Premierul kosovar a fost şeful unei grupări albaneze mafiote

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul kosovar Hashim Thaci a condus la sfârşitul anilor 1990 o grupare albaneză de tip mafiot, care a fost implicată în asasinate, bătăi, droguri, trafic de organe şi alte infracţiuni, relevă un proiect de raport al Consiliului Europei publicat marţi.

Gruparea condusă de Thaci şi-ar fi început activitatea în timpul războiului din Kosovo, din 1999, şi controlează guvernul ţării de atunci.

Raportul, realizat de Dick Marty, le va fi prezentat joi diplomaţilor din cele 47 de state membre CoE, intervine după o anchetă de doi ani şi citează informaţii furnizate de FBI şi de ale servicii.

"Am descoperit că 'Grupul Drenica' îl avea drept lider - sau, ca să folosesc terminologia reţelelor de crimă organizată, 'şef' - pe renumitul conducător politic şi probabil cea mai cunoscută personalitate la nivel internaţional a UCK, Hashim Thaci", a afirmat Dick Marty, raportor pentru Comisia pentru afaceri juridice şi drepturile omului a CoE.

Armata de Eliberare a Kosovo (UCK) a desfăşurat o insurgenţă de gherilă împotriva Serbiei în războiul din 1998-1999 în care Belgradul a pierdut controlul asupra teritoriului pe care îl consideră a fi leagănul creştin-ortodoxiei sale. Belgradul nu a recunoscut independenţa fostei sale provincii.

Potrivit documentului, Thaci a exercitat în ultimul deceniu un "control violent" asupra traficului cu heroină.

Totodată, raportul arată că apropiaţi ai lui Thaci au ţinut prizonieri sârbi în şase centre de detenţie din nordul Albaniei. O parte dintre aceştia au fost transferaţi într-o închisoare improvizată, aflată la nord de Tirana, unde ar fi fost ucişi pentru a li se preleva rinichii. "În momentul în care chirurgii confirmau că sunt pregătiţi să opereze, deţinuţii erau aduşi individual, executaţi sumar, iar cadavrele lor erau transportate rapid la clinică", afirmă Marty.

Potrivit documentului, comunitatea internaţională a decis imediat după război să ignore suspiciunile de crime de război comise de grupările kosovare, preferând în schimb să instituie o formă de "stabilitate pe termen scurt". Astfel, în timpul războiului din Kosovo şi încă un an după aceea, Thaci şi alţi patru apropiaţi, numiţi în raport, au comis "asasinate, sechestrări, agresiuni şi interogatorii".

Marty a subliniat că raportul nu reprezintă o anchetă judiciară.

Guvernul de la Priştina a denunţat proiectul de raport al CoE, spunând că este neîntemeiat şi defăimător, ameninţând totodată că va răspunde prin acţiuni politice şi în justiţie.

"Guvernul din Kosovo şi premierul Hashim Thaci  vor face toţi paşii şi toate acţiunile de care va fi nevoie pentru a respinge calomniile lui Dick Marty, inclusiv prin mijloace juridice şi politice", se arată într-o declaraţie a autorităţilor kosovare. "Este clar că cineva vrea să-l lovească pe premierul Hashim Thaci,  după ce cetăţenii din Kosovo i-au acordat încredere pentru a continua programul de dezvoltare şi guvernarea ţării", se mai arată în textul citat.

Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a fost făcut public la o zi după ce comisia electorală din Kosovo a anunţat că partidul lui Thaci a câştigat primele alegeri de după declararea independenţei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite