Premierul populist maghiar Viktor Orban ar fi în spatele achiziției grupului Euronews

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Le Monde, în parteneriat cu site-ul maghiar de investigații Direkt36 și săptămânalul portughez Expresso, dezvăluie că în spatele achiziției private a canalului TV Euronews din anul 2022 se află entități apropiate premierului ungar populist Viktor Orban

Euronews FOTO SHUTTERSTOCK
Euronews FOTO SHUTTERSTOCK

Pe 19 martie, Euronews a făcut toate eforturile pentru a sărbători lansarea noilor sale programe și mutarea redacție la Albert Hall, un complex Art Deco de 2.500 de metri pătrați din inima Bruxelles-ului. CEO-ul Guillaume Dubois a vrut să-i facă pe oameni să uite lunile lungi de tulburări sociale care au zguduit canalul pan-european de când a fost cumpărat în 2022 de către Alpac Capital, un misterios fond de investiții portughez, precum și schimbarea sediului grupului din orașul francez Lyon în capitala Belgiei. Mutarea a fost cuplată cu plecarea a 175 de angajați dintr-un total de 370.

„Pe 3 aprilie va avea loc o schimbare simbolică în conducerea redacției. Bruxelles-ul va decide, și nu Lyon", a explicat francezul la un cocktail pentru a marca trecerea la un nou model, situat cât mai aproape de instituţiilor europene.

„Vom oferi o acoperire extinsă, originală și imparțială a viitoarelor alegeri europene [în iunie]”, a spus el oficialilor prezenți; inclusiv Charles Michel, președintele Consiliului European și Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Știau ei cine plătea cu adevărat factura pentru festivitățile de seară?

De când Euronews a fost cumpărat, sindicatele sale au întrebat cine a finanțat achiziția unui canal de știri care era în deficit cronic. Până atunci, a fost deținut de magnatul egiptean Naguib Sawiris. Bénédicte Bachs-Scherrer, directorul general adjunct, le-a spus încă o dată la o reuniune a consiliului de muncă din 2023 că, „în conformitate cu reglementările”, Alpac „nu [trebuie] să menționeze lista” celor care au participat la o strângere de fonduri pentru European Future Media Investment (EFMI) – un fond de capital de risc pe care compania portugheză îl înființase în mod special la Lisabona pentru a finanța preluarea, scrie publicația franceză.

Cu toate acestea, Le Monde și partenerii săi de la site-ul maghiar de investigații Direkt36 și săptămânalul portughez Expresso pot dezvălui acum că entitățile apropiate premierului ungar, Viktor Orban, au fost puternic implicate în această operațiune.

Familia premierului ungar Viktor Orbán ar finanțat în secret cumpărarea Euronews

Familia premierului ungar Viktor Orbán ar finanțat în secret cumpărarea Euronews, unul dintre cele mai mari canale de televiziune din Europa. Informația a fost făcută publică prin intermediul unor documente confidențiale publicate de telex.hu, reluate de la Direkt36.

Presa maghiară relatează că la sfârșitul anului 2021, s-a anunțat că firma omului de afaceri portughez Pedro Vargas Santos David urma să cumpere unul dintre cele mai mari canale de știri din Europa, despre care a afirmat că are 145 de milioane de telespectatori pe lună, iar vestea a fost întâmpinată cu îngrijorare de organizațiile și persoanele preocupate de libertatea presei în Europa, atât în interiorul, cât și în afara televiziunii.

Motivul alarmei a fost faptul că David era cunoscut ca având legături personale și de afaceri strânse cu guvernul lui Viktor Orbán, care, în ultimii ani, a redus semnificativ jurnalismul independent din Ungaria, construind în același timp o uriașă mașină de propagandă.

David a încercat să calmeze temerile legate de acest lucru în redacția Euronews. Potrivit unei surse familiare cu detaliile întâlnirii de la începutul anului 2022, omul de afaceri de 37 de ani de la acea vreme, care vorbea într-o manieră zâmbitoare și prietenoasă, a spus că pentru el era vorba doar de o investiție de afaceri. El a adăugat că nu era la fel ca tatăl său, Mario David, un politician conservator portughez care se află în relații de prietenie cu Orbán.

Cu toate acestea, David nu a spus personalului Euronews sau jurnaliștilor interesați de acest caz cine a furnizat fondurile pentru afacere. Compania sa a declarat pentru ziarul portughez Expresso în 2021 că nu au existat bani publici în afacere și că nu au existat oameni de afaceri maghiari printre investitori.

Viktor Orbán a încercat, de asemenea, să respingă orice speculație potrivit căreia el sau partidul său ar fi fost implicat în această afacere. Întrebat la o conferință de presă din decembrie 2021 dacă cercurile Fidesz ar putea fi implicate în achiziția canalului internațional de televiziune, el a spus că „Fidesz nu are niciun plan pentru un imperiu mondial, pot spune asta cu siguranță și nu pot vorbi în numele comunității de afaceri".

De fapt, însă, cercurile guvernamentale maghiare au avut un rol foarte serios în preluarea postului.

O investigație realizată de Direkt36, împreună cu Expresso și ziarul francez Le Monde, a dezvăluit că o parte semnificativă a tranzacției de 150 de milioane de euro a fost finanțată de statul maghiar și de oficiali guvernamentali.

45 de milioane de euro au fost furnizate de un fond de capital de stat maghiar

Documentele obținute de Direkt36 arată că 45 de milioane de euro au fost furnizate de un fond de capital de stat maghiar. Este vorba despre o companie numită Széchenyi Funds (SZTA), care făcea parte din Ministerul de Finanțe și care ulterior a fost externalizată către o universitate.

Banii au fost plasați într-un fond de investiții numit European Future Media Investment Fund, care în cele din urmă a achiziționat Euronews.

Investigația dezvăluie că tranzacția a implicat o companie care este un actor important în campaniile de propagandă ale guvernului maghiar. Documentele companiei arată că un investitor în European Future Media Investment Fund a primit un împrumut pe termen lung de 12,5 milioane de euro de la o companie maghiară numită New Land Media. Această companie este deținută de Gyula Balásy, ale cărui companii au primit comenzi în valoare de sute de miliarde de forinți în campaniile de comunicare guvernamentală din ultimii zece ani, potrivit unui studiu G7.

Aceste campanii sunt supervizate de unul dintre cei mai apropiați confidenți ai lui Orbán, Antal Rogán, șeful Biroului de cabinet al prim-ministrului.

Deși surse familiare cu funcționarea internă a Euronews spun că nu există niciun indiciu că noii proprietari intervin în deciziile editoriale, documentele scurse sugerează că achiziția canalului a fost motivată și de obiective politice. De exemplu, într-unul dintre documentele pregătitoare întocmite de personalul SZTA se precizează că printre obiective se numără colaborarea cu universitățile pentru „atenuarea ideologiei de stânga și a prejudecăților/partizanatului”.

Secretarul de presă al lui Orban a declarat pentru Direkt36 că nu știe nimic despre acest acord.

La 10 februarie 2022, mai multe persoane s-au adunat la sediul SZTA, compania de gestionare a fondurilor Széchenyi, în biroul său din apropierea Pieței Blaha Lujza.

Cu câteva zile mai devreme, această companie se afla în subordinea directă a Ministerului de Finanțe, dar în februarie 2022, guvernul a decis să o transfere Fundației Rudolf Kálmán pentru Universitatea Óbuda. Din punct de vedere tehnic, SZTA nu se mai află sub controlul guvernului, dar legătura rămâne. Mihály Varga a devenit președintele consiliului de administrație al fundației, iar SZTA a continuat să administreze fondurile de investiții în care statul maghiar a investit în mare parte banii. (Varga a părăsit între timp consiliul de administrație, iar angajații săi au declarat acum pentru Direkt36 că ministrul nu are și nu a avut nicio putere de decizie în legătură cu fondurile de capital).

Un astfel de fond, Fondul de Dezvoltare Economică Privată, înființat din banii contribuabililor, a fost discutat în februarie 2022. Pe lângă o parte din personalul SZTA, au fost prezenți patru membri ai consiliului de administrație al societății de administrare, precum și membri ai comitetului de investiții al Fondului de capital privat de dezvoltare economică, inclusiv fostul deputat Fidesz Ferenc Papcsák.

Aceste două organisme erau responsabile pentru a decide ce investiții ar trebui să fie făcute din fondul finanțat de stat. Pe ordinea de zi a reuniunii de astăzi s-a aflat o tranzacție străină majoră: o investiție de 45 de milioane de euro în fondul de capital de risc European Future Media Investment Fund (EFMIF).

Potrivit documentelor obținute de Direkt36, majoritatea participanților la reuniunea care a durat aproape o oră și jumătate au decis să susțină această decizie. Mai întâi, comitetul de investiții, al cărui președinte a fost ales Papcsák în cadrul reuniunii, a decis că „tranzacția propusă se potrivește cu strategia de investiții a Fondului de capital privat pentru dezvoltare economică”, iar apoi consiliul de administrație al SZTA a adoptat, de asemenea, o rezoluție de susținere a tranzacției.

Înainte de luarea deciziei, cele două organisme au primit o prezentare de 64 de pagini, marcată „strict confidențial”, în care erau prezentate detaliile investiției. Documentul, redactat de personalul SZTA, precizează că EFMIF este gestionat de Alpac Capital, condus de Pedro Vargas Santos David și un partener, și că finanțarea de 45 de milioane de euro din partea statului maghiar prin intermediul SZTA va fi folosită pentru a cumpăra Euronews, „unul dintre cele mai importante 4 canale de știri din lume”.

Documentele scurse nu spun cu exactitate cine a inițiat această investiție, dar, potrivit unei surse familiare cu detaliile tranzacției, era clar că era un ordin de top pentru a face această investiție.

„Acesta a fost un bun exemplu de decizie care a fost impusă manual”, a declarat sursa, care a precizat că persoanele care au aranjat investiția li s-a spus în mod expres că nu trebuia să se facă nimic public.

Prezentarea arată că Alpac a planificat să cheltuiască în total 170 de milioane de euro pentru această achiziție. Din această sumă, 150 de milioane reprezentau prețul de achiziție, iar restul de 20 de milioane erau destinate finanțării Euronews și acoperirii restructurării planificate a acesteia.

Potrivit documentelor care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, finanțarea din partea statului maghiar a jucat un rol esențial în acest sens. Jumătate din sumă a reprezentat capitaluri proprii, iar restul urma să fie obținut prin împrumuturi. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din capitalul propriu de 85 de milioane de euro a fost asigurat de cele 45 de milioane de euro obținute prin intermediul SZTA.

Complet ascunsă până acum, această implicare a puterii maghiare ridică semne de întrebare cu privire la motivele reale din spatele acestei preluări a unui canal creat în 1993 pentru a concura cu CNN-ul american. O prezentare PowerPoint a fondului finanțator Széchenyi, clasificată „strict confidențial”, menționează în mod explicit că unul dintre obiectivele achiziției Euronews, descris drept „al șaptelea cel mai influent brand în politicile UE”, îl reprezintă „atenuarea influenței de stânga în jurnalism”.

Le Monde și Espresso reamintesc faptul că Orban este cunoscut tocmai pentru că a transformat o mare parte a presei din Ungaria în organe de propagandă, sub pretextul că dorește să „reechilibreze” orientarea lor politică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite