Rusia a folosit o nouă rachetă de croazieră în atacul asupra centralei electrice din regiunea Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ruse au folosit o nouă rachetă de croazieră subsonică aer-sol în bombardamentul care a distrus zilele trecute o importantă centrală electrică din regiunea Kiev, potrivit armatei ucrainene. Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) au relatat că racheta Kh-69 a fost observată pentru prima dată pe câmpul de luptă din Ucraina.

Racheta KH-69 a fost lansată în bombardamente recente asupra infrastructurii energetice FOTO Captură
Racheta KH-69 a fost lansată în bombardamente recente asupra infrastructurii energetice FOTO Captură

Racheta Kh-69 mărește raza de acțiune a rachetelor aer-sol ale Rusiei, la 400 de kilometri de la 300 de kilometri, și poate zbura la o altitudine joasă, de până la 20 de metri.

Maiorul Ilia Ievlaș, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a explicat că rachetele Kh-69 sunt o nouă încercare pentru sistemele de apărare antirachetă epuizate ale Ucrainei, deoarece sunt rapid și ușor de desfășurat.

„Sunt rachete nou-nouțe cu piese fabricate în 2023. Deci vedem că Rusia încearcă în mod constant să producă noi rachete”, a spus el presei ucrainene.

Armata rusă produce și desfășoară o nouă rachetă de croazieră subsonică, numită Kh-69, în atacul său reînnoit împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei și a apărării aeriene devenite vulnerabile, scriau analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în raportul lor din 12 aprilie.

Rusia a intensificat atacurile împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei în ultimele săptămâni, exploatând penuria sistemelor de apărare aeriană a armatei ucrainene pe fondul întârzierilor ajutorului militar occidental.

În urma atacului rusesc cu rachete din noaptea de 11 aprilie, a fost distrusă termocentrala Tripilska din regiunea Kiev, una dintre cele mai mari din Ucraina. Uzina a fost lovită de noile rachete Kh-69, potrivit armatei ucrainene.

„ISW nu a observat anterior folosirea de către Rusia a rachetelor Kh-69 în Ucraina”, au spus analiștii .

„Forțele rusești ar fi lansat rachete Kh-69 de la 400 de kilometri distanță de țintă, depășind astfel o rază de acțiune estimată anterior la 300 de kilometri, precum și raza de acțiune de 200 de kilometri a celei mai recente variante Kh-59MK2”, a precizat ISW.

Ievlaș a explicat că Rusia fabrică Kh-69 pe plan intern, dar continuarea producției depinde de capacitatea de a procura componente critice din străinătate. Analiștii ISW au apreciat că este puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să producă noile rachete într-un ritm mai rapid decât pe celelalte rachete ale sale.

Pe lângă raza sa de acțiune extinsă, se pare că Kh-69 poate fi lansată și de pe avioanele tactice Su-34 și Su-35, care sunt folosite mai des decât bombardierele strategice. Potrivit lui Ievlaș, sistemele de apărare aeriană Patriot ar fi probabil eficiente în interceptarea rachetelor Kh-69.

Kh-69 este cea mai nouă rachetă de croazieră a Rusiei

Rapoartele conform cărora Rusia a început să folosească modelul Kh-69 au apărut pentru prima dată pe canalele ucrainene Telegram la începutul lunii februarie.

Pe 7 februarie, un blogger militar ucrainean a urcat pe Telegram o fotografie care ar fi înfățișat aripioarele din spate distruse ale unei Kh-69. Un cont de monitorizare a războiului ucrainean, care urmărește activitatea aviației ruse, a susținut că trei rachete Kh-69 au fost trase asupra Ucrainei în perioada 7-8 februarie.

În septembrie anul trecut, Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) din Marea Britanie anunța că modelul Kh-69 se află încă în faza de testare. Acesta a descris-o ca fiind o „rachetă de croazieră de atac terestră lansată din aer, probabil asemănătoare cu rachetele European Storm Shadow sau Taurus KEPD 350”.

Potrivit The War Zone, Kh-69 a fost dezvoltată de Raduga, parte a Tactical Missile Corporation. Racheta cântărește în jur de 770 kg, are o viteză de operare de până la 1000 km pe oră, iar forma sa îi conferă un anumit grad de semnătură radar redusă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite