Scandalul de corupție din PE, o mare durere de cap pentru asigurarea cu gaze a UE. Qatarul amenință Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Qatarul se află în centrul acuzațiilor din cel mai mare scandal de corupție care a lovit Bruxellesului în ultimii ani. Dar, în calitate de exportator important de gaze naturale lichefiate (GNL), statul din Golf este, de asemenea, vital pentru planurile Uniunii Europene (UE) de a depăși criza energetică.

Parlamentul European FOTO Pixabay
Parlamentul European FOTO Pixabay

Importanța Qatarului ca furnizor de gaze va crește în lunile următoare, ceea ce va adăuga un nivel de complexitate ecuației diplomatice pentru statele membre UE dacă Belgia va implica oficial regimul de la Doha în ancheta de corupție aflată în curs de desfășurare. Ori, în lumea geopoliticii energetice, rareori există opțiuni ușoare, comentează Politico.

Cel mai afectat stat membru ar putea fi Germania, care este disperată pentru a-și asigura o aprovizionare alternativă cu gaze pe măsura reducerii dependenței de Rusia. Luna trecută, firmele germane au semnat un contract pe 15 ani cu Qatar Energy și compania americană ConocoPhillips pentru a-și asigura două milioane de tone metrice de GNL anual începând cu 2026. Deși este bună pentru securitatea energetică, totuși această situație riscă să devină un coșmar etic pentru Germania. Întrebat marți dacă este corect să „cumpărăm gaze din Qatar în timp ce Qatarul cumpără deputați europeni”, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a răspuns că este vorba de „două lucruri diferite”.

Qatarul face amenințări voalate

Între timp, Doha neagă că a dat mită pentru a-și îmbunătăți imaginea și amenință voalat UE, mai ales după ce Parlamentul European le-a interzis reprezentanților Qatarului să intre în incinta sa și a suspendat legislația cu privire la liberalizarea vizelor.

Potrivit Qatarului, Bruxellesul că a luat măsuri „discriminatorii” împotriva sa pe baza unor informații „inexacte”. Într-o declarație trimisă presei, un diplomat din Qatar a spus răspicat că răspunsul Parlamentului European la scandalul de corupție ar putea „afecta negativ cooperarea regională și globală în materie de securitate, precum și discuțiile în curs despre securitatea energetică”. Qatarul a criticat, de asemenea, Belgia pentru că nu l-a informat despre anchetă.

În același timp, eurodeputatuș creștin-democrat german Dennis Radtke pune la îndoială contractele de gaze cu Qatar și cere o revizuire a lor. 

Eva Kaili își recunoaște implicarea

Eurodeputata elenă Eva Kaili, demisă din funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European în urma arestării ei în dosarul numit Qatargate, a admis în faţa judecătorului belgian care instrumentează cazul că i-a dat „instrucţiuni tatălui ei să ascundă” o mare sumă de bani în numerar, relatează presa belgiană, preluată de agențiile de presă EFE și Agerpres.

Eurodeputata a mai declarat că era la curent cu activitățile desfășurate de partenerului ei de viață, consilierul europarlamentar Francesco Giorgi, împreună cu fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri și că „valizele cu bancnote treceau prin apartamentul acestuia” din Bruxelles. Încarcerată din 9 decembrie în închisoarea Haren, situată la periferia Bruxellesului, Kaili va compărea joi în faţa unui tribunal de corecţie de primă instanţă din Bruxelles pentru a afla dacă va rămâne în închisoare sau dacă va fi eliberată, cu sau fără condiţii.

Ancheta avansează

Anterior, Francesco Giorgi şi-a recunoscut la rândul său implicarea în scandalul de corupție din Parlamentul European şi l-a indicat pe Pier Antonio Panzeri drept creierul acestui complot legat de două țări: Qatar și Maroc.

Poliţia a confiscat circa 700.000 de euro de la domiciliul lui Panzieri. La fel ca Eva Kaili, Giorgi și Panzeri sunt în arest sub acuzațiile de apartenență la o organizație infracțională, corupție și spălare de bani. Cel de-al patrulea inculpat în Belgia în acest caz este lobby-istul şi directorul ONG-ului „No Peace Without Justice”, Niccolo Figa-Talamanca, care a fost eliberat între timp şi trebuie să poarte o brăţară electronică.

Autoritățile belgiene vor să le interogheze și pe soția și fiica lui Panzeri, arestate în Italia. Luni, Tribunalul din Brescia, în nordul Italiei, a dat undă verde cererii de extrădare în Belgia a soției lui Panzeri, dar decizia a fost atacată în apel pentru încălcări ale drepturilor omului. Anchetatorii au constatat, în baza unor intreceptări ale telefoanelor, că cele două femei au călătorit în Maroc pentru a primi „produse” de la însuşi Abderrahim Atmoun, în prezent ambassador al Marocului în Polonia, mai scrie presa belgiană.

Panzeri a susținut în fața judecătorului de instrucție că destinatarul „cadourilor” din Qatar era europarlamentarul social-democrat belgian Marc Tarabella, cercetat şi el în acest caz. Însă Tarabella şi apărarea neagă această acuzație.

Și totuși, Panzeri nu este singurul care îl acuză pe Tarabella. Același lucru îl face și Giorgi, care îl mai menționează și pe șeful său, eurodeputatul social-democrat italian Andrea Cozzolino.

În afară de Belgia, Eva Kaili riscă să fie pusă sub acuzare în Grecia, unde Parchetul Financiar din Atena a deschis pe numele său o anchetă preliminară pentru luare de mită şi spălare de bani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite