii la Moscova şi au scos deja circa 200'' din această zonă, acuză Ukrinform.

 Amintim că, în noiembrie, forţele ruse au instalat sisteme de război electronic pe acoperişul clădirii care adăposteşte reactorul nr.5 de la centrala nucleară Zaporojie (în prezent, deconectată de la reţeaua electrică), care, din luna martie, se află sub controlul Moscovei.

 Centrala a fost, tot în noiembrie, ținta unor bombardamente, ceea ce a determinat Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) să avertizeze că există riscul unei catastrofe.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri