Premierul Italiei ameninţă că va bloca bugetul UE dacă statele membre din estul Europei refuză refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul italian Matteo Renzi FOTO AFP
Premierul italian Matteo Renzi FOTO AFP

Şeful Guvernului italian, Matteo Renzi, a ameninţat marţi că va bloca bugetul UE, din cauza afluxului important de imigranţi din Peninsulă, care se simte abandonată de unii parteneri europeni, relatează AFP.

„Noi dăm 20 de miliarde de euro Europei, care ne restituie 12, dacă Ungaria, Cehia şi Slovacia ne fac morală în ceea ce priveşte imigranţii, atunci permiteţi ca Italia să spună „mecanismul nu mai funcţionează”, a avertizat el în cursul unei emisiuni difuzate de postul public de televiziune RAI1.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Italia este dispusă să îşi folosească dreptul de veto asupra bugetului comunitar, el a răspuns “Da, cu siguranţă”, fără a oferi alte detalii.

Renzi a criticat ţările UE care refuză să primească migranţi pe teritoriile respective. “Dacă tu construieşti ziduri împotriva imigranţilor, poţi uita de banii italieni. Dacă imigranţii nu trec, nici banii nu vor mai trece”, a adăugat el.

Aproape 155.000 de migranţi au debarcat anul acesta în Italia. Ţara trebuie să cazeze miile de oameni ajunşi numai în ultimele zile, în condiţiile în care capacitatea ei de primire este deja depăşită. În prezent, Roma găzduieşte 168.000 de migranţi, faţă de 103.000 la sfârşitul lui 2015.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite