Mihail Moruzov, părintele serviciilor secrete române, spionul fără mormânt. Oasele lui au fost aruncate într-o groapă comună din Cimitirul Bellu

0
0
Mihail Moruzov Desen Vali Ivan
Mihail Moruzov Desen Vali Ivan

Pe 18 septembrie se împlinesc 128 de ani de la naşterea lui Mihail Moruzov, părintele serviciilor secrete române. Fiica lui, Aurora Florina, de 90 de ani, suferă pentru că nu poate aprinde o lumânare la mormântul tatălui ei.

Mihail Moruzov s-a născut în comuna tulceană Zebil pe 18 septembrie 1887. Cu doar trei clase primare, Mihail Moruzov a reuşit să creeze o reţea de spioni care concura în secolul trecut cu cele ale marilor puteri europene, cu care a capturat agenţi nemţi şi a cules informaţii importante pentru front.

El a fost ucis de legionari în noaptea de 26 spre 27 septembrie 1940, în celula de la Jilava. Cadavrul lui şi al unor miniştri au fost înmormântate noaptea, la repezeală. Trupul neînsufleţit al lui Mihail Moruzov a ajuns într-o groapă săpată la repezeală pe o alee din Cimitirul Bellu.

După 11 ani, Aurora Florina Muruzov a fost anunţată că trebuie să fie dezgropat tatăl său, pentru că urma să se toarne o alee pe locul mormintelor. „Am luat osemintele şi le-am depus la capelă. Lădiţa lui avea numărul 32, urmând să aşteptăm autorizaţia de la Tulcea, pentru a putea să-l îngrop acolo. Dar a durat ceva timp. Când m-am dus să le ridic de la capelă, lădiţa cu acest număr nu mai era acolo. Oasele fuseseră aruncate la groapa comună. Trebuiau să fie aruncate osemintele din lădiţa cu numărul 31 şi ei au luat-o din greşeală pe cea de lângă ea. Asta a fost soarta lui“, povesteşte cu tristeţe fiica lui Moruzov.

spionul român Mihail Moruzov

Aurora Florina şi-a întâlnit tatăl de două ori în viaţă, dar nu a ştiut că este el. Prima dată când avea vreo 10 – 11 ani a însoţit-o în tren până la Bucureşti. „Am vorbit de toate: despre familie, despre şcoală. Nu am ştiut că este tatăl meu, dar mi se părea o persoană foarte cunoscută. Avea ochi ca ai mei“.

După ce au ajuns în Bucureşti, cum mai avea de aşteptat până să ia trenul spre Constanţa, bărbatul misterios a lăsat-o pe mâna unui şofer care a plimbat-o prin Bucureşti. „Am primit cadou şi un pachet mare cu dulciuri: nuga, bomboane, aşa cum primeam, de obicei acasă, de sărbători. M-am mirat că erau aceleaşi tip de bomboane şi eu mă gândeam: «Ia, uite, domnule, există o singură cofetărie în Bucureşti»“.

Altădată, la Constanţa, a oprit-o un domn pe stradă. „Avea altă înfăţişare, era cu  mustaţă şi ţin minte că era îmbrăcat în palton. M-a întrebat unde este Liceul Mircea cel Bătrân“. Doar după ce tatăl ei a murit Aurora Florina Moruzov a aflat că bărbatul misterios era tatăl ei.

În fiecare an, bătrâna dă de pomană vecinilor pentru sufletul tatălui său. Ar fi vrut să aibă un mormânt la care să meargă să aprindă o lumânare, dar cel care i-a dat viaţă zace într-o groapă comună din Cimitirul Bellu din Capitală. „O să-i dau de pomană, aşa cum fac în fiecare an“, mărturiseşte bătrâna. 

Vă mai recomandăm:  

Mihail Moruzov, spionul cu trei clase şi omul lui Carol al II-lea, care a înfiinţat primul Serviciu Secret din România

Mai multe - Tulcea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite