Războiul din Ucraina. Rolul de pacificator asumat de miliardarul Roman Abramovici stârneşte neîncredere
0Confirmată recent, calitatea oligarhului Roman Abramovici de negociator neoficial în discuţiile de pace între Rusia şi Ucraina a stârnit întrebări privind influenţa sa asupra liderului de la Kremlin, dar şi îndoieli privind sinceritatea sa.
Sancţionat în Marea Britanie pentru legăturile sale cu regimul lui Vladimir Putin, Roman Abramovici ar avea un interes personal să se implice în eforturile de mediere a păcii spun voci din media rusă, în timp ce opoziţia rusă e sigură că se află în cârdăşie cu Kremlinul. Abramovici a făcut naveta între Moscova, Kiev şi Istanbul încă de la startul negocierilor, fiind văzut şi la ultima rundă de marţi din Istanbul.
Fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea a fost în centrul speculaţiilor după ce publicaţia americană Wall Street Journal a relatat luni, alături de portalul investigativ Bellingcat, că el şi un membru al delegaţiei ucrainene au manifestat simptome ale otrăvirii cu un agent chimic în cursul unei vizite la Kiev, la începutul lunii martie.
Potrivit unei surse citate de The Guardian, Abramovici a început să se simtă rău după reuniune şi a văzut în ceaţă preţ de câteva ore, după care şi-a revenit.
Serviciile de informaţii de la Washington au respins speculaţiile unei otrăviri, anunţând că cel mai probabil cauza a fost un factor de mediu. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat o panică indusă de războiul informaţional împotriva Moscovei, în timp ce un reprezentant al preşedintelui Volodimir Zelenski a îndemnat la urmărirea informaţiilor oficiale.
„Nu ştim cine a făcut asta, dar cu siguranţă ceva s-a întâmplat”, a afirmat Christo Grozev de la Bellingcat, cunoscut pentru că a făcut lumină în cazuri de otrăviri, inclusiv a disidentuui rus Alecsei Navalnîi.
Apariţia lui Abramovici, o figură discretă care stă departe de viaţa publică şi nu dă interviuri presei, a surprins pe mulţi. Detalii despre averea şi stilul său de viaţă au ajuns în atenţia publică prin prisma proceselor sale, cel mai recent unul de calomnie intentat jurnalistei londoneze Catherine Belton. Aceasta a susţinut în cartea sa ,„Oamenii lui Putin”, că omul de afaceri a cumpărat clubul londonez la cererea lui Putin.
„Abramovici este cineva îndepărtat de Putin”, a spus avocatul său cu acel prilej.
Apariţia sa la negocierile de pace a stârnit însă scepticism şi neîncredere.
O sursă din cadrul delegaţiei ucrainene a declarat pentru portalul Ukrainska Pravda că principalul său rol în calitate de mediator neutru a fost „să comunice poziţia noastră către şeful lor în cuvinte simple”.
Alexandr Rodnianski, un consilier pe probleme economice al lui Zelenski, a dezvăluit The Guardian că Abramovici a fost cooptat de tatăl său, un producător de film ucrainean care îl cunoaşte bine.
Kievul îl priveşte ca pe un interlocutor important pe care Putin e dispus să-l asculte, în măsura în care ar fi creditat mai mult de Putin decât oficialii din delegaţia rusă.
„Putin caută canale laterale. Nu are încredere în comunicarea deschisă. Trebuie să aibă şi ceva conspiraţionist”, spune jurnalista veterană rusă Evghenia Albats.
O sursă de la Moscova a declarat că Abramovici a obţinut două întâlniri personale cu Zelenski la Kiev luna asta. Partea ucraineană nu a confirmat. După călătoria la Moscova în urma căreia s-a îmbolnăvit, s-a întors la Kiev, spune sursa.
Într-un interviu recent cu jurnalişti ruşi independenţi, Zelenski a admis că Abramovici se află printre oligarhii ruşi care şi-au oferit ajutorul.
„Am primit semnale de la el şi de la alţii: lasă-ne să te ajutăm cumva, să încercăm să facem şi noi ceva”, a spus Zelenski, precizând că Abramovici a fost prezent la discuţiile lipsite de succes privind coridoarele umanitare, dar fără a menţiona vizitele acestuia la Kiev sau întâlnirile personale cu oligarhul.
În opinia lui Albats aceste oferte nu sunt neapărat sincere, mai ales că aceşti oligarhi sunt afectaţi de sancţiuni.
„E un mod prin care aceşti oameni încearcă să-şi salveze vilele, iahturile şi, totodată, să fie de partea dreaptă a conflictului. Unii dintre ei sunt realmente îngroziţi. Cunosc câţiva care pur şi simplu nu pot să creadă ce s-a petrecut. Apoi vin cei a căror îngrijorare este că nu mai au bani de menajere”, spune Albats.
Voci ale opoziţiei ruse se îndoiesc de faptul că Abramovici ar prezenta încredere în calitate de oligarh devenit pacificator.
„Cum au putut uita cine este? Este unul din cei mai importanţi sponsori ai regimului lui Putin”, spune Maria Pevcih, asociat al liderului încarcerat al opoziţiei Alecsei Navalnîi şi şefa echipei de investigaţii al Fundaţiei Anticorupţie a acestuia.
„Sunt 100% sigură că participarea lui a fost coordonată cu Kremlinul. După ce ai fost marioneta lui Putin 22 de ani, nu te transformi brusc în rebel”, spune ea.