Rusia şi Ucraina au efectuat un schimb istoric de prizonieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi Ucraina au efectuat sâmbătă un schimb istoric de prizonieri, implicând în total 70 de persoane, printre care cineastul Oleg Senţov şi cei 24 de marinari ucraineni reţinuţi de ruşi în noiembrie anul trecut în Strâmtoarea Kerci.

Sâmbătă dimineaţă, televiziunea rusă de stat a difuzat imagini cu două autocare părăsind închisoarea Lefortovo din Moscova în cadrul pregătirii unui schimb de prizonieri.

Informaţia cu privire la schimbul de prizonieri a fost confirmată de un oficial ucrainean.

Potrivit AFP, 70 de persoane - câte 35 de fiecare parte - sunt implicate în acest schimb istoric, în condiţiile în care cele două ţări sunt la cuţite din martie 2014, odată cu anexarea Crimeei de către Rusia şi izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei cu sprijinul direct al puterii de la Moscova.

Mai mulţi prizonieri importanţi fac parte din acest schimb, printre care cineastul şi militantul politic Oleg Senţov, precum şi cei 24 de marinari ucraineni reţinuţi de ruşi la sfârşitul lui noiembrie anul trecut în Strâmtoarea Kerci.

Televiziunea rusă de stat a mai anunţat că cele două autocare s-au dus la Aeroportul Vnukovo, rezervat parţial pentru zborurile guvernamentale, iar un avion al Guvernului rus a aterizat pe Aeroportul Borispol din Kiev.

Acest schimb survine la două zile de la un anunţ în acest sens al preşedintelui rus Vladimir Putin.

În schimbul lui Senţov, Ucraina l-ar putea elibera pe Kirilo Vâşânski, un jurnalist ruso-ucrainean în vârstă de 52 de ani de la agenţia RIA Novosti care a fost arestat în 2018 la Kiev şi inculpat pentru „înaltă trădare“ în profitul Moscovei.

În cursul acestei săptămâni, Ucraina l-a eliberat şi pe Volodimir Ţemah, un fost şef militar al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. Ţemah, în vârstă de 58 de ani, este considerat drept un „suspect cheie“ în cazul prăbuşirii zborului MH17, doborât cu o rachetă rusă în vara lui 2014 deasupra teritoriului ucrainean.

Circa 40 de deputaţi ucraineni i-au transmis o scrisoare preşedintelui Volodimir Zelenski pentru a-i cere să nu-l predea pe Ţemah Rusiei, care, în ciuda dovezilor, respinge categoric orice implicare în catastrofa MH17.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite