Rusia și-a schimbat tactica de lansare a rachetelor Kalibr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a început să lanseze rachete de croazieră Kalibr cu rază lungă de acțiune din Marea Azov vineri, ceea ce este o premieră, relatează publicația de specialitate „The War Zone”.

FOTO PROFIMEDIA
FOTO PROFIMEDIA

Marina rusă a lansat anterior rachete de atac la sol Kalibr  asupra Ucrainei din Marea Neagră, dar în ultima vreme a devenit periculos să pocedeze astfel din cauza atacurilor repetate ucrainene cu rachete și cu drone aeriene și navale.

„Asta marchează un punct de cotitură semnificativ, întrucât rușii consideră că reprezintă o zonă mai sigură în comparație cu Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmitro Pletenciuk, la televiziunea publică, pe 22 iunie. 

Rușii au lansat patru rachete Kalibr din Marea Azov, a precizat acesta. Rusia le-a tras ca parte a unui atac combinat asupra orașelor și instalațiilor energetice, ce a cuprins șase drone Shahed-136 și 16 rachete lansate din aer, de la sol și de pe mare.

Au fost afectate orașe și instalații energetice din întreaga Ucraină, între care Ivano-Frankvivsk, Luțk și Liov în vest; Kiev și Vinniția în centrul țării, respectiv Zaporojie în sud, a raportat portalul ucrainean RBC.

Din cele 16 rachete, 12 au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, la fel și toate cele șase drone, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene. 

Marina rusă a mutat nouă nave în Marea Azov pe 20 iunie, a declarat Marina ucraineană. Cu toate acestea, nu a renunțat la toate operațiunile cinetice din Marea Neagră. În cursul atacului din noaptea de sâmbătă, rușii au lansat rachete Kalilbr și de acolo.

Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene a menționat că în prezent există trei nave rusești în Marea Azov, capabile să transporte un număr de 20 de rachete, în timp ce submarinul din Marea Neagră poate purta până la patru rachete de croazieră. Acesta nu a numit modelul navelor de război prezente la Marea Azov.

Ar avea sens ca submarinele să continue lansarea din Marea Neagră, dat fiind faptul că acest tip de ambarcațiuni din clasa Kilo sunt mult mai puțin vulnerabile decât omologii lor de război de suprafață, notează War Zone.

Rușii au decis că pot folosi Marea Azov pentru a-și poziționa navele și a lansa atacuri, însă „s-ar părea că uită că Marea Azov este, de asemenea, destul de aproape de noi”, a observat Pletenciuk.

În vreme ce Ucraina are capacitatea de a lovi porturile rusești de acolo cu rachete și drone, atacul navelor aflate în deplasare sau ancorate va fi mult mai dificilă, notează publicația citată.

Dronele navale pe care Ucraina le folosește cu succes în Marea Neagră ar avea dificultăți să intre în Marea Azov. În acest scop, ar trebui să treacă pe sub Podul Kerci, care acum este puternic apărat împotriva unor astfel de infiltrări. Dincolo de aceasta, teritoriul controlat de Rusia înconjoară această mare cu o zonă tampon considerabilă și o apărare aeriană deasupra regiunii Zona Kerci, unde probabil că operează aceste nave se află la circa 240 de kilometri de linia frontului. Totuși, e de așteptat ca împiedicarea Rusiei de a folosi această zonă pentru lansările de rachete va deveni cu siguranță un obiectiv presant dacă acestea vor continua.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite