Româncă, sclavă sexuală în Irlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Româncă, sclavă sexuală în Irlanda
Româncă, sclavă sexuală în Irlanda

O tânără de naţionalitate română a reuşit să scape dintr-un apartament din centrul Dublinului, unde fusese închisă timp de mai multe zile, violată şi bătută de membrii unei bande care se ocupă cu traficul de persoane. Poliţia irlandeză a demarat o anchetă pentru anihilarea reţelei.


După ce a reuşit să evadeze, cu două săptămâni în urmă, românca a telefonat familiei din România, care a sfătuit-o să contacteze poliţia, relatează publicaţia Irish Independent în pagina electronică.

Când a ajuns la poliţie, românca era plină de vânătăi şi avea smocuri de păr rupte. Ea a relatat că i se promisese o slujbă de femeie de serviciu, însă în momentul în care a ajuns în Irlanda, membrii bandei i-au luat paşaportul şi au închis-o, aplicându-i tratamente violente şi intenţionând să o oblige să se prostitueze.

Poliţia irlandeză anchetează acum pe baza mărturiei (citeşte aici un caz similar din Spania)
, o reţea de trafic uman care duce tinere din Europa de Est în Irlanda, unde acestea sunt private de libertate, violate şi obligate să se prostitueze. Poliţia a arestat deja un bărbat, acuzat de agresiune, însă nu exclude posibilitatea de a formula şi alte acuzaţii.

Anchetatorii nu ştiu cât de amplu este traficul cu fiinţe umane, însă afirmă că mulţi copii romi din Europa de Est sunt aduşi în Irlanda să fure. (traficul de fiinţe umane a devenit cea de-a treia principală formă de crimă organizată din lume, după traficul de arme şi cel de droguri)

Veniturile generate de aceştia şi de alţi membri ai comunităţii rome permite construirea de palate pentru capii familiilor de traficanţi, aflate în principal la Timişoara.

  • Trei dintre membrii unor astfel de familii - romul Remy Fusteac (40 de ani), împreună cu două rude, fiul şi nepotul,  îşi aşteaptă sentinţele la Timişoara, în urma unei operaţiuni a poliţiei irlandeze care a dezvăluit o reţea ce aducea sute de romi în Irlanda şi a transmis informaţiile, cu un an în urmă, autorităţilor române.


Cum să te fereşti să fii traficat (sfaturile Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane):

1. Interesează-te şi din alte surse dacă promisiunile făcute de o persoană privind capacitatea sa de a oferi un loc de muncă sunt realizabile;
2. Contactează ambasada ţării în care urmezi să pleci pentru a verifica dacă îndeplineşti condiţiile pentru a lucra sau studia în respectiva ţară;
3. Consultă un jurist privind clauzele unui contract de muncă înainte de a-l semna;
4.
Evită semnarea unui contract cu specificaţii evazive de genul: ”şi alte tipuri de activităţi” sau „toate activităţile la cererea angajatorului”;
5. Asigură-te că agenţia prin intermediul căreia ai căutat un loc de muncă funcţionează legal;
6. Fii suspicios în promisiunile verbale susţinute de orice fel de argument;
7. Fii suspicios în legătură cu orice angajament privind procurarea documentelor de călătorie de către o altă persoană;
8. Refuză orice angajament nu te angaja cu nimic care ar putea duce la şantajarea ta (plata unor servicii, a transportului etc.);
9. Fă copii ale paşaportului şi documentelor de călătorie şi lasă-le la o persoană de încredere;
10. Comunică unei persoane de încredere detaliile privind locul unde vei merge;


Dacă pe timpul călătoriei ai suspiciuni:

1. Reţine orice detaliu privind traseul efectuat;
2. Reţine adresa şi numărul de telefon ale unei organizaţii anti-trafic, din ţara unde vei pleca;
3. Reţine adresa şi numărul de telefon ale ambasadei sau consultantului din ţara de destinaţie.
Atentie! Paşaportul sau alte documente privind identitatea pot fi reţinute doar de oficialităţile de la vamă sau poliţie. Nici o alta persoană nu are dreptul să le reţină.


Ieşirea din situaţia de trafic

În majoritatea cazurilor, victimele realizează pericolul doar în momentul în care sunt sechestrate şi/sau obligate să desfăşoare activităţi împotriva voinţei lor, ori când nu primesc decât o mică parte din ce li s-a promis ca plata, invocându-i-se diferite motive. Ieşirea din aceste situaţii presupune:
1. Să obţineţi şi să reţineţi orice informaţie privind locaţia în care vă aflaţi (adresă, telefon, nume, etc.);
2. Informaţi orice persoană cu care veniţi în contact că sunteţi o victimă a traficului de persoane;
3. Transmiteţi un mesaj de ajutor către o rudă apropiată sau un prieten din ţară,(prin telefon, e-mail, sms,etc.);
4. Încercaţi să evadaţi şi să contactaţi instituţiile sau persoanele care v-ar putea oferi ajutor;
5. Daca sunteţi în ţară, apelaţi gratuit linia telefonică 0 800 800 678

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite