Republica Moldova: Victorie categorică pentru partidul Maiei Sandu la alegerile parlamentare anticipate. Niciun partid unionist nu a trecut pragul electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinta Maia Sandu şi-a condus partidul la victorie în alegerile legislative anticipate
Preşedinta Maia Sandu şi-a condus partidul la victorie în alegerile legislative anticipate

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile de votare.

Astfel, în urma numărării voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.

Duminică, preşedinta Maia Sandu le-a mulţumit celor care au mers la vot şi au "pus umărul la întărirea democraţiei în Moldova"

"Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârşitul domniei hoţilor asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. (...) Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova şi pentru a o transforma într-o ţară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se şi revine", a transmis şefa statului pe contul său de Facebook.

Maia Sandu a promis să facă ce îi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai uşor, fără presiuni şi fără corupţie electorală.

Datele CEC arată că Partidul Politic "Şor" (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,78% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatîi", cu 4,11% din voturile alegătorilor.

Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,34% şi Partidul Democrat din Moldova- 1,82%.

În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare. 

PAS a câştigat peste 85% din voturile din diasporă

Peste 80% dintre cetăţenii din Republica Moldova aflaţi în străinătate, care au votat la alegerile parlamentare anticipate de duminică, au susţinut Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu.

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 144 din totalul celor 150 de secţii de votare deschise în afara graniţelor Republicii Moldova, PAS a obţinut 86,13% din voturi.

În schimb, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) nu s-a clasat decât pe poziţia a patra în preferinţele diasporei moldovene. BECS a întrunit 2,51% din voturi, fiind devansat de Blocul Electoral "Renato Usatîi", care a fost votat de 2,79% din alegătorii din străinătate şi de Partidul Politic Demnitate şi Adevăr, al lui Andrei Năstase, cu 2,76%.

În cele 150 de secţii de votare din străinătate au votat 212.145 cetăţeni moldoveni. 

 Comuniştii şi socialiştii, victorii categorice în Transnistria şi Găgăuzia

Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) din Republica Moldova a câştigat alegerile parlamentare anticipat de duminică în Transnistria şi Găgăuzia.

Alianţa electorală făcută de Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin şi Partidul Socialist al lui Igor Dodon s-a impus în toate cele 41 de secţii de votare din regiunea separatistă Transnistria cu 62,21%.

În această regiune, BECS a obţinut un scor net superior celui al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a întrunit doar 13,59% din sufragii.

În acelaşi timp, în cealaltă regiune autonomă, Găgăuzia, partidul proeuropean PAS nu a reuşit să obţină nici măcar 5%, în timp ce comuniştii şi socialiştii au atras voturile a peste 80% din alegători.

Astfel, BECS a avut un scor de 80,75%, Blocul Electoral "Renato Usatîi" 4,86%, iar PAS 4,14%.

     

Niciun partid unionist nu a trecut pragul electoral

Niciun partid declarat unionist, ca Partidul Unităţii Naţionale condus de istoricul Octavian Ţâcu sau AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor) – partidul anti-sisem din România, care anul trecut, peste Prut, reuşise un scor de aproape 10% pentru a intra în Parlamentul de la Bucureşti, mai ales cu sprijinul votului din diaspora română, nu a trecut pragul electoral. Nici foştii parteneri PAS din Blocul ACUM, Platforma „DA” nu au trecut pragul electoral, obţinând numai 2,34% la sută din voturi.

Prezenţa la vot a fost de 48,41 la sută: pe teritoriul R. Moldova, prezenţa a fost de 44,56%. Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 şi 40 de ani, arată datele CEC.

Şi în aceste alegeri, ca la prezidenţialele din noiembrie 2020, diaspora a avut un vot decisiv: de data aceasta, 14 mandate au fost alese prin votul celor din afara ţării, faţă de numai 5 în alegerile parlamentare din 2019. În schimb, votul electoratului din Transnistria s-a menţinut la aceleaşi cote modeste. În total, la cele 41 de secţii arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

„Este un pic nedrept faţă de cetăţenii de pe malul stâng la Nistrului” a declarat Europei Libere, Irina Bogdan, o tânără din Grigoriopol, stânga Nistrului, care este studentă la Chişinău. Irina spune că discuţiile despre dreptul de vot pentru locuitorii regiunii transnistrene sunt contraproductive şi îndepărtează cele două maluri ale Nistrului, în loc să le apropie.

Rusia acuză SUA şi UE de amestec în alegeri

Rusia a acuzat SUA şi UE de amestec în alegerile din Republica Moldova, scrie Gazeta.ru, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, dar a ţinut să sublinieze totodată că Rusia este pregătită să coopereze constructiv cu noul parlament şi guvern de la Chişinău.

Courrier International scrie că rezultatul de peste 52% pentru pro-europeni şi reformiştii Maiei Sandu arată slăbirea influenţei Rusiei şi că ar putea împinge „această ţară, cea mai săracă din Europa, spre o mai mare integrare cu continentul european”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite