Rusia și-a intensificat atacurile asupra Harkovului. Putin vrea să transforme orașul într-o „zonă gri“ de nelocuit
0Putin a decis să transforme cel de-al doilea oraș din Ucraina într-o „zonă gri” nelocuibilă pentru civili, scrie publicația britanică The Economist, citând surse militare de la Kiev.

Rusia și-a intensificat atacurile asupra Harkovului din decembrie. Aceasta a fost cam în perioada în care problemele legate de ajutorul militar american au început să apară pe prima pagină a ziarelor. De atunci, orașul a fost lovit de mai multe atacuri cu rachete balistice decât în orice moment de la începutul războiului. Și atacurile cu drone au devenit mai frecvente.
Iar la 27 martie, trupele rusei au lovit Harkovul cu bombe ghidate de calibru mare - prima dată din 2022 când avioanele rusești nu s-au temut să survoleze orașul. Atacul din 27 martie a fost, fără îndoială, un moment de cotitură, deoarece a fost pentru prima dată când o bombă ghidată lansată dintr-o aeronavă, capabilă să zboare zeci de kilometri și să dea o lovitură devastatoare, a fost folosită împotriva celui de-al doilea oraș [cel mai populat] din Ucraina, scrie The Economist.
Atacul a avut loc la doar cinci zile după ce un atac cu rachete a distrus aproape toate instalațiile energetice ale Harkovului. A urmat mai mult de o săptămână de bombardamente, folosind bombe cu planare, rachete și drone, care au făcut cel puțin 16 morți și peste 50 de răniți. De asemenea, a existat o evoluție de rău augur în tacticile duble-tap (lovituri repetate asupra aceleeași poziții).
Surse militare de la Kiev sugerează că Rusia a decis să transforme orașul într-o "zonă gri ", improprie locuirii civile. Primarul din Harkov, Ihor Terejov, neagă cu tărie această ipoteză. Într-un interviu acordat publicației The Economist, el a declarat că orașul său nu are nicio intenție de a se preda.
Terejov spune că lucrurile erau mai rele la începutul războiului, susține el, când au fugit toți, cu excepția a 300.000 de persoane din populația de 2 milioane de locuitori a orașului de dinainte de război, cu excepția a 300.000 de persoane.
"Cum poți să transformi un oraș ca acesta într-o zonă gri? Oamenii nu vor pleca, pentru că au plecat deja și apoi s-au întors. Au suferit destul", a declarat Terejov.
Terejov a declarat că a fost destul de dificil să alimenteze orașul cu energie electrică fără stații electrice sau transformatoare funcționale, dar au reușit să facă acest lucru.
Harkov este una dintre mai multe direcții posibile ale viitoarei ofensive
Multe dintre problemele orașului ar putea fi rezolvate dacă Occidentul ar furniza sisteme puternice de apărare antiaeriană sau aeronave F-16 care ar putea respinge avioanele care transportă bombe, a menționat The Economist.
Intențiile exacte ale Rusiei în acest stadiu sunt neclare, deși există semne clare că se pregătește pentru o ofensivă majoră de vară. O sursă ucraineană informată susține că Rusia pregătește în prezent șase divizii (aproximativ 120.000 de militari) în Siberia de Est. Pe 3 aprilie, președintele Volodimir Zelenskii a anunțat că Rusia va mobiliza încă 300.000 de militari în iunie.
Harkov este una dintre mai multe direcții posibile ale viitoarei ofensive. Nu este cel mai probabil, dar este deja intens discutat de mass-media rusă. Acest lucru poate indica o campanie de informare a Kremlinului care vizează intimidarea locuitorilor din Harkov. Sau ar putea fi un semnal către tabăra pro-război, care militează pentru un răspuns mai dur la atacurile frecvente ale Ucrainei asupra Belgorodului, care provoacă îngrijorare și în cercurile occidentale. În martie, Vladimir Putin a vorbit despre crearea unei „zone tampon” la granița cu Ucraina.
O operațiune militară de cucerire a Harkovului ar fi o sarcină extrem de dificilă pentru Rusia. Ultima dată când a încercat să facă acest lucru a fost în 2022, când orașul era mult mai puțin protejat și a eșuat spectaculos. Capturarea orașului va necesita străpungerea apărării ucrainene și a împrejurimilor sale (ceea ce Rusia nici măcar nu este aproape de a putea face), stabilirea superiorității aeriene, ceea ce nu este un dat, și câștigarea unor bătălii urbane sângeroase.
„Există o mare probabilitate ca ei să nu reușească nimic din toate acestea”, spune Andrii Zagorodniuk, expert ucrainean și fost ministru al apărării.
Dar rămâne teama că rușii vor deveni și mai duri atunci când își vor da seama că nu pot obține ceea ce vor.
"Nu vor putea să cucerească Harkovul, dar ar putea fi capabili să îl distrugă. Au făcut ceva asemănător cu Alep ", spune Denis Iaroslavski, un om de afaceri local care a devenit comandant al serviciilor de informații ale forțelor speciale.