Reguli de circulaţie în Anglia: de la condusul pe partea stângă la inexistenţa „priorităţii de dreapta”
0Printre cele mai importante reguli de circulatie din Anglia se numără condusul pe partea stângă a drumului, fapt care echivalează, în mintea multor conducători străini de autovehicule, cu şofatul pe „partea greşită”. Străinii sunt sfătuiţi chiar să-şi lipească un bilet pe bord, care să le reamintească faptul că trebuie să conducă pe partea stângă a oricărui drum britanic.
Reguli de circulaţie în Anglia: condusul pe partea stângă a drumului
Printre ciudatele obiceiuri britanice este şi acela de a conduce pe partea stângă a drumului. Dacă eşti obişnuit pe partea dreaptă, britanicii te sfătuiesc să îţi lipeşti un bileţel pe bord prin care să-ţi aminteşti că nu eşti acasă şi că trebuie să circuli pe „partea greşită“ a drumului.
Mai mult, în Marea Britanie trebuie să ai mare grijă la intersecţii, la străzile cu sens unic sau la sensurile giratorii. Acestea sunt locurile unde majoritatea străinilor uită că se află în Regatul Unit şi trec, fără să vrea, pe partea dreaptă a drumului. Adu-ţi aminte ca în Anglia să te uiţi mai întâi la dreapta, pentru a verifica dacă drumul este liber, şi nu doar ca şofer, dar şi ca pieton.
Dacă nu eşti obişnuit să conduci pe stânga, atunci trebuie să fii pregătit să te simţi dezorientat, deşi mulţi oameni se adaptează cu uşurinţă la această regulă considerată ciudată de continentali. Însă alţi şoferi au o adevărată teamă faţă de condusul pe partea stângă. Aşadar, britanicii au înfiinţat Serviciul Internaţional al Şoferilor (telefon: 020-8570 9190), care se specializează în învăţarea străinilor cum să supravieţuiască pe şoselele britanice.
Reguli de circulaţie în Anglia: nu există „prioritate de dreapta“ (de stânga, în cazul britanicilor)
Nu există prioritate de stânga pe drumurile britanice, în comparaţie cu prioritatea de dreapta întâlnită în partea continentală a Europei. La toate intersecţiile majore sau minore, există fie un semn STOP octogonal, fie pe drum se află o linie albă continuă, fie triunghiul roşu de cedează trecerea, atunci când un drum secundar se intersectează cu un drum principal. „Stop“ sau „Cedează trecerea“ pot fi inscripţionate şi direct pe şosea.
Mai mult, nu există echivalent britanic pentru semafor intermitent la dreapta (sau la stânga, în cazul lor). La culoarea roşie a semaforului trebuie să opreşti în orice situaţie. În cazul anumitor semafoare este posibil să existe o săgeată verde care clipeşte intermitent, însă acest lucru indică o bandă de filtrare a circulaţiei. Pe acea bandă nu intri, decât dacă te îndrepţi în direcţia săgeţii. Dacă nu, la culoarea verde a semaforului, poţi intra şi pe acea bandă şi apoi să o schimbi cu direcţia în care vrei să mergi.
Reguli de circulaţie în Anglia: farurile galbene sunt interzise
Atunci când călătoreşte în afara ţării, orice maşină înregistrată în Marea Britanie trebuie să aibă abţibildul cu simbolul ţării lipit pe maşină (GB). Şoferii maşinilor înregistrate în altă ţară, dar care conduc în Anglia, trebuie să aibă simbolul ţării din care provin lipit pe spatele maşinii.
Farurile galbene, care în trecut erau instalate pe toate vehiculele fabricate în Franţa, sunt ilegale în Marea Britanie, cu excepţia vizitatorilor.
Limita de viteză pe drumurile britanice
De reţinut este că limita de viteză din Anglia este exprimată în mile, nu în kilometri. Pe autostrăzi şi pe drumurile cu două benzi de circulaţie pe sens limita de viteză este de 70 de mile pe oră sau de 113 kilometri pe oră. Pe drumurile cu o singură bandă de circulaţie pe sens, limita de viteză este de 60 de mile pe oră sau 97 de kilometri pe oră. În oraşe şi sate, limita de viteză este de 30 de mile pe oră (48 de kilometri pe oră), şi se aplică oricăror mijloace de transport de pe toate drumurile cu iluminat stradal, în cazul în care nu se specifică altcumva într-un semn de circulaţie adiacent.
Limita de viteză pentru autobuze, dubiţe sau vehicule de transport care nu depăşesc 7,5 tone sunt aceleaşi ca pentru vehiculele cu remorcă, cu excepţia faptului că viteza permisă pe autostradă pentru această categorie este de 70 de mile pe oră (113 kilometri pe oră). Vehiculele de transport ce depăşesc 7,5 tone au voie să circule cu 40 de mile pe oră (64,3 kilometri pe oră) pe drumurile naţionale cu o singură bandă pe sens, cu 50 de mile pe oră (80,4 kilometri pe oră) pe drumurile naţionale cu două benzi pe sens şi cu 60 de mile pe oră (96,5 kilometri pe oră) pe autostrăzi.
Reguli de circulaţie în Anglia: cum să conduci pe autostrăzi - „motorways“
Atenţie la autostrăzi, în special la cele cu trei benzi pe sens. Banda de viteză este cea din extrema dreaptă, nu stângă, iar pe ea este interzisă remorcarea de orice fel, cum ar fi rulotele sau remorcile. Atunci când la vehicul este ataşată o rulotă sau o remorcă, limita de viteză scade cu 10 mile pe oră (16 kilometri pe oră).
Este interzisă circulaţia pe banda rapidă a autostrăzii (aflată pe extrema dreaptă) în cazul în care nu depăşeşti un alt vehicul. Limitele speciale de viteză pentru autostrăzi sunt specificate prin semne de circulaţie iluminate, dar nu sunt neapărat obligatorii. Însă, poţi fi amendat dacă circuli prea încet pe o autostradă.
Britanicii au reputaţia de a fi buni şoferi
Ca toţi şoferii din toată lumea, şi britanicii au propriile fixaţii şi obiceiuri. În general, englezii au reputaţia de a fi buni şoferi şi foarte politicoşi în trafic. Spre deosebire de mulţi alţi europeni, ei sunt dispuşi să acorde prioritate şoferilor străini neobişnuiţi cu stilul britanic de condus, lăsându-i să se înscrie în fluxul drumului sau să schimbe benzile.
Totuşi, şi în Regat temperamentele îşi spun cuvântul şi nervii de pe şosele îşi fac simţită prezenţa. Deseori, şoferii britanici sunt provocaţi de condusul prea aproape de maşina lor, de flash-urile date pentru a elibera banda, de gesturile obscene sau de abuzul verbal. Deşi şoferii britanici se supun legilor (în afară de cele pentru viteză), un sondaj recent a descoperit că milioane din cei care conduc pe „partea greşită a drumului“ vor încălca legea dacă pot scăpa nepedepsiţi.
Unul dintre primele lucruri observate de străini în Regatul Unit este că şoferii conduc cu aproape 50% mai repede decât limita de vitează impusă. Excepţia la această regulă o reprezintă aşa-numitul „şofer de duminică“, care conduce rareori în altă zi a săptămâni şi care, de fapt, nu se duce nicăieri, doar se bucură de peisaj. Acest „şofer de duminică“ va conduce cu maxim 20 de mile pe oră (32,18 kilometri pe oră).
Vremea nefavorabilă face victime
Ai grijă dacă trebuie să conduci iarna în Marea Britanie. Deşi zăpada extremă este rară acolo, mai ales în sud, Regatul este cunoscut pentru ceaţă, dar şi pentru gheaţa de pe şosele, elemente care transformă şofatul într-o activitate periculoasă. Gheaţa neagră este un fenomen des întâlnit şi este foarte periculoasă tocmai pentru că nu poate fi văzută. Toate acestea pot ridica dificultăţi şoferilor străini care încearcă să respecte regulile de circulaţie în Anglia.