Reacția Suediei după ce Macron a spus că ar putea fi trimise trupe occidentale la sol în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu este deloc de actualitate pentru moment”, a afirmat marți premierul suedez Ulf Kristersson, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale la sol în Ucraina nu ar trebui „exclusă pe viitor”, relatează Agerpres.

Premierul suedez Ulf Kristersson FOTO EPA-EFE
Premierul suedez Ulf Kristersson FOTO EPA-EFE

„Pentru moment, suntem ocupaţi să trimitem material avansat în Ucraina în diferite moduri", a adăugat şeful guvernului suedez pentru postul public SVT.

„Nu există o cerere” din partea ucraineană pentru trupe la sol, deci „chestiunea nu este de actualitate”, a subliniat Kristersson, fără a exclude totuşi această posibilitate pe viitor.

„În schimb, tradiţiile de angajament al ţărilor" pe scena internaţională diferă între ele, şi „tradiţia franceză nu este tradiţia suedeză", a mai spus el.

Guvernul de la Stockholm a anunţat pe 20 februarie un ajutor militar record, al 15-lea, către Kiev, sub formă de echipamente în valoare de 633 de milioane de euro, incluzând muniţii de artilerie, nave de război, sisteme antiaeriene şi grenade.

Aceste comentarii survin a doua zi după votul parlamentului ungar care a aprobat intrarea Suediei în NATO, la doi ani de la începutul procesului de aderare.

Suedia, care doreşte să se alăture Alianţei Nord-Atlantice de la invazia rusă în Ucraina, va deveni cel de al stat 32-lea membru NATO şi va pune astfel capăt unei perioade de 200 de ani de nealiniere militară.

„Suedia este gata să-şi asume responsabilităţile care îi revin în materie de securitate euroatlantică", a declarat Ulf Kristersson după votul de luni din parlamentul Ungariei.

Premierul Franței: Nu se poate exclude nimic într-un război din inima Europei

Premierul francez Gabriel Attal a făcut această afirmație marţi la postul RTL , reluând afirmația preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Nu există consens astăzi pentru a trimite în mod oficial, asumat şi avizat trupe terestre. Însă în dinamică nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce trebuie ca Rusia să nu poată câştiga acest război", a subliniat preşedintele francez luni, la finalul unei conferinţe internaţionale pentru susţinerea Ucrainei care a avut loc la Paris.

În marja unei vizite la Salonul de agricultură ce se desfăşoară la Paris, premierul francez a amintit marţi că, "în urmă cu doi ani", numeroase ţări „excludeau trimiterea de arme", inclusiv de apărare, ucrainenilor.

„Astăzi trimitem rachete cu rază de acţiune lungă pentru a-i susţine pe ucraineni în faţa acestei agresiuni", a subliniat Gabriel Attal.

„Prin urmare, ceea ce a amintit preşedintele Republicii (franceze, Emmanuel Macron) este că nu se poate exclude nimic într-un război care, încă o dată, are loc în inima Europei şi la porţile Uniunii Europene", a conchis Attal, apreciind că preşedintele francez „a fost clar asupra acestui subiect".

Gabriel Attal a reiterat că Franţa nu poate lua în considerare că „Rusia ar putea câştiga acest război", că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea „să-şi spună că îşi va impune controlul asupra unei alte ţări libere şi democratice prin forţă".

Amintind că Suedia şi Finlanda, istoric neutre, au decis să se alăture NATO "pentru că văd venind această ameninţare", Attal a adăugat: „Nu vreau ca generaţia mea şi generaţiile ce vor veni să crească într-o lume (...) de ameninţări".

Reacția Kremlinului

Trimiterea în Ucraina a unor militari din state membre ale NATO ar însemna un conflict între Rusia şi alianţă, a avertizat marţi Kremlinul, relatează Reuters.

Solicitat să comenteze declaraţiile liderului de la Paris, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că, dacă s-ar ajunge ca soldaţi ai ţărilor din NATO să lupte în Ucraina, ar trebui să se discute despre caracterul inevitabil al unui conflict direct al alianţei nord-atlantice cu Rusia.

AFP consemnează şi aprecierea lui Peskov că trimiterea de trupe în Ucraina „nu ar fi în interesul" Occidentului şi că simpla menţionare a acestei posibilităţi este „un element nou foarte important" în război.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de Reuters, a comentat că declaraţia lui Macron „arată în primul rând conştientizarea riscului pentru Europa din partea unei Rusii agresive, militariste".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite