Lumea n-a mai fost atât de aproape de un război nuclear de la criza rachetelor din Cuba, avertizează premierul britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un discurs menit să-și convingă alegătorii, după ce conservatorii au primit o uriașă lovitură la alegerile locale, premierul britanic Rishi Sunak a prezentat un plan pentru următorii cinci ani, relatează The Independent.

 Rishi Sunak FOTO Profimedia
Rishi Sunak FOTO Profimedia

Premierul britanic le-a spus alegătorilor că lumea n-a mai fost atât de aproape de un război nuclear de la criza rachetelor din Cuba.

Într-un discurs ținut la Londra, Sunak a promis că „se vor schimba mai multe în următorii cinci ani decât în ​​ultimii treizeci” dacă conservatorii vor fi realeși.

El le-a spus alegătorilor care se confruntă cu o alegere dură între viitor și trecut, avertizând că  Marea Britanie ar fi  „mai puțin sigură” sub un guvern laburist.

Subliniindu-și capacitatea de leadership în domenii precum securitatea, el încearcă să tragă o linie de demarcație față de laburiști în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, ca urmare a angajamentului său de a le crește la 2,5% din PIB până în 2030.

Sunak face aceste afirmații în contextul în care Partidul său Conservator este în urma Laburiştilor în sondaje, după ce a suferit o înfrângere dură în alegerile locale şi regionale la începutul acestei luni.

„Războiul a revenit în Europa”,

În discursul său mult așteptat, Rishi Sunak a evidențiat amenințările la adresa Marii Britanii din partea statelor autoritare, între care Rusia, Iran, Coreea de Nord și China.

El a adăugat că acestea lucrează pentru a „submina” valorile Marii Britanii.

Luându-l la țintă pe Vladimir Putin, premierul britanic a subliniat că „nechibzuința președintelui rus ne-a adus mai aproape de o escaladare nucleară periculoasă decât oricând de la criza rachetelor din Cuba”.

Sir Keir Starmer i-a răspuns pe Rishi Sunak după declarațiile premierului că Marea Britanie ar fi mai puțin în siguranță sub guvernul său.

Vorbind pentru Sky News, liderul laburist a promis că securitatea națională va fi prioritatea numărul unu a partidului.

Starmer i-a acuzat și pe conservatori că au „golit forțele armate” în ultimii 14 ani.

„Acest guvern vorbește despre securitatea națională. Dar care este bilanțul său? A golit forțele noastre armate, a irosit miliarde de lire sterline pe achiziții și nu are un plan credibil pentru viitor.”

Ce spune Sunak despre discuțiile dintre David Cameron și Donald Trump

Premierul britanic a subliniat sprijinul continuu al Regatului Unit pentru Ucraina când a fost întrebat despre discuțiile purtate de ministrul de externe David Cameron cu fostul președinte american Donald Trump.

După un discurs susținut luni în centrul Londrei, Sunak a fost întrebat despre o relatare conform căreia Cameron l-a convins pe Donald Trump să sprijine mai multe fonduri pentru Ucraina, pe baza faptului că i-ar permite fostului prețedinte american să obțină un acord de pace între Moscova și Kiev.

Sunak a răspuns făcând referire la „antecedentele de leadership” ale Regatului Unit în sprijinul Ucrainei prin furnizarea de tancuri, arme cu rază lungă de acțiune, asigurări bilaterale de securitate și antrenarea soldaților ucraineni, spunând că menținerea acestui sprijin este „lucrul corect de făcut” și că „toată lumea ar trebui să fie mândră de asta”.

El a adăugat: „Când vine vorba de americani... deși suntem extrem de recunoscători pentru sprijinul și investițiile continue pe care le-au făcut în securitatea europeană, nu este corect să ne bazăm pe contribuabilii americani să facă asta dacă nu suntem pregătiți să facem sacrificii pentru propria securitate. Acum sunt gata. Aceasta este decizia pe care am luat-o cu privire la cheltuielile de apărare.

„Așa că atunci când sunt în SUA sau când vorbesc cu americani și când David Cameron o face, când o face Grant Shapps (secretarul Apărării), putem spune că suntem în frunte. Investim mai mult decât oricine altcineva în securitatea europeană. Este ceea ce trebuie făcut, alții trebuie să facă același lucru și să se asigure că alianța noastră rămâne puternică.”

O sursă lă anonimă a declarat pentru Sunday Times că, atunci când Lord Cameron l-a vizitat pe Trump la reședința din Florida, ministrul de Externe a sugerat că menținerea sprijinului financiar pentru armata Ucrainei ar fi benefică pentru Trump însuși.

Cameron ar fi sugerat că, dacă Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA în ianuarie și ar moșteni un impas, i-ar oferi condițiile ideale pentru a încheia un acord. La scurt timp după aceea, Trump a susținut un pachet de ajutor american pentru Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite