Rusia se reîmprieteneşte cu Chişinăul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o săptămână de când Republica Moldova are un nou guvern, condus de controversatul om de afaceri Chiril Gaburici, Moscova a decis să relaxeze condiţiile embargoului impus moldovenilor după ce fostul premier Iurie Leancă a semnat un acord de asociere şi liber schimb cu UE.

Începând de joi, Rusia a reluat importurile de mere moldoveneşti, însă doar de la 10 producători care au primit avizul. Anunţul privind reluarea importurilor de mere moldoveneşti a venit la doar câteva ore după ce Gaburici l-a primit la Guvern pe ambasadorul rus la Chişinău, care i-a transmis premierului moldovean un mesaj de felicitare din partea omologului său rus, Dmitri Medvedev. Gaburici a întrunit numărul necesar de voturi pentru învestitură doar cu sprijinul Partidului Comunist din Republica Moldova. 

După ce Moscova a aplica o lovitură dură economiei Moldovei în 2013, când a suspendat importurile de vinuri moldoveneşti, a urmat embargoul impus în 2014 asupra legumelor şi fructelor, ca urmare a deciziei Chişinăului de a semna acordul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană. 

Voronin îşi cere răsplata

Acum, fostul preşedinte Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, cere control asupra mai multor instituţii cheie drept răsplată. „Ne dorim funcţii de conducere în mai multe instituţii care se află sub control parlamentar. Formaţiunea noastră va propune specialişti pentru ocuparea acestor funcţii. Numai să încerce să nu ne ofere aceste funcţii”, a ameninţat Voronin la postul public de radio. Organele vizate de liderul ccomunist sunt Curtea de Conturi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi Consiliul de Observatori al Companiei Teleradio-Moldova. 

Fostul preşedinte al Republicii Moldova a amintit că Partidul Comuniştilor nu se află la guvernare, dar că a deblocat situaţia privind alegerea organelor de conducere ale parlamentului şi a votat noul guvern. „Dacă am votat guvernul, nu înseamnă că participăm la guvernare. Am deblocat doar situaţia şi nimic mai mult”, a precizat Voronin, citat de „Ziarul naţional”. 

„Ne cerem scuze faţă de cetăţeni, dar nu am avut de ales. Era să se ajungă la alegeri anticipate. Noi vom urmări activitatea acestor cinci miniştri şi nu vom răbda mult dacă nu se va face ordine”, a mai spus Voronin. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/new-story-4" target="_blank">View the story "New Story" on Storify</a>]

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite