Povestea femeii care a condus 'Ndrangheta, cel mai mare clan mafiot din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre „Naşii“ Mafiei s-au mai scris poveşti, reale sau nu, dar viaţa unei tinere care la 22 de ani a moştenit un regat plin de droguri, arme şi de bani este mult mai inedită.

Marisa Merico avea 22 de ani atunci când a preluat  conducerea unui puternic clan mafiot italian, simţind că are obligaţia morală de a interveni, după ce tatăl său a fost închis pentru crimă. 

Marisa s-a descurcat surprinzător de bine, chiar şi în cele mai grele momente. Odată a trebuit să cumpere un elicopter de la un traficant de arme din Balcani pentru a-l scoate pe tatăl ei din închisoare. Sângele rece a ajutat-o să se menţină pe poziţii în timpul sarcinii destul de dificile şi, mai apoi, în primii ani ai copilului născut, când poliţia o urmărea la fiecare pas, când soţul era dependent de cocaină şi jumătate din familie era în puşcărie şi cealaltă jumătate încerca s-o înşele, spune publicaţia „The Daily Beast“, într-un amplu reportaj. 

Acum, cu aproape 20 de ani mai târziu, Marisa locuieşte împreună cu copiii ei şi cu nepotul în Blackpool, o staţiune de pe litoralul Marii Britanii. Ea nu a putut să se reîntoarcă în Italia deoarece este căutată pentru arest, dar în această primăvară mandatul va expira, după un deceniu de la emitere, astfel încât Marisa îşi va putea vizita familia şi prietenii. „Lumea va fi din nou a mea!“, scria ea în ianuarie pe contul de Facebook.

Acum nu se mai ocupă de treburile Mafiei. Este o femeie respectabilă de 42 de ani aparţinând clasei mijlocii, o casnică, scrie publicaţia citată. 

Toţi membrii clanului meu mă respectau, sunt o persoană chibzuită“, spune ea. Dar a fost foarte implicată în spălări de bani, în trafic cu droguri şi cu arme în sudul Europei, toate astea în timp ce ducea un război sângeros mafiot care, în decursul a şase ani, a costat moartea a 700 de persoane.

O viaţă mai palpitantă ca în filme

Timp de ani de zile, ea a condus afacerea împreună cu tatăl său, pe care îl vizita la închisoare pentru a plănui noile mişcări. Faptul că a fost mamă s-a dovedit folositor, mărturiseşte ea: ascundea banii pentru mituirea poliţiştilor în căruciorul fetiţei, aşa cum procedaseră şi părinţii ei. În cele din urmă, însă, familia a fost cea care a sabotat-o. Mătuşa sa Rita, arestată în 1993 pentru că încerca să vândă Ecstasy, s-a întors împotriva familiei şi a depus mărturie împotriva lor. Aproape 100 de persoane au fost arestate atunci, iar Marisa, care jurase să se răzbune, a fugit în Marea Britanie unde s-a ascuns în casa mamei ei din Blackpool.

Povestea ei, care a fost confirmată şi de procurorul italian care se ocupă de caz, este departe de povestea din „Naşul“. În film este vorba despre schimbarea puterii de la un patriarh dominant la un fiu şovăielnic. Povestea Marisei, însă, este despre o dinastie brutală şi vicleană şi despre femeia care a trebuit să preia „'Ndrangheta“, una dintre cele mai violente şi de succes organizaţii ale crimei din lume.

'Ndrangheta, istoria unei familii

„'Ndrangheta“ din regiunea italiană Calabria a devenit cea mai puternică familie mafiotă din Italia, cu afaceri de peste 60 de miliarde de dolari pe an, de două ori mai mult decât „Cosa Nostra“.

În interiorul unei astfel de familii, „părinţii ştiu că unii dintre copiii lor vor fi arestaţi şi că alţii vor fi ucişi. Mercenarii nu sunt acceptaţi, aşa că îşi construiesc propriile armate, din soldaţi-rude“, spune profesorul de istorie a crimei organizate Enzo Ciconte, de la Universitatea din Roma.

Bunica Marisei, Maria Serraino, a fost foarte dură şi s-a numărat printre primele italiene condamnate la închisoare pe viaţă pentru crimă şi pentru alte infracţiuni.  „Bunica mea nu a devenit mafiotă, ea s-a născut aşa. O avea în sânge, la fel ca şi mine“, spune Marisa.

Marisa Merico si bunica YouTube

Marisa Merico (dreapta) la 14 ani împreună cu bunica Maria Seraino (centru) 

Signora Maria, cum era numită bunica Marisei, a avut 12 copii, primul fiind tatăl Marisei, Emilio Di Giovine. Trăiau foarte greu, dar copiii nu au fost daţi la şcoală, ci au fost implicaţi în afacerea familiei încă de mici. Ocupaţia lor implica violenţă, arme şi droguri, la început doar heroină şi Ecstasy, dar mai apoi cocaină şi haşiş.

Tatăl ei, însă, nu s-a atins de droguri. La sfârşitul anilor '60, el a cunoscut-o pe Pat, o englezoaică din Blackpool. Au trăit o vreme împreună în Milano, unde a venit pe lume şi Marisa. Deşi Pat se bucura de viaţa bună ca soţie de mafiot, ea a decis să-şi ducă fiica înapoi în Blackpool, în căutarea unei vieţi normale.

Emilio, tatăl Marisei, era căutat de autorităţile italiene, aşa că s-a supus unei operaţii estetice, s-a dat drept conte şi s-a mutat în SUA, în New York, unde şi-a deschis un restaurant prin care spăla bani. A fost prins la începutul anilor '80, după ce a trecut pe roşu la semafor, iar americanii l-au trimis înapoi în Italia, unde a fost condamnat la închisoare.

Marisa avea 13 ani când şi-a vizitat pentru prima oară tatăl în puşcăria milaneză. Pentru adolescenta plictisită din Blackpool, Milano era un oraş minunat, plin de maşini scumpe, de haine de marcă şi cu un tată implicat într-o viaţă încântătoare, plină de războaie şi activităţi criminale. La 17 ani, a ignorat dorinţele mamei ei, a lăsat şcoala şi a fugit în Italia, unde a început să petreacă mult timp în compania tatălui ei şi a prietenilor lui.

„Atunci când se scufundă nava, nu fugi“

Nu a durat mult până când Marisa a început să se comporte ca o adevărată mafiotă. Era încă o adolescentă când a primit „botezul“: a transportat heroină din Italia în Spania. 

Era deja căsătorită cu Bruno Merico, un prieten al tatălui său, atunci când familia ei a intrat într-un război al clanurilor. Tatăl ei devenise apropiatul unui traficant de arme, iar familia beneficia de pe urma armelor în surplus din războiul din Bosnia: explozibil, Kalaşnikov, grenade şi chiar bazooka. Războiul care se intensifica nu o deranja prea mult. „Familia mea trebuia să riposteze, aşa era normal“.

Ceea ce o îngrijora, însă, era dependenţa de cocaină a soţului ei, chiar dacă aşteptau deja primul copil. Odată cu naşterea fiicei ei, Lara, Marisa chiar s-a gândit să se retragă din afacerea familiei. Dar asemenea gânduri au fost rapid înăbuşite pe 31 iulie 1992, după ce tatăl ei a fost arestat din nou.  

Marisa Merico si tatal ei YouTube

A trebuit să intervin, altfel totul s-ar fi dus de râpă. Nimeni nu m-a obligat, eu am simţit că trebuie să fac asta. Atunci când se scufundă nava, nu fugi. Să-mi ajut tatăl era chiar mai important decât propria mea fiică“, mărturiseşte ea. 

Între scutece şi biberoane, Marisa conducea clanul mafiot cu ajutorul şi cu loialitatea oamenilor tatălui ei. Era permanent păzită de trei bărbaţi înarmaţi. „Puteam face orice, puterea mea era imensă. Unul dintre unchii mei a încercat să mă provoace, spunând că sunt prea tânără să fiu la putere. I-am spus să se ducă dracu'“, îşi aminteşte Marisa Merico.

Condamnarea

În curând a venit cu un plan să-l scoată pe tatăl ei de la închisoare, pentru a patra oară. „Echipa mea era gata, înarmată până-n dinţi. Dar poliţia a fost alertată şi a mărit securitatea. Au găsit elicopterul la mică distanţă de închisoare, cu doar câteva ore înainte să înceapă operaţiunea de salvare“, povesteşte Marisa.

Atunci a decis să se ascundă, împreună cu fiica ei, în casa mamei sale din Blackpool. Autorităţile britanice, au găsit-o, însă, iar în 1994 ea a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani şi pentru trafic de droguri. 

După ce şi-a ispăşit pedeapsa în Marea Britanie, „printre maniaci sexuali şi criminali ca Rosemary West, care ucisese mulţi copii, inclusiv pe propria fiică“, poliţia a încătuşat-o şi a pus-o într-un avion cu destinaţia Italia, unde a fost judecată şi condamnată la 10 ani de închisoare pentru afacerile ei cu Mafia. Dar avocaţii ei au reuşit să întoarcă această condamnare datorită unei erori tehnice. „Şi uite aşa, din cauza unei greşeli, m-au eliberat.“

S-a reîntors în Marea Britanie cu noul iubit, Frank. Îl părăsise pe Bruno. Frank fusese, şi el, închis, pentru că jefuise un magazin de bijuterii. El a promis că se va schimba, dar într-o noapte nu a venit acasă. A doua zi, Marisa, însărcinată în trei luni, a aflat că Frank a fost împuşcat în cap.

Fiul lor, Frank Jr., are acum 11 ani şi îi place să se joace cu o armă de jucărie. „Câteodată îl văd încercând să-şi răzbune tatăl. Mi s-a spus că a fost un accident, dar cel care l-a împuşcat este încă în libertate“, şi-a încheiat Marisa povestea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite