Preşedintele Parlamentului European: Africa trebuie să se afle în prim-planul agendei politice europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, abordează într-un editorial pentru cotidianul „Adevărul“ relaţiile dintre Europa şi Africa, un subiect tot mai important pentru Uniunea Europeană.

După ani de neglijare, bune intenţii nerealizate şi şanse ratate, relaţia Europei cu Africa are nevoie să fie resetată. A sosit momentul pentru o schimbare de paradigmă care să plaseze continentul african în prim-planul agendei politice a Uniunii Europene, înainte de a fi prea târziu.

Legăturile noastre depăşesc cu mult simpla proximitate geografică. Împărtăşim valori, religie, limbi vorbite şi interese strategice, precum şi numeroase provocări comune.

Până în 2050, Africa va avea 2,5 miliarde de locuitori; o evoluţie demografică care reprezintă atât o provocare, cât şi o oportunitate. Ţările africane se confruntă cu deşertificarea, foametea, pandemiile, terorismul, şomajul şi proasta guvernare, care alimentează instabilitatea şi contribuie la imigraţia necontrolată. 

Noile generaţii fără speranţă, cu o creştere demografică rapidă, se vor deplasa în altă parte în căutarea unei vieţi mai bune şi, în special, în Europa. 

Totuşi, crearea unor căi reale spre prosperitate în Africa va stimula tinerii şi tinerele să genereze avuţie acasă. Africanii demonstrează că acest continent este unul al şanselor, aici aflându-se deja cinci dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din lume în 2016, care se pot lăuda cu rate de creştere de peste 7%. 

Destinul Africii este în mâinile sale, iar Europa este un prieten. Putem oferi un sprijin important, graţie poziţiei noastre de lider tehnologic şi a expertizei industriale, contribuind la valorificarea oportunităţilor şi la abordarea provocărilor, pe care le putem trata doar prin intermediul unei strânse colaborări. 

Au trecut zece ani de la punerea în aplicare a Strategiei comune Africa-UE şi aşteptările nu au fost îndeplinite. Europa nu a fost suficient de ambiţioasă încât să furnizeze mijloace eficiente pentru a atinge rezultatele dorite.

În loc să ne consolidăm poziţia ca partener principal în Africa, pierdem teren în ceea ce priveşte investiţiile străine directe, în favoarea Chinei şi a altor economii emergente concurente, precum Turcia, India şi Singapore.

Al cincilea summit dintre Uniunea Africană şi Uniunea Europeană de la Abidjan, reunind peste optzeci de şefi de stat la sfârşitul lunii noiembrie, are loc într-un moment crucial. Acesta reprezintă ocazia perfectă pentru a revitaliza, a consolida şi a face angajamentul nostru reciproc mai eficient. Totuşi, trebuie să acţionăm acum şi cu o voce puternică şi unită.

Cred că examinarea lucrurilor dintr-o perspectivă africană, utilizând o abordare centrată pe oameni, ar trebui să constituie baza unui parteneriat reînnoit între egali. Istoria noastră comună este complexă, dar ne poate permite să construim punţi pe care alţii nu pot să le realizeze.

Relaţia noastră nu ar trebui să fie numai de natură politică şi instituţională; ea ar trebui să implice pe deplin actorii economici şi societatea civilă.

Obiectivul nostru comun principal trebuie să fie acela de a oferi tinerilor oportunităţi reale, permiţându-le să devină o parte esenţială a unui continent prosper, puternic şi modern. 

De asemenea, atingerea acestui obiectiv va aduce Europei nenumărate beneficii, care pot contribui la abordarea cauzelor profunde ale migraţiei necontrolate, promovând locurile de muncă şi creşterea economică prin realizarea de investiţii mai solide în Africa. 

Planul de investiţii de 3,4 miliarde de euro aprobat de Parlamentul European în luna iulie a acestui an reprezintă un pas important în direcţia cea bună. Cu toate acestea, nu este suficient. 

Pentru a sprijini eforturile continentului ce vizează o bază industrială sustenabilă, o agricultură modernă, îmbunătăţirea accesului la sursele de apă, o infrastructură eficientă, producerea de energie din surse regenerabile şi digitalizarea, avem nevoie de un „plan Marshall” pentru Africa. 

Sunt esenţiale şi eforturi suplimentare pentru sprijinirea bunei guvernări şi a statului de drept, promovând capacitarea femeilor şi educaţia. 

Se impun acţiuni de sensibilizare şi de creare a unui consens politic pentru a asigura alocarea a cel puţin 40 de miliarde de euro în următorul buget multianual al UE pentru un parteneriat şi un program de investiţii cuprinzător şi ambiţios. Efectul de multiplicare produs de cheltuielile publice şi private ar putea fi aproape de cinci sute de miliarde de euro. 

Putem promova o diplomaţie economică puternică prin intermediul acestui cadru, să împărtăşim know-how, să iniţiem transferuri de tehnologie şi să dezvoltăm competenţele, creând un mediu propice pentru creşterea economică generată de IMM-uri şi de antreprenori. 

La rândul său, acest lucru poate contribui la crearea unei clase de mijloc înfloritoare care să devină emblema unei poveşti socioeconomice africane de succes.

Parlamentul European trebuie să joace un rol central în această dezbatere. Pe 22 noiembrie, vom organiza o conferinţă înaintea summitului, pentru a discuta cu lideri politici, experţi şi investitori de pe ambele continente modalităţile de întărire a relaţiilor noastre cu Africa.

De la globalizare la criza migranţilor, ultimii douăzeci de ani ne-au arătat că lumea se micşorează şi că problemele Africii au devenit problemele Europei. Nu este prea târziu pentru a prelua frâiele şi a ne îndrepta în direcţia cea bună, însă lipsa de acţiune în prezent ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru cetăţenii din Europa şi din Africa. 

Preşedintele Parlamentului European, 

Antonio Tajani

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite